Infecțiile fungice în sezonul estival: cum ne ferim de ele și cum le tratăm?

Căldura, umiditatea, utilizarea piscinelor şi a echipamentelor sportive insuficient curăţate fac ca infecţiile fungice să fie mai frecvente în sezonul estival. Mai rău e că tratamentul e întârziat de un anumit stigmat; ori dacă te-ai ales cu o infecţie fungică nu înseamnă neapărat că igiena ta e deficitară.

 

Fungii sunt microorganisme care nu aparţin nici regnului vegetal, nici celui animal. Nu au clorofilă şi nu pot face fotosinteză, ceea ce fac aşadar e să paraziteze alte organisme. Încadrăm deopotrivă la fungi drojdia pe care o pui în aluatul de gogoşi, mucegaiul care a făcut posibilă penicilina, cât şi ciuperca enervantă care te parazitează pe tine.

Pe baza gradului de infectare, putem clasifica micozele în:

– Micoze superficiale: afectează epiderma, părul sau unghiile;

– Micoze intermediare: ajung la ţesutul subcutanat, chiar la vasele limfatice din zonă;

– Micoze profunde: când agentul infecţios este stabilit în organele interne.

 

Infecţiile fungice pot apărea oriunde în corp, dar astăzi ne vom concentra pe cele superficiale. Factori precum căldura, umiditatea, folosirea săpunurilor agresive care delipidizează pielea, tratamentul prelungit cu antibiotice sau corticosteroizi, mersul la piscină favorizează apariţia infecţiilor fungice ale pielii, dintre care acestea sunt mai răspândite:

Pitiriