Ce mâncăm şi ce nu mâncăm când luăm antibiotice?

Ce mâncăm şi ce nu mâncăm când luăm antibiotice?

Antibioticele se prescriu pentru genul de bacterii care n-ai dori să rămână în corpul tău şi să facă party. Totuşi există şi bacterii utile, pe care le putem proteja în timpul tratamentului dacă avem o alimentaţie adecvată. Iată ce să mănânci şi ce să eviţi dacă eşti pe antibiotice:

Ce mâncăm când luăm antibiotice?

  • Alimente cu probiotice, care furnizează bacterii utile organismului: probioticele se găsesc în produse fermentate precum iaurtul cu culturi vii, combucha şi kimchi. Unele alimente fermentate au efecte negative în combinaţie cu antibioticele, întreabă medicul sau farmacistul dacă e ok să le mănânci pe durata tratamentului.
  • Multă apă: antibioticele cauzează uneori diaree, iar aportul de lichid te ajută să eviţi deshidratarea.
  • Alimente bogate în fibre: acestea ajută după încheierea tratamentului. Aprovizionează-te în special cu alimente bogate în inulină, precum ceapa, usturoiul, sparanghelul, cerealele şi soia.
  • Alimente cu vitamina K: mai rar, dar tratamentul cu antibiotice poate duce la un deficit de vitamina K. Nu strică să ataci în timpul tratamentului nişte salată verde, conopidă sau ouă.

Ce evităm în timpul tratamentului cu antibiotice?

  • Grapefruit: ciudat, dar studiile au arătat că interferează cu felul în care sunt metabolizate antibioticele. Grapefruitul e complet tabu, dar şi în cazul altor citrice lasă să treacă 3 ore între consumul lor şi administrarea tratamentului.
  • Alcool: „Când am voie să beau?” e cea mai penibilă întrebare, de care nu scapă niciun medic. Alcoolul consumat în timpul tratamentului cu antibiotice va creşte tensiunea, va da dureri de cap (peste cele obişnuite, cauzate de mahmureală) şi va deregla sistemul digestiv. În plus vei dormi mai prost, ceea ce va încetini vindecarea.
  • Cafeină: unele antibiotice împiedică metabolizarea cafeinei, care va persista prea mult în organism.
  • Suplimente alimentare: ai crede că sunt sigure, că mai ales cele naturale pot fi luate cu orice. Adevărul e că în combinaţie cu antibioticele unele pot avea efecte secundare aiurea, care să afecteze inima, tensiunea sau coagularea. Dacă vrei să mergi la sigur, în timpul tratamentului cu antibiotice evită suplimentele cu Q-10, ginseng sau ginkgo biloba.
  • Zahăr şi drojdie: în special la femei se poate întâmpla ca tratamentul cu antibiotice să fie urmat de o candidoză. Evită produsele cu zahăr în exces şi drojdie pentru a nu hrăni suplimentar infecţia cu candida.

Dacă ţi se pare că evitarea sau introducerea unor produse în alimentaţie în timpul tratamentului cu antibiotice nu a dat efectul scontat, solicită un consult de medicină generală la domiciliu pentru a primi recomandări suplimentare.

 

Articol scris de Sorin Tata
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Anișoara Mihai, Consultant de Alăptare acreditat internațional – E foarte emoţionant să simţi că faci bine, iar bebeluşii îţi dau o energie extraordinară
[Supereroii Beesers]: Anișoara Mihai, Consultant de Alăptare acreditat internațional – E foarte emoţionant să simţi că faci bine, iar bebeluşii îţi dau o energie extraordinară
Comunicativă, răbdătoare, altruistă; aşa ar arăta rezultatul unui test de personalitate pentru Anişoara Mihai, consultant de alăptare acreditat internaţional.  "Zi de zi mă distrez cu bebeluşi; îi ...

Problemele cardiace: factori de risc pe care îi putem controla
Problemele cardiace: factori de risc pe care îi putem controla
Nu alegi în ce familie te naşti. Ai auzit deja asta de la medicul căruia i-ai povestit despre problemele cardiace din familia ta. Există însă factori pe care îi poţi controla: Conform Centrului ame...

Gugălitul simptomelor e o idee proastă
Gugălitul simptomelor e o idee proastă
Nu-i nimic rău în a căuta pe Google numele unor medicamente pentru crampe abdominale sau pentru un nas înfundat. Problema apare când, indiferent de simptom, reuşeşte omul să se convingă că are o boală...