5 Fructe care să te menţină sănătos pe timp de primăvară

5 Fructe care să te menţină sănătos pe timp de primăvară

Fiecare are printre prieteni câţiva care încă schiază, care şi-ar dori ca vara să nu vină niciodată. Dacă eşti ca mine, adică sătul de bârlog, de lipsa de vitamine, de tendinţa naturală de îngrăşare în sezonul rece, de Singur acasă… atunci îţi vine probabil să arunci în ei cu câte ceva. Cu Singur acasă nu ai ce să faci, va veni la fel de sigur precum administratorul de bloc cu nota de plată pentru întreţinere. Poţi să-ţi îmbunătăţeşti însă dispoziţia cu câteva fructe de sezon, pline de vitamine. Pe unele le ştii şi tu, dar îţi garantez că e unul pe listă la care nu te-ai aşteptat. Eşti curios să vezi care e acela?

1. Pere, pentru fibre

Conform USDA, o pară are 5.58 g de fibre. Fibrele sunt importante pentru că fac ca bacteriile ca lumea, acelea care ajută digestia, să prospere. Şi, deşi nu te-ai gândi că e o legătură directă, dar un tranzit bun face ca şi sistemul imunitar să meargă mai bine. Ai nevoie de motiv suplimentar? Există studii care arată că ingerarea de fibre are legătură cu controlul greutăţii, aşa că… ce spuneai, că e nevoie să slăbeşti 2 kg?

2. Portocale, pentru vitamina C

O singură portocală are 82 mg de vitamina C, fiind o sursă excelentă a acestui nutrient. Nu trişa cu suc de portocale de la magazin, pentru că de multe ori acesta conţine zahăr adăugat. Dacă nu-ţi plac portocalele, ia mandarine sau clementine: din punct de vedere nutriţional sunt la fel.

3. Rodii, pentru vitamina K

O cană de seminţe de rodie are 7 g de fibre şi 17.8 mg de vitamina C. În plus, rodiile sunt bogate în vitamina K, care ajută mult în reglarea colesterolului.

4. Banane, pentru vitamina A

Vitamina A ajută sistemul imunitar, dar are şi un rol de reglare a metabolismului (iar greutatea, bat-o vina). Bananele mai au şi destul de mult potasiu şi magneziu, de care ai nevoie dacă vrei să supravieţuieşti programelor repetitive de la TV. Atenţie: cu bananele nu e indicat să exagerezi, pentru că au foarte mult zahăr; o fi el zahăr natural, dar pentru pancreas tot aia e.

5. Ananas, pentru efectul antiinflamator

Recunoaşte că nu l-ai prevăzut apărând pe listă. De fapt nu e nimic ciudat, ananasul e de sezon în America de Nord. Este, precum citricele, o excelentă sursă de vitamina C. Are apoi beneficii pentru sistemul digestiv şi nervos, o grămadă de antioxidanţi şi un uşor efect antiinflamator, conform unui studiu publicat în 2020 în Food Research International.

Ai nevoie de un boost serios de vitamine? Verifică în Beesers opţiunile pentru analize la domiciliu, pentru a stabili exact care-ţi sunt necesităţile. Apoi, dacă tot eşti acolo, aruncă un ochi şi asupra variantelor de perfuzii de hidratare şi vitaminizare la domiciliu.

Articol scris de Sorin Tata
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
Doar în filme este perfect drept drumul unui supererou. Doar pe ecran el ştie ce are de făcut încă de la început, iar fiecare pas nu face decât să-i împlinească destinul. Marius Duță avea 34 de ani câ...

[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
Suntem nişte ciudaţi. Da, aţi citit bine. De ce? Păi cântăm întruna despre cum ne doare inima, dar una din cele mai frecvente preconcepţii pe care le aude medicul cardiolog e aceea că inima nu doare. ...

[Supereroii Beesers]: Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
[Supereroii Beesers]:  Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
S-a specializat în chirurgia mâinii, dar crezul său este acela că medicul trebuie să încerce toate celelalte posibilităţi înainte de a ajunge la tratamentul chirurgical. Simplitatea contează foarte mu...