Ce mâncăm şi ce nu mâncăm când luăm antibiotice?

Ce mâncăm şi ce nu mâncăm când luăm antibiotice?

Antibioticele se prescriu pentru genul de bacterii care n-ai dori să rămână în corpul tău şi să facă party. Totuşi există şi bacterii utile, pe care le putem proteja în timpul tratamentului dacă avem o alimentaţie adecvată. Iată ce să mănânci şi ce să eviţi dacă eşti pe antibiotice:

Ce mâncăm când luăm antibiotice?

  • Alimente cu probiotice, care furnizează bacterii utile organismului: probioticele se găsesc în produse fermentate precum iaurtul cu culturi vii, combucha şi kimchi. Unele alimente fermentate au efecte negative în combinaţie cu antibioticele, întreabă medicul sau farmacistul dacă e ok să le mănânci pe durata tratamentului.
  • Multă apă: antibioticele cauzează uneori diaree, iar aportul de lichid te ajută să eviţi deshidratarea.
  • Alimente bogate în fibre: acestea ajută după încheierea tratamentului. Aprovizionează-te în special cu alimente bogate în inulină, precum ceapa, usturoiul, sparanghelul, cerealele şi soia.
  • Alimente cu vitamina K: mai rar, dar tratamentul cu antibiotice poate duce la un deficit de vitamina K. Nu strică să ataci în timpul tratamentului nişte salată verde, conopidă sau ouă.

Ce evităm în timpul tratamentului cu antibiotice?

  • Grapefruit: ciudat, dar studiile au arătat că interferează cu felul în care sunt metabolizate antibioticele. Grapefruitul e complet tabu, dar şi în cazul altor citrice lasă să treacă 3 ore între consumul lor şi administrarea tratamentului.
  • Alcool: „Când am voie să beau?” e cea mai penibilă întrebare, de care nu scapă niciun medic. Alcoolul consumat în timpul tratamentului cu antibiotice va creşte tensiunea, va da dureri de cap (peste cele obişnuite, cauzate de mahmureală) şi va deregla sistemul digestiv. În plus vei dormi mai prost, ceea ce va încetini vindecarea.
  • Cafeină: unele antibiotice împiedică metabolizarea cafeinei, care va persista prea mult în organism.
  • Suplimente alimentare: ai crede că sunt sigure, că mai ales cele naturale pot fi luate cu orice. Adevărul e că în combinaţie cu antibioticele unele pot avea efecte secundare aiurea, care să afecteze inima, tensiunea sau coagularea. Dacă vrei să mergi la sigur, în timpul tratamentului cu antibiotice evită suplimentele cu Q-10, ginseng sau ginkgo biloba.
  • Zahăr şi drojdie: în special la femei se poate întâmpla ca tratamentul cu antibiotice să fie urmat de o candidoză. Evită produsele cu zahăr în exces şi drojdie pentru a nu hrăni suplimentar infecţia cu candida.

Dacă ţi se pare că evitarea sau introducerea unor produse în alimentaţie în timpul tratamentului cu antibiotice nu a dat efectul scontat, solicită un consult de medicină generală la domiciliu pentru a primi recomandări suplimentare.

 

Articol scris de Sorin Tata
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

Pneumonia la copii
Pneumonia la copii
Pneumonia o asociem cel mai adesea cu persoanele în vârstă; în realitate însă, e boala infecţioasă care provoacă cele mai multe decese la copii. În fiecare an, peste 800 de mii de copii sub vârsta de ...

[Supereroii Beesers]: Ioan Colin Teleianu – Medic specialist Medicină de Familie, Competență Homeopatie – „Contează foarte mult să înţelegem ce se întâmplă cu noi atunci când ne îmbolnăvim”
[Supereroii Beesers]: Ioan Colin Teleianu – Medic specialist Medicină de Familie, Competență Homeopatie – „Contează foarte mult să înţelegem ce se întâmplă cu noi atunci când ne îmbolnăvim”
Cu cele mai bune intenţii, dificultăţile în comunicare se ţin scai de relaţia dintre medic şi pacient. Adesea problema nu o reprezintă caracterul insuficient al explicaţiilor, ci limbajul în care aces...

[Supereroii Beesers]: Alina Bordea, medic specialist infertilitate – „Am reuşit să obţinem o sarcină acolo unde alţi medici nu au reuşit”
[Supereroii Beesers]: Alina Bordea, medic specialist infertilitate – „Am reuşit să obţinem o sarcină acolo unde alţi medici nu au reuşit”
Într-o bună zi, poate-şi va face timp pentru mai multe excursii: va vizita ţări îndepărtate, va schia, poate ne va face invidioşi cu fotografiile din călătoriile ei. Ziua aceea însă nu e prea aproape:...