Ce faci când te doare măseaua?

E foarte bine că nu aştepţi să treacă de la sine; dar dacă tot ai decis să faci ceva în privinţa problemei, nu are sens să pierzi timpul cu metodele băbeşti. Abcesul dentar este o pungă cu puroi cauzată de o infecţie bacteriană, care se poate trata doar în cabinetul medicului stomatolog.

 

Cauze

Un abces dentar apare atunci când bacteriile invadează pulpa dentară. Pulpa dentară este partea cea mai profundă a dintelui care conţine vase de sânge, nervi şi ţesut conjunctiv. Bacteriile intră printr-o cavitate sau crăpătură a dintelui şi se răspândesc la rădăcină, iar infecţia bacteriană duce la umflare şi inflamaţie.

 

Simptome

  • Durere de dinţi severă, constantă, pulsantă, care se poate extinde la maxilar, gât sau ureche;
  • Durere sau disconfort la temperaturi calde şi reci;
  • Durere sau disconfort la mestecat sau muşcat;
  • Febră;
  • Umflarea feţei, obrajilor sau gâtului care poate provoca dificultăţi de respiraţie sau de înghiţire;
  • Ganglioni limfatici umflaţi şi sensibili;
  • Miros neplăcut în gură;
  • Gura este inundată brusc cu lichid sărat, cu un miros şi gust neplăcut şi ameliorarea durerii, dacă abcesul se rupe.

 

Când să mergi la medic

Consultă medicul dentist dacă ai semne sau simptome ale unui abces dentar.

Daca ai febră şi umflături faciale şi nu poţi ajunge la dentist, mergi imediat la urgenţă. De asemenea, ar trebui să mergi la urgenţă dacă ai probleme cu respiraţia sau înghiţirea. Aceste simptome pot indica faptul că infecţia s-a răspândit mai adânc în maxilar sau gât sau chiar în alte zone ale corpului.

 

Factori de risc

Aceşti factori pot creşte riscul de a dezvolta un abces dentar:

  • Obiceiuri proaste şi îngrijire dentară insuficientă. Neîngrijirea adecvată a dinţilor şi gingiilor, cum ar fi să nu-ţi speli dinţii de două ori pe zi şi să nu foloseşti ata dentară, poate creşte riscul de probleme dentare.
  • O dietă bogată în zahăr. Consumul frecvent de produse bogate în zahăr, cum ar fi bomboanele şi sucurile, poate contribui la formarea cariilor, care pot duce la abcese dentare.
  • Gură uscată. A avea o gură uscată poate creşte riscul de carii dentare. De obicei, uscăciunea gurii se datorează efectului secundar al anumitor medicamente sau probleme legate de îmbătrânire.

 

Complicaţii

Un abces dentar nu va dispărea decât dacă îl tratezi. Dacă abcesul se rupe, durerea se poate ameliora mult şi te poate face să crezi că problema a dispărut, dar ai nevoie de tratament stomatologic. Dacă abcesul nu se scurge, infecţia se poate răspândi la maxilar şi în alte zone ale capului şi gâtului. Dacă ai un sistem imunitar slăbit şi laşi un dinte abcesat netratat, riscul de răspândire a unei infecţii creşte şi mai mult.

 

Tratament

În tratamentul unui abces dentar, metodele tradiţionale pot oferi o uşurare temporară a simptomelor, dar nu tratează în mod direct problema de bază. Este important să consultați un dentist pentru a primi tratament adecvat. Câteva metode tradiţionale care pot fi folosite pentru a reduce temporar simptomele unui abces dentar includ:

  • Clătirea cu apă sărată: O soluţie de apă caldă cu sare poate ajuta la reducerea inflamaţiei şi a durerii.
  • Comprese calde: Aplicarea unei comprese calde pe obrazul afectat poate ajuta la ameliorarea durerii şi la scăderea inflamaţiei.
  • Analgezice fără prescripţie: Medicamentele precum paracetamolul sau ibuprofenul pot fi utilizate pentru a ameliora temporar durerea şi inflamaţia asociate cu un abces dentar. Totuşi acestea nu tratează infecţia şi este important să soliciţi sfatul unui medic înainte de utilizare.

Îngrijirea abcesului dentar cuprinde curăţarea puroiului prin drenaj şi tratamentul cu antibiotice. Nu este exclus ca medicul stomatolog să solicite o radiografie, în caz că are suspiciunea că infecţia s-a extins şi în alte zone. Uneori este necesară tratarea canalelor radiculare sau – în ultimă instanţă – extracţia dintelui pentru a îndepărta ţesuturile afectate de infecţie.

 

Prevenţie

Ai grijă de dinţii tăi pentru a preveni formarea cariilor dentare. Spală-te pe dinţi de cel puţin două ori pe zi, foloseşte apă de gură şi aţă dentară. Înlocuieşte-ţi periuţa de dinţi la fiecare 3-4 luni sau când observi peri uzaţi. Mănâncă alimente sănătoase, limitează consumul de produse zaharoase şi gustări între mese. Vizitează periodic medicul dentist pentru controale şi curăţări profesionale.

Suntem aici pentru tine:

Toate evaluările și pregătirile post-operatorii pot fi făcute acasă, înainte de spitalizare:

  • poți intra în legătură cu un medic specialist pentru un consult la distanță folosind  secțiunea Consult prin apel video
  • poți cere sfat medical de urgență prin chat, folosind secțiunea Sfat medical prin chat din aplicație

Nu găsești în aplicație serviciul dorit sau un specialist disponibil pentru a veni la tine sau la cineva drag? Sună-ne la telefon 0752 546 249, de luni până vineri, în intervalul 10-19.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...