Cele mai frecvente boli de piele – cum le depistăm, când ne alarmăm?

Erupţie, mâncărime sau senzaţie de arsură; bolile de piele au de multe ori simptome aparent asemănătoare, însă cauza lor e foarte diferită. Am vorbit anterior despre afecţiuni cauzate de ciuperci; există însă şi alte boli ale pielii, la fel de comune şi de neplăcute.

 

Pitiriazisul

Este o erupție cutanată, care începe de obicei cu o pată ovală pe faţă, piept, abdomen sau spate. Acest semn se numește placă vestitoare și poate măsura până la 10 centimetri în diametru. Mai târziu, pot apărea pete mai mici care se extind într-un mod similar cu ramurile de brad. Erupția poate da mâncărime.

 

Pitiriazisul se poate manifesta la orice vârstă, dar este cel mai frecvent între 10 si 35 de ani. De obicei, dispare de la sine după aproximativ 10 săptămâni şi se vindecă fără cicatrici. Loțiunile medicamentoase pot reduce mâncărimea și pot accelera rezolvarea erupției cutanate. Cu toate acestea, adesea nu este necesar niciun tratament. Afecțiunea nu este contagioasă și aproape că nu revine niciodată.

 

Experții nu sunt siguri ce cauzează pitiriazisul rozat. Spre deosebire de multe alte afecțiuni ale pielii, nu este o reacție alergică și nici nu este cauzat de o ciupercă sau bacterii. Dacă aveți o erupție cutanată pe palmele mâinilor sau tălpile picioarelor, consultați-vă medicul. Acesta poate fi un semn al ceva mai grav decât pitiriazisul rozat.

 

Psoriazisul

Este o boală a pielii care provoacă o erupție cu mâncărime, pete roșii solzoase, în special pe genunchi, coate, trunchi și scalp. Psoriazisul este o boală comună, de lungă durată (cronică), fără tratament. Poate fi dureroasă, poate interfera cu somnul și poate face dificilă concentrarea. Această afecțiune apare adesea în cicluri, cu crize care durează câteva săptămâni sau luni și apoi se diminuează. Declanșatorii obișnuiți la persoanele cu predispoziție genetică la psoriazis includ infecții, tăieturi sau arsuri și anumite medicamente.

 

Există tratamente care vă ajută să gestionați aceste simptome. De asemenea, puteți încerca obiceiuri de stil de viață și strategii de coping care vă vor ajuta să trăiți mai bine cu psoriazisul.

 

Semnele și simptomele comune ale psoriazisului includ:

– O erupție cutanată care variază foarte mult în aspect de la persoană la persoană, de la câteva pete solzoase similare cu mătreața până la erupții majore pe o mare parte a corpului;

  • erupții cutanate care variază în culoare și tind să fie în tonuri violete cu solzi gri pe pielea maro sau neagră, sau tonuri roz sau roșiatice cu solzi argintii pe pielea deschisă;
  • pete mici solzoase (prezente frecvent la copii);
  • piele crăpată, uscată, care poate sângera;
  • mâncărime, arsură sau iritație;
  • erupții cutanate ciclice care apar timp de câteva săptămâni sau luni și apoi dispar.

Dacă bănuiți că ați putea avea psoriazis, consultați medicul.  De asemenea, ar trebui să solicitați asistență medicală dacă afecțiunea are următoarele caracteristici:

– este gravă sau răspândită;

– provoacă disconfort și durere;

– aspectul pielii vă îngrijorează;

– nu se îmbunătățește cu tratament. 

 

Se crede că psoriazisul este o problemă a sistemului imunitar care determină creșterea celulelor pielii într-un ritm mai rapid decât în mod normal. În cel mai comun tip de psoriazis, cunoscut sub numele de psoriazis în plăci, această schimbare rapidă a celulelor are ca rezultat pete uscate, solzoase.  Cercetătorii cred că atât genetica, cât și factorii de mediu joacă un rol în apariţia bolii. Afecţiunea nu este contagioasă.

 

Multe persoane cu predispoziție la psoriazis pot să nu aibă simptome ani de zile până când boala este declanșată de un factor de mediu. Declanșatorii obișnuiți pentru psoriazis includ:

– Infecții, cum ar fi infecții cu streptococ sau infecții ale pielii;

– Vremea, mai ales rece și uscată;

– Leziuni pe piele, cum ar fi o tăietură sau zgârietură, mușcătură de insectă sau arsuri solare severe;

– Fumatul și expunerea la fumatul pasiv;

– Consumul excesiv de alcool;

– Anumite medicamente, inclusiv litiu, medicamente pentru hipertensiune arterială și medicamente antimalarice;

– Retragerea rapidă a corticosteroizilor orali sau injectabili.

 

Dacă aveți psoriazis, aveți un risc mai mare de a dezvolta alte afecțiuni, inclusiv:

– Artrita psoriazică, care provoacă durere, rigiditate și umflare în și în jurul articulațiilor;

– Modificări temporare ale culorii pielii (hiperpigmentare sau hipopigmentare post-inflamație) la locurile în care plăcile s-au vindecat;

– Afecțiuni oculare, cum ar fi conjunctivita, blefarita și uveita;

– Alte boli autoimune, cum ar fi boala celiacă, scleroza și boala inflamatorie intestinală cunoscută sub numele de boala Crohn.

 

Vitiligo

Se caracterizează prin apariția unor pete albe pe diferite părți ale corpului, în principal cele mai expuse la soare, cum ar fi mâinile, brațele, fața și picioarele. Petele au margini bine definite și uneori un aspect mai închis sau roșcat.

