Cum ne protejăm de soare și cum tratăm arsurile solare?

Ai observat cum autorităţile sunt mereu surprinse că vara e vară, iar iarna e iarnă? De exemplu: iarna niciodată nu par să se aştepte la faptul că drumurile vor trebui curăţate; pe de altă parte, vara ne minunăm că temperaturile sunt mari, ca şi cum niciodată nu s-ar fi întâmplat aşa ceva. Mă rog: soarele chiar are un stil de a lua omul prin surprindere. De aceea, ca să nu rămânem şi noi cu gura căscată ca autorităţile, am adunat câteva informaţii despre arsurile solare; măcar să ştim cum să acţionăm, dacă tot s-a întâmplat necazul.

 

Arsura solară apare în câteva ore de la expunerea la soare, făcând ca pielea să fie roşie, dureroasă şi fierbinte. Desigur că fierbinţeala se ameliorează după câteva minute petrecute la temperaturi mai scăzute, dar durerea şi roşeaţa vor persista zile întregi, făcându-te să te simţi noaptea ca şi cum ai dormi între plăcile unor fiare de călcat. Problema e însă alta: chiar şi când nu ai ieşit la soare, sursele de lumină artificială cu ultraviolete îţi pot da arsuri. Iar acelea sunt şi mai păcătoase, crescând riscul petelor aspre şi întunecate, dar şi al cancerului de piele. Să nu faci greşeala de a asocia temperatura cu riscul arsurilor solare: la fel de bine te poţi alege cu ele într-o zi cu 33 de grade, dar şi la munte, la 20 de grade.

 

Simptome

Arsurile solare sunt parşive: este posibil ca primele lor semne să nu apară timp de câteva ore, ba chiar să dureze 24 de ore până să observi efectul complet. Simptomele posibile includ:

  • piele roşie, sensibilă la atingere;
  • vezicule, care apar la câteva ore sau chiar 1-2 zile;
  • reacţii grave, cu febră, frisoane, greaţă;
  • peelingul pielii în zonele arse de soare.

 

Practic, când pielea începe să fie roşie şi dureroasă, deteriorarea este deja produsă. Simptomele vor fi cel mai neplăcute între 6 şi 48 de ore de la expunerea la soare. Simptomele arsurilor solare sunt de obicei temporare, dar nu le lua în derâdere, pentru că deteriorarea pe care o produc în celulele pielii este permanentă, crescând riscul de îmbătrânire prematură a pielii şi de melanom.

 

Cât pot să stau la soare?

Pigmentul care protejează pielea se numeşte melanină, iar arsurile apar atunci când gradul de expunere la soare sau la sursele artificiale de lumină depăşeşte capacitatea melaninei de a-şi face treaba.  Aşadar răspunsul e variabil, în funcţie de culoarea pielii: la o persoană cu pielea foarte deschisă, arsura solară poate să apară în 15 minute de expunere la soarele amiezii, în timp ce o persoană cu pielea închisă la culoare poate să tolereze aceeaşi expunere ore în şir.

 

Reţine că:

  • NU există bronz sănătos, doar îmbătrânirea prematură a pielii.
  • Nu e nevoie să stai ore întregi la soare pentru producţia de vitamina D, ajung  câteva minute.
  • Cancerul de piele apare la vârsta adultă, dar riscul este crescut de deteriorările care apar chiar şi în urma expunerii din copilărie.
  • Bebeluşii şi cei cu o piele de culoare mai deschisă sunt mai predispuşi la arsuri solare, dar chiar şi persoanele cu o piele întunecată trebuie să se protejeze de soare.

 

Razele soarelui sunt mai puternice între 10 dimineaţa şi 4 după-amiaza. Ele sunt, de asemenea, puternice la altitudini mari şi la latitudini joase (deci la ecuator şi la munte). Reflectarea soarelui pe apă, nisip sau zăpadă poate intensifica razele care provoacă arsuri solare. Unele medicamente – precum doxiciclina – te pot face mai sensibil la arsuri solare; la fel, sensibilitatea este exacerbată de condiţii cronice precum lupusul.

 

Dacă ai suferit o arsură solară:

  • Fă un duş răcoros, pune o compresă rece pe arsuri;
  • Nu folosi produse care conţin benzocaină sau lidocaină; acestea pot provoca alergii, care vor agrava simptomele.
  • Acoperă veziculele cu bandaje uscate pentru a preveni infecţiile.
  • Dacă pielea nu are vezicule, se poate aplica o cremă hidratantă pentru a o calma disconfortul. NU folosi unt, vazelină sau alte produse pe bază de ulei, care să blocheze porii, pentru că vei creşte riscul de infecţie.
  • Caută o cremă cu vitamina C şi E, pentru a reduce daunele asupra pielii.
  • Medicamentele fără prescripţie medicală, cum ar fi ibuprofenul sau acetaminofenul, ajută la ameliorarea durerilor de la arsuri iar cremele cu cortizon ajută la reducerea inflamaţiei. Atenţie: nu da aspirină copiilor!
  • Hidratează-te şi poartă haine largi, din fibre naturale.

Când ieşi la soare, nelipsită să fie din geantă crema de protecţie cu spectru larg, cu un factor de protecţie de 30 sau mai mare. Cremele de protecţie solară cu spectru larg protejează atât de razele UVB, cât şi de UVA. Aplică un strat de cremă odată la 2 ore, sau de câte ori scrie pe etichetă. Foloseşte crema de protecţie solară după înot, după activităţile care te fac să transpiri, chiar şi în zilele înnorate. Nu uita acasă nici balsamul de buze şi o pereche de ochelari de soare, cu protecţie UV.

Suntem aici pentru tine:

  • medicii și asistenții medicali din aplicația BEESERS vin acasă la tine când ai nevoie pentru consult, tratamente, monitorizare. Îi poți chema oricând ai nevoie, folosind secțiunea Vizită acasă din aplicație.
  • orice nelămuri ai avea, poți cere sfat medical de urgență prin chat, folosind secțiunea Sfat medical prin chat din aplicație
  • nu găsești în aplicație un medic care este disponibil pentru consult la domiciliu? Poți intra oricând într-un consult prin apel video, în secțiunea Consult prin apel video din aplicație.

📲 Ai nevoie de suport? Sună-ne la telefon 0752 546 249, de luni până vineri, în intervalul 10-19.

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...