Astenia de toamnă – cauze, simptome, tratament

După câteva luni cu vreme plăcută, cu multe ore de lumină şi poate ceva mai mult timp liber, vine şi toamna să ne mâne înapoi la rutină. La aceasta se adaugă trecerea la ora de iarnă, care ne dă ritmul peste cap şi de care încă nu a reuşit să scape Uniunea Europeană. Toate acestea au un impact negativ asupra bunei noastre dispoziții  şi a nivelului de energie, făcând loc aşa-numitei astenii de toamnă.

 

Ce este astenia de toamnă?

Astenia de toamnă constă într-o stare de slăbiciune, de apatie, de oboseală, care apare ca urmare a dificultăţii de adaptare a organismului la schimbările sezoniere. Efectele sale sunt resimţite diferit, dar în general o vom identifica prin:

 • Sentimentul de deznădejde şi pesimism;
 • Iritabilitate sau stare de spirit schimbătoare;
 • Apatie, pierderea interesului pentru activităţile care înainte produceau bucurie;
 • Tulburări de somn;
 • Nivel de energie scăzut;
 • Lipsă de concentrare.

 

Deşi simptomele asteniei de toamnă nu sunt grave, ele ne pot afecta calitatea vieţii, deoarece energia, motivaţia, performanţa la muncă sau la studii scad, iar schimbările de dispoziţie pot înrăutăţi relaţiile sociale şi afective. Vestea bună e că aceste simptome sunt temporare şi dispar pe măsură ce organismul se adaptează la schimbările din toamnă. Se pot lua câteva măsuri pentru prevenirea asteniei de toamnă, dar şi pentru depăşirea mai rapidă a simptomelor.

 

Care sunt cauzele asteniei de toamnă?

Odată cu trecerea la ora de iarnă se întunecă mai repede după-amiază, ceea ce creşte producţia de melatonină, un hormon implicat în reglarea ciclului circadian. În acelaşi timp, scade producţia de serotonină, un neurotransmiţător cunoscut sub numele de „hormonul fericirii”. Acest lucru produce un dezechilibru în organism, care va trebui să se adapteze încet-încet noilor circumstanţe. La acestea se adaugă scăderea temperaturii, lungirea perioadelor în care cerul e înnorat, dar şi apariţia răcelilor şi a gripei, care slăbesc sistemul imunitar. De parcă acestea nu ar fi îndeajuns, Covid-19 a forţat la izolare, care agravează simptomele depresive asociate cu astenia de toamnă.

 

Sfaturi pentru prevenţie

Acum, mai mult ca oricând, e recomandat să luăm măsuri pentru a diminua efectele asteniei de toamnă:

 • O dietă sănătoasă şi echilibrată: alimentaţia trebuie să ofere toţi nutrienţii necesari pentru buna funcţionare a organismului şi pentru întărirea sistemului imunitar.O dietă sănătoasă ar trebui să fie bogată în fructe şi legume, moderată în proteine şi săracă în zahăr, sodiu şi grăsimi saturate. Pare tentant, dar încercaţi să moderaţi consumul de alcool şi de alţi stimulenţi. Creşteţi aportul de alimente proaspete de sezon, pentru că printre ele sunt adevărate comori de vitamine. Evitaţi modurile de gătit care adaugă calorii inutile, pentru că nu doar ce e prăjit se consideră aliment.
 • Somn odihnitor: este indicat să avansaţi ora de culcare şi în schimb să vă treziţi puţin mai devreme, pentru a profita de orele de lumină. Încercaţi să menţineţi aceleaşi ore de culcare şi de trezire. De asemenea, este recomandat să evitaţi folosirea telefoanelor mobile sau a tabletelor înainte de culcare şi să luaţi o cină uşoară, cu cel puţin 2 ore înainte să mergeţi la somn.
 • Exerciţii fizice: este recomandat să faceţi zilnic activitate fizică moderată, deoarece aceasta creşte producţia de endorfine, neurotransmiţători care îmbunătăţesc starea de spirit şi asigură senzaţia de bine.
 • Creşteţi expunerea la lumina soarelui: majoritatea celor care fac mişcare găsesc timp pentru aceasta după-amiaza, ori seara când ies de la serviciu. Dacă puteţi, exerciţiile faceţi-le dimineaţa, la prânz sau la mijlocul după-amiezii.
 • Relaxarea nu e pierdere de vreme: alocaţi timp activităţilor care vă plac, care vă motivează.

 

Este necesar tratamentul medicamentos?

Astenia de toamnă nu necesită de obicei tratament farmaceutic, pentru că simptomele scad odată cu trecerea zilelor. Dacă simptomele persistă sau se agravează, ar trebui să consultaţi un medic pentru a studia dacă sunt cauzate de o altă patologie.

 

Te simţi apăsat de o stare inexplicabilă de tristeţe? Eşti deprimat, iar asta îţi afectează activitatea de zi cu zi? În aplicația Beesers există specialişti cu care poţi discuta, prin chat medical sau apel video, folosind secțiunile Sfat medical prin chat sau Consult prin apel video din aplicație.

 

 

 

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

Pneumonia la copii
Pneumonia la copii
Pneumonia o asociem cel mai adesea cu persoanele în vârstă; în realitate însă, e boala infecţioasă care provoacă cele mai multe decese la copii. În fiecare an, peste 800 de mii de copii sub vârsta de ...

[Supereroii Beesers]: Ioan Colin Teleianu – Medic specialist Medicină de Familie, Competență Homeopatie – „Contează foarte mult să înţelegem ce se întâmplă cu noi atunci când ne îmbolnăvim”
[Supereroii Beesers]: Ioan Colin Teleianu – Medic specialist Medicină de Familie, Competență Homeopatie – „Contează foarte mult să înţelegem ce se întâmplă cu noi atunci când ne îmbolnăvim”
Cu cele mai bune intenţii, dificultăţile în comunicare se ţin scai de relaţia dintre medic şi pacient. Adesea problema nu o reprezintă caracterul insuficient al explicaţiilor, ci limbajul în care aces...

[Supereroii Beesers]: Alina Bordea, medic specialist infertilitate – „Am reuşit să obţinem o sarcină acolo unde alţi medici nu au reuşit”
[Supereroii Beesers]: Alina Bordea, medic specialist infertilitate – „Am reuşit să obţinem o sarcină acolo unde alţi medici nu au reuşit”
Într-o bună zi, poate-şi va face timp pentru mai multe excursii: va vizita ţări îndepărtate, va schia, poate ne va face invidioşi cu fotografiile din călătoriile ei. Ziua aceea însă nu e prea aproape:...