Ce este terapia neurofeedback?

Neurologii au dezvăluit că tulburările precum anxietatea, ADHD, depresia, dependenţele, epilepsia şi disfuncţiile precum stresul cronic, obsesiile şi insomnia sunt rezultatul unui dezechilibru în funcţionarea diferitelor regiuni ale creierului. Antrenamentul creierului prin neurofeedback acţionează la rădăcina problemei, producând îmbunătăţiri profunde cu efecte de lungă durată.

 

Tratamentul prin neurofeedback este o ramură a Biofeedback-ului, o metodă prin care procesele biologice (cum ar fi temperatura pielii, ritmul cardiac sau undele cerebrale) sunt înregistrate şi măsurate pentru a ajuta persoana să dobândească controlul asupra unor activităţi care în mod normal sunt involuntare. Biofeedback-ul este folosit pentru a combate stresul şi anxietatea, precum şi pentru a trata durerea cronică şi migrenele. Neurofeedback-ul se mai numeşte şi EEG Biofeedback deoarece se bazează pe activitatea electrică a creierului. Neurofeedback este pur şi simplu biofeedback aplicat direct la creier. Scopul Neurofeedback-ului este de a ajuta oamenii să îmbunătăţească funcţionarea cognitivă, comportamentală şi emoţională, antrenând pacienţii să crească anumite unde cerebrale în timp ce le inhibă pe altele, pentru a încuraja reglarea optimă a creierului.

 

7 Beneficii ale Neurofeedback-ului

 

  • îmbunătăţeşte atenţia, organizarea, planificarea şi memoria
  • îmbunătăţeşte starea de spirit şi reduce problemele depresive
  • creşte rezistenţa la stres şi scade anxietatea
  • îmbunătăţeşte controlul impulsurilor şi al furiei
  • ridică nivelul de energie
  • îmbunătăţeşte controlul durerii şi reduce durerile de cap
  • îmbunătăţeşte calitatea somnului

 

Antrenamentul Neurofeedback funcţionează atât pentru adulţi, cât şi pentru copii de la vârsta de şase ani. La copii este foarte util in tratamentul tulburarii de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD).

 

Cum funcţionează Neurofeedback-ul?

Neurofeedback-ul înregistrează undele cerebrale, obţinute prin intermediul senzorilor situaţi pe scalp (EEG). Undele înregistrate sunt interpretate de un computer specializat, ceea ce face posibilă identificarea zonelor care funcţionează incorect, provocând simptome şi dificultăţi. Pe baza acestor informaţii se va stabili un plan de pregătire personalizat pentru fiecare pacient. Acest antrenament se bazează pe învăţarea prin condiţionare operantă.

 

În timp ce sesiunea de antrenament este în desfăşurare, computerul oferă indicii audiovizuale (sub forma unui exerciţiu sau a unui joc video) pentru activarea sau dezactivarea unor regiuni specifice ale creierului. Dacă creierul urmăreşte bine exerciţiul, audiovizualul continuă, dacă, dimpotrivă, sunt detectate procese eronate, jocul video sau audiovizualul se opreşte. În acest fel, creierul va începe să înveţe ce să facă pentru a reduce undele cerebrale care provoacă dificultăţi şi pentru a creşte undele asociate cu o mai bună funcţionare. Cu repetare, creierul va consolida ceea ce a fost invatat si va putea mentine acea stare de echilibru dupa tratament.

 

Ce este terapia Neurofeedback?

Este o metodă avansată, non-invazivă, care acţionează direct asupra funcţiei creierului, determinând performanţe mai bune care se menţin în timp. Terapia cu neurofeedback a fost dezvoltată din diverse investigaţii iniţiate de descoperirea undelor cerebrale de către Hans Berger în anii 1920, cu prima electroencefalogramă. Procedura constă într-o primă evaluare a activităţii creierului prin efectuarea unui EEG, cu 19 senzori amplasaţi pe scalp care ne permit să obţinem ca rezultat o cartografiere completă a creierului. Aceasta ne oferă informaţiile necesare pentru realizarea celei de-a treia părţi a tratamentului, în care pacientul efectuează antrenament cognitiv cu stimulare vizuală şi auditivă.

 

Pe ce se bazează Neurofeedback-ul?

 

Neurogeneza: producerea de noi neuroni

Neurogeneza este procesul sistemului nervos responsabil cu producerea de noi neuroni. Cercetările timpurii au considerat că neurogeneza s-a oprit la scurt timp după naştere, dar astăzi ştim că creierul are capacitatea de a-şi reorganiza căile neuronale, de a crea noi conexiuni şi chiar de a crea noi neuroni. Descoperirea a răsturnat ideea că acesta era singurul organ incapabil de regenerare şi, prin urmare, static. Aceasta înseamnă că putem învăţa şi reînvăţa, deoarece creierul este un organ plastic şi flexibil pe parcursul întregului nostru ciclu de viaţă. Neurogeneza poate fi afectată de influenţa diverşilor factori pozitivi precum învăţarea, stimularea cognitivă, exerciţiul fizic sau influenţa hormonală, dar şi de factori negativi precum stresul acut şi cronic, sau bolile psihiatrice precum depresia etc. Aici intervine neurofeedback-ul, stimulând neurogeneza.

 

 

Plasticitatea creierului: modelarea sistemului nervos

Plasticitatea neuronală este ansamblul modificărilor care apar în sistemul nervos ca urmare a mediului. Experienţa ne modifică continuu creierul, întărind sau slăbind sinapsele care conectează neuronii. Acest proces este cunoscut sub numele de învăţare. Neurofeedback-ul, în fiecare antrenament, asigură o provocare pentru creier, ceea ce favorizează crearea de conexiuni mai puternice şi noi reţele sinaptice, oferind îmbunătăţiri cognitive.

 

Ce poate interfera cu tratamentul?

Pentru ca tratamentul să aibă efect, pacientul trebuie să evite alcoolul, drogurile şi anumite medicamente. Situaţiile de stres foarte mare la domiciliu, la serviciu sau cu partenerul în timpul fazei active a tratamentului sau lipsa de consecvență pe durata acestuia (neprezentarea şi/sau lipsa şedinţelor) pot reduce eficacitatea acestuia.

Suntem aici pentru tine:

  • poți intra în legătură cu un specialist în neurofeedback și îl poți chema oricând ai nevoie, folosind secțiunea Vizită acasă din aplicație.
  • orice nelămuriri ai avea, poți cere sfat medical de urgență prin chat, folosind secțiunea Sfat medical prin chat din aplicație
  • nu găsești în aplicație serviciul dorit sau un specialist disponibil pentru a veni la tine sau la cineva drag? Sună-ne la telefon 0752 546 249, de luni până vineri, în intervalul 10-19.
Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...