Boala apare ca o consecință a distrugerii sau a funcționării defectuoase a melanocitelor, care sunt celulele care produc melanina (pigment care determină culoarea părului și a pielii). Prin urmare, deși afectează toate tipurile de piele, este mai vizibilă în pielea întunecată.

 

Nu este o boală contagioasă sau cu un prognostic grav, cu toate acestea cei afectaţi sunt mai predispuşi la arsuri solare sau cancer de piele. Pielea afectată de vitiligo își recapătă rareori culoarea și, de cele mai multe ori, lipsa pigmentării se extinde în diferite părți ale corpului. Odată ce vitiligo a fost diagnosticat, prin analize de sânge sau biopsie, pot fi începute tratamente pentru echilibrarea nuanței pielii, cum ar fi:

– depigmentarea zonelor neafectate;

– creme cu corticosteroizi;

– activarea melanocitelor prin expunerea la razele UVA.

 

Cauza bolii este încă necunoscută, deși multe investigații indică faptul că vinovată ar putea fi combinația dintre componentele genetice și cele de mediu. În ceea ce privește factorii de mediu, s-a observat că expunerea la diferite substanțe chimice, precum compușii fenolici, modifică sinteza melaninei și, prin urmare, poate declanșa vitiligo.

 

Acneea

Dintre bolile de piele, acneea este cea mai frecventă și mai cunoscută. Are o prevalență de 80% la persoanele cu vârste cuprinse între 11 și 30 de ani, deși incidența sa maximă este atinsă la femei între 14 și 17 ani și la bărbați cu vârsta între 16 și 19 ani. În general, acneea, în oricare dintre gradele sale, remite de obicei spontan între 20-25 de ani, deși unele femei suferă de ea după vârsta de 40 de ani.

 

Boala se caracterizează prin apariţia, de obicei pe faţă, a comedoanelor (coşuri cu sebum) care se pot rupe şi se pot infecta, transformându-se în pustule sau chiar formând chisturi. Este cauzată de intervenția mai multor factori, care în acest caz sunt factori genetici, de mediu și individuali ai pielii. Cercetători de la King’s College au descoperit 15 variante genetice legate de acnee care influențează forma foliculilor de păr, făcându-i mai predispuși la inflamația bacteriană. Declanșatorul acneei este de obicei pubertatea, o etapă în care are loc o modificare hormonală, în special o creștere a androgenilor, iar aceasta determină stimularea glandelor sebacee.

 

Deși de obicei dispare spontan, medicul dermatolog poate recomanda în fiecare caz tratamente axate pe ameliorarea semnelor de acnee.

 

Cancer de piele

Acest tip de cancer apare atunci când celulele anormale ale pielii cresc scăpate de sub control, în urma deteriorării cauzate în principal de radiațiile ultraviolete. Deși este mai frecvent în zonele corpului expuse la soare precum fața, gâtul, pieptul, brațele și picioarele, poate apărea și în zonele care nu sunt expuse în mod normal, precum palmele mâinilor sau sub unghii. Detectat în timp, este de obicei vindecabil, motiv pentru care trebuie să acordăm o atenție deosebită primelor sale manifestări, care includ:

– pete maro mari cu pete mai mici întunecate;

– alunițe care își schimbă dimensiunea, culoarea sau sângerează;

– leziuni mici cu margine neregulată și părți roșiatice, albe sau albăstrui;

– leziuni însoțite de mâncărime sau arsuri;

– leziuni întunecate pe palmele mâinilor, tălpile picioarelor sau pe membranele mucoase ale gurii, nasului, vaginului sau anusului.

 

Numărul cazurilor de melanom s-a triplat în ultimii 20 de ani. Proliferarea activităților în aer liber sau a saloanelor de bronzat sunt câteva dintre motivele luate în considerare pentru a explica această creștere mare.

 

Principalul tratament pentru acest tip de cancer de piele este intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea creșterii maligne. Dacă cancerul este avansat, se efectuează tratament cu chimioterapie, radioterapie sau imunoterapie pentru a încetini progresia bolii.

 

Factorii de mediu și genetici sunt implicați în dezvoltarea acestei boli. În aproximativ 10% din cazuri, melanomul apare la mai mulți membri ai aceleiași familii. Aceste cazuri familiale se datorează în mod normal unor modificări genetice ereditare care cresc riscul de a dezvolta acest tip de cancer. Astăzi sunt cunoscute mai multe gene asociate melanomului, deși cele mai studiate sunt CDKN2A și MC1R.

 

În ceea ce privește factorii de mediu, principala vinovată e expunerea intensă la soare. Din acest motiv trebuie să fim conștienți de importanța folosirii protecției, în special pe față, indiferent de anotimp.

Suntem aici pentru tine:

  • poți intra în legătură cu un medic specialist dermatolog pentru un consult la distanță folosind  secțiunea Consult prin apel video
  • asistenții medicali din aplicația BEESERS vin acasă la tine când ai nevoie pentru investigații ecografice, analize, tratamente. Îi poți chema oricând ai nevoie, folosind secțiunea Vizită acasă din aplicație.
  • orice nelămuriri ai avea, poți cere sfat medical de urgență prin chat, folosind secțiunea Sfat medical prin chat din aplicație
  • nu găsești în aplicație serviciul dorit sau un specialist disponibil pentru a veni la tine sau la cineva drag? Sună-ne la telefon 0752 546 249, de luni până vineri, în intervalul 10-19.
Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...