Cum ne pregătim pentru recoltarea analizelor de sânge?

Când medicul îţi cere analize de sânge, ceea ce vrea să vadă e starea ta de sănătate din momentul respectiv, cu exact factorii care o afectează zi de zi. De aceea, nu e cazul să schimbi fundamental înainte de analize ce mănânci, câtă apă bei, cât te mişti etc, atâta timp cât medicul nu-ţi cere acest lucru. Sunt câteva recomandări generice pe care e indicat să le urmezi, dar acestea se referă la ultimele 12 ore înaintea analizelor de sânge.

 

Ce trebuie să faci înainte de recoltare?

  1. În mod normal, testul de sânge trebuie făcut pe stomacul gol. Deoarece sunt întotdeauna făcute dimineaţa, gândeşte-te că ar trebui să termini cina pe la 9 seara. Din acest moment nu trebuie să mănânci altceva, dar poţi să bei apă şi să iei orice medicamente de care ai nevoie.
  2. Se recomandă un post minim de 8 până la 12 ore pentru a putea evalua corect profilul lipidic (trigliceride, colesterol) şi glicemia.
  3. Pentru studii hematologice, de coagulare, hormonale, serologice, genetice sau markeri tumorali, aproximativ 4 ore de post vor fi suficiente.
  4. Dacă eşti diabetic şi iei medicamente pentru scăderea zahărului din sânge sau insulină, nu uita să întrebi medicul dacă e ok să continui tratamentul pe stomacul gol.
  5. Nu ar trebui să fumezi înaintea analizelor de sânge.

 

Ce trebuie să faci în ziua recoltării?

 

  1. Îmbracă-te cu haine cu mâneci şi manşete largi; adevărul e că devine un pic jenant când trebuie să te lupţi cu nişte mâneci prea strânse în faţa asistentei care face recoltarea.
  2. Înainte de recoltare anunţă dacă ştii că ai vene dificile, uneori sunt necesare mai multe încercări.
  3. Dacă ai tendinţa de a avea ameţeli, este mai bine să anunţi înainte de recoltare şi să mergi la test cu cineva. Dacă te simţi ameţit după recoltare, spune asistentei şi nu te ridica: a te comporta „curajos” poate pune probleme.
  4. Pentru a evita sângerarea sau apariţia hematoamelor, ţine apăsat aproximativ 10 minute cu pansamentul sau bucata de bumbac care ţi s-a dat.

 

Ce este postul şi de ce este atât de important pentru recoltarea sângelui?

Este obişnuit ca, înainte de a proceda la extragerea sângelui, asistenta să te întrebe dacă ai mâncat, dar de ce este atât de important? Consumul de alimente va influenţa rezultatele şi le va face nesigure, deoarece modifică nivelul de zahăr şi lipide. Doar anumite teste necesită post. Cel mai frecvent poate fi un test de glucoză sau un test de profil lipidic, dar poate fi necesar şi pentru testele care sunt prescrise mai rar, cum ar fi cele hormonale. În toate cazurile, medicul care prescrie testul îl va indica.

 

Pot să beau apă înainte de un test de sânge?

Da, poţi bea apă înainte de extragerea de sânge. Se recomandă chiar să bei puţină apă înainte de analiză pentru a evita deshidratarea, deoarece poate îngreuna recoltarea şi poate afecta rezultatele.

Trebuie doar să reţii că e mai bine să bei apă în cantităţi mici înaintea analizelor de sânge. Acest lucru se aplică doar apei, deoarece este interzis consumul de cafea, ceai, sucuri sau alte băuturi. Acest tip de băutură stimulează producţia de acizi din stomac şi face ca rinichii să genereze mai mult lichid, modificând rezultatele testelor.

 

Pot să iei medicamente înainte de extragerea de sânge?

Răspunsul este afirmativ, atâta timp cât medicul nu spune altfel. Pe de altă parte, dacă vorbim despre suplimente, remedii pe bază de plante sau medicamente fără prescripţie medicală, mai bine să renunţi la ele până după analizele de sânge.

Ce faci dacă ai mâncat din greşeală înainte de recoltare?

Dacă ai mâncat sau ai băut altceva decât apă înainte de orele de post recomandate pentru test, spune asistentei: cel mai probabil îţi vor da programare pentru o altă zi sau vor schimba ora analizei, deşi pot face şi analiza de sânge ştiind că unii parametri vor fi modificaţi.

 

Sfaturi pentru relaxare

Unii oameni consideră că programările pentru analize de sânge sunt stresante. S-ar putea să le fie frică de ace sau să se simtă inconfortabil văzându-şi propriul sânge. Dar există câteva modalităţi de a reduce anxietatea:

  1. Ia un prieten. A vorbi în timp ce se prelevează proba de sânge este o bună distragere a atenţiei.
  2. Ascultă muzică la căşti.
  3. Încearcă tehnici de respiraţie profundă. Concentrarea pe fiecare respiraţie te va face să uiţi de extragerea sângelui.
  4. Spune-i persoanei care îţi extrage sânge că eşti nervos. Ei tratează mulţi oameni cu teamă de ace şi sânge şi te pot ajuta să te calmezi (uneori povestindu-ţi despre ciudăţeniile altor pacienţi).
  5. Nu te uita: nimeni nu te va considera mai puţin curajos dacă nu priveşti în direcţia acului cu care ţi se ia proba de sânge.

Suntem aici pentru tine:

  • poți chema un asistent medical pentru recoltare acasă folosind secțiunea Vizită acasă din aplicația BEESERS
  • poți cere interpretarea analizelor recoltate acasă folosind  secțiunile Consult prin apel video sau Sfat medical prin chat din aplicație
  • nu găsești în aplicație serviciul dorit sau un specialist disponibil pentru a veni la tine sau la cineva drag? Sună-ne la telefon 0752 546 249, de luni până vineri, în intervalul 10-19.
Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...