Ce trebuie să conţină trusa medicală pentru vacanţă

Ce trebuie să conţină trusa medicală pentru vacanţă?

Lipsa unei perechi suplimentare de tocuri sau a întregii colecţii de şepci cool la purtător nu-ţi va strica vacanţa; o va face însă lipsa unei truse de prim ajutor ca lumea. Oriunde te-ai pregăti să mergi, nu lăsa problema la voia întâmplării: chiar şi o afecţiune minoră poate evolua într-o infecţie spectaculoasă; ce să mai vorbim de barierele lingvistice, care ar putea face să te alegi cu un tratament de care nu ai nevoie. Ai crede că e suficient să iei o trusă medicală de pe raft; dar, dacă ai probleme de sănătate specifice (şi, să fim serioşi: cine nu are?), atunci e mai bine să te ocupi tu însuţi de această chestiune. Iată ce trebuie să conţină trusa medicală de bază, cu care să pleci în vacanţă:

1. Analgezice

Ibuprofenul sau aspirina vor fi suficiente pentru a trata durerile uşoare. Pe de altă parte, dacă mergi în străinătate şi foloseşti medicamente precum codeina, atunci mai bine să ai reţeta la tine şi să verifici reglementările din ţara în care mergi, ca să nu rişti să fii arestat.

2. Antihistaminice

Se găsesc sub formă de tablete sau cremă şi sunt absolut esenţiale dacă mergi pe munte sau cu cortul. Încearcă să faci rost de unele care să nu aibă somnolenţa ca efect secundar şi să le adaugi în trusa medicală.

3. Pastile pentru diaree

Bacteriile se înmulţesc mai bine când vremea e caldă, iar o mâncare contaminată poate cauza diaree. Sunt farmacişti care nu recomandă tabletele în acest caz, pentru ca toxinele să părăsească organismul cât mai repede; totuşi, dacă treaba a devenit extremă, e bine să ai la îndemână un medicament.

4. Antiemetice

Răul de mişcare se tratează cel mai bine cu antiemetice aşezate sub limbă. Dacă intenţionezi să ai multe activităţi fizice, în ultimii ani genul acesta de medicamente se găsesc şi sub formă de plasturi. Doar asigură-te ca nu lipsesc din trusa medicală de călătorie.

5. Vaccinuri

Ok, asta nu e chiar din trusa de prim ajutor, dar merită să ne gândim din timp la infecţiile virale pe care le putem evita prin vaccinare. Pentru zonele mai puţin dezvoltate un vaccin antihepatită este de bază, iar cei care călătoresc la tropice nu strică să-şi facă griji din cauza malariei.

6. Pentru digestie

Când încerci tot felul de alimente cu care stomacul tău nu e obişnuit, e posibil să te alegi cu o indigestie. Simptomele sunt confundate uneori cu atacul de cord.

7. Dezinfectant

E vital să dezinfectezi repede o rană, în special într-un mediu călduros, în care bacteriile se înmulţesc repede. Pentru un efect de durată, există deja şi creme antiseptice pe care le putem pune în trusa de prim ajutor.

8. Plasturi, pansamente

Din momentul în care s-a produs o rană, ideea e să o ţii cât mai izolată de mediul exterior. Pune câţiva plasturi pentru juliturilor uşoare, dar şi bandaje pentru a aplica presiune în caz de sângerări mai serioase. Dacă te vei plimba mult, adaugă şi câţiva plasturi pentru bătături.

9. Protecţie solară

E mai bine să previi decât să tratezi. Asigură-te că ai o cremă sau un ulei cu un factor de protecţie adecvat, dar chiar şi aşa evită să ieşi la orele amiezii. Atenţie: poţi face arsuri solare şi la munte, chiar dacă temperaturile sunt mai scăzute. Dacă nu ai scăpat şi te-a prins soarele prea tare, aplică o loţiune cu aloe vera din oră în oră şi hidratează-te din plin.

10. Altele

Nimic nu e mai frustrant decât să vrei să tai un pansament, dar să nu ai cu ce. Nu strică să ai în trusă o foarfecă şi, dacă tot eşti acolo, o pensetă, un termometru şi o lanternă. Şi cu asta, îi poţi pune capacul.

Te-ai întors din vacanţă şi ţi se pare că starea ta de sănătate nu mai e ca înainte? Nu pierde timpul: descarcă Beesers şi fă un set de analize la domiciliu, pentru ca din vacanţă să-ţi rămână doar amintirile plăcute.

 

Articol scris de Sorin Tata
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...