Ce este hiponatremia sau nivelul scăzut de sodiu în organism?

Sodiul are o funcţie cheie în organism: ajută la menţinerea tensiunii arteriale, susţine activitatea nervilor şi muşchilor, reglează fluidele din şi în jurul celulelor. Ţi s-a tot spus să reduci conţinutul de sare din alimentaţie pentru o viaţă sănătoasă, pentru că excesul este periculos. Pe de altă parte, când transpiri mult şi bei multe lichide în compensaţie, cantitatea de sodiu din organism se diluează, ducând în cazuri extreme la condiţia numită hiponatremie.

 

Simptome

Hiponatremia este semnalată prin:

– Greaţă şi vărsături;

– Dezorientare;

– Pierderea energiei, somnolenţă şi oboseală;

– Agitaţie şi iritabilitate;

– Slăbiciune musculară sau crampe;

– Convulsii.

 

În hiponatremia cronică, nivelurile de sodiu scad treptat în decurs de 48 de ore, iar simptomele sunt mai uşoare. În hiponatremia acută, nivelurile de sodiu scad rapid, ducând la efecte potenţial periculoase, cum ar fi leziunile cerebrale. La un dezechilibru electrolitic atât de sever sunt mai predispuse femeile aflate înaintea menopauzei, probabil pentru că schimbările hormonale afectează mecanismele de reglare ale nivelurilor de sodiu.

 

Cauze

Hidratarea bună este esenţială în sezonul cald și când faci efort mare. Este însă uşor să depăşeşti limita dintre o hidratare suficientă şi una excesivă. Sodiul se pierde prin transpiraţie, iar consumul excesiv de apă în timpul activităţilor de anduranţă, cum ar fi maratoanele şi triatloanele, poate să ducă la hiponatremie. Pe de altă parte, diareea cronică şi vărsăturile, elemente care produc deshidratare, fac de asemenea să se elimine o mare cantitate de sodiu.

 

Unele medicamente, precum diureticele, antidepresivele şi analgezicele, pot interfera cu funcţionarea rinichilor şi cu procesele care menţin nivelurile de sodiu într-un interval sănătos. Insuficienţa cardiacă, precum şi anumite boli ale rinichilor şi ficatului pot amplifica acumularea de lichid în organism, ceea ce va duce la scăderea nivelurilor de sodiu.

 

Tratament

În funcţie de cauza hiponatremiei, este posibil să ai nevoie doar să bei mai puţine lichide. În alte cazuri de hiponatremie s-ar putea să ai nevoie de administrarea intrvenoasă a unor soluţii de electroliţi şi medicamente, pe care le poți primi fie la spital, fie acasă, prin aplicația Beesers, pentru a ajusta lent nivelurile de sodiu. Discută cu medicul tău despre posibilitatea de a înlocui apa cu băuturi cu electroliţi în timpul activităţilor sportive intense.

 

Te-ai externat din spital, dar încă ai nevoie de tratament prin perfuzie? Prin Beesers vei găsi personal calificat pentru perfuzia de hidratare la domiciliu de orice tip, indiferent dacă e singulară sau parte a unui tratament îndelungat. Administrarea oricărei perfuzii, inclusiv de hidratare, se face pe baza recomandărilor medicului de familie ori a unui medic specialist, pe care îl poți aborda din aplicație cu un singur click, din secțiunea Consult prin apel video. Orice condiţie care necesită acest mod de administrare se monitorizează prin analize de laborator. Și pentru acestea poți cere recoltare acasă, din secțiunea Vizită acasă.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...