Cum îngrijim pacientul imobilizat la pat

Igiena şi poziţia, acestea sunt cuvintele cheie în îngrijirea pacientului imobilizat la pat. Ca îngrijitor al unei persoane imobilizate, trebuie să ştii ce presupune îngrijirea de bază şi când e cazul să apelezi la ajutor medical.

 

Monitorizează postura

Poziţia corpului pacientului imobilizat e important să fie monitorizată, pentru a evita durerile de spate şi apariția escarelor. Atunci când pacientul e mutat sau ridicat în pat pentru a se hrăni, spatele acestuia trebuie să fie sprijinit cu perne care să-l susţină corespunzător. Nu pune pacientul înapoi în pat imediat după ce a mâncat: aşteaptă 30 de minute, pentru a preveni refluxul gastric.

 

Dieta

O alimentaţie bună e importantă pentru oricine, cu atât mai mult pentru o persoană imobilizată la pat. Nutrienţii pe care îi obţinem din alimente afectează sănătatea internă şi externă: contribuie la regenerarea mai rapidă a ţesuturilor, un aspect esenţial în prevenirea escarelor. E recomandat să incluzi alimente proaspete, bogate în fibre şi proteine, cu un conţinut scăzut de grăsimi saturate, în dieta pacientului imobilizat la pat. Consumul de 1.5 litri de apă e valabil şi pentru pacienţii imobilizaţi, pentru a menţine organismul hidratat şi liber de toxine.

 

Igiena

Să nu neglijăm curăţarea zilnică a persoanei imobilizate la pat: igiena o va ajuta să se simtă confortabil şi va preveni acumularea de bacterii care pot afecta sănătatea pielii. Spală bine toate zonele corpului, cu atenţie la pliurile pielii. Acordă atenţie uscatului temeinic, pentru că umiditatea reziduală favorizează apariţia de ciuperci şi bacterii.

Dacă trebuie să-i tai unghiile, taie-le întotdeauna rotunde la mâini şi pătrate la picioare. Verifică axilele şi lasă-le întotdeauna uscate; la fel, acordă atenţie spaţiului dintre degetele de la picioare, unde umezeala favorizează apariţia de ciuperci. Verifică să nu existe roşeaţă pe fese şi pe pulpe, care ar putea indica apariţia de escare. Pacientul trebuie să poarte zilnic îmbrăcăminte curată, pentru ca germenii şi bacteriile să nu se acumuleze în materialele textile. Dacă un pacient are o parte slabă, plasează braţul slab sau dureros în cămaşă mai întâi; la dezbrăcare, scoate mai întâi braţul mai puternic. Asigură-te că nu ai omis hidratarea şi încearcă să parcurgi etapele de îngrijire în aceeaşi ordine, pentru a nu omite niciun pas.

 

Scutecele

Schimbarea scutecului va fi o sarcină foarte comună în îngrijirea zilnică a persoanelor imobilizate la pat. Se va face de fiecare dată când se udă sau se murdăreşte (ori, în lipsă, la fiecare 8 ore), pentru a evita iritaţiile şi infecţiile.

 

Escarele de decubit

Escarele sunt rezultatul presiunii prelungite asupra unei regiuni proeminente (cum ar fi fesele sau regiunea sacrală) şi sunt foarte dureroase. Încurajează sau ajută pacientul să-şi schimbe poziţia corpului cel puţin o dată la 2 ore. În îngrijirea lui, foloseşte creme hidratante, pentru a nu crea frecare între piele şi îmbrăcăminte. Capul patului trebuie să fie doar puţin ridicat: nu mai mult de 30 de grade, pentru a preveni alunecarea şi presarea pe zonele osoase.

 

Exerciţiile fizice

Discută cu medicul de familie sau cu un kinetoterapeut pentru exerciţiile fizice care sunt recomandate pentru fiecare caz în parte: acestea vor fi probabil mişcări line, simple şi repetitive (precum ridicarea genunchilor la piept), care vor avea ca scop prevenirea atrofierii muşchilor şi articulaţiilor.

 

Crearea unui mediu confortabil

Nu doar aspectele fizice contează în îngrijire: mediul înconjurător e la fel de important pentru starea de sănătate a pacientului. O măsură simplă este schimbarea lenjeriei de pat: pentru că petrec mai mult timp în pat decât majoritatea oamenilor, lenjeria de pat ar trebui să fie schimbată o dată la 2-3 zile.  Asigură-te că este multă lumină naturală în camera unui pacient imobilizat. Păstrează ordinea în cameră şi deschide des ferestrele pentru a elimina aerul viciat. Vorbeşte cu el şi arată că-ţi pasă. Fii pregătit pentru sarcinile zilnice, care vor necesita mai multă energie. Pacientul trece prin momente dificile, iar a fi imobilizat la pat nu are cum să nu fie pentru el o povară, de aceea e important să arăţi empatie.

Ajutorul tău este indispensabil pentru persoana imobilizată, iar responsabilitatea poate fi covârșitoare. Cere ajutor medical specializat ca să te poți consolida mental și emoțional și a te adapta la noua situație. În aplicația BEESERS, poți primi sfaturile unui psihoterapeut sau recomandările unui medic psihiatru în sesiuni la distanță (în secțiunile Consult prin apel video sau Sfat medical prin chat) sau la domiciliu (în secțiunea Vizită medicală acasă).

 

Suntem aici pentru tine

E important să știi că nu ești singur în misiunea ta: asistenții medicali din aplicația BEESERS te pot ajuta cu administrarea tratamentelor prin perfuzie sau injectabil, recoltarea de analize și  probe biologice, toaletarea parțială sau totală a pacientului imobilizat, tratarea escarelor, alimentarea artificială, montarea, îngrijirea și schimbarea sondelor, stomelor și tuburilor de dren. Îi poți chema acasă oricând ai nevoie, folosind secțiunea Vizită acasă din aplicație.

📲 Ai nevoie de suport? Sună-ne la telefon 0752 546 249, de luni până vineri, în intervalul 10-19.

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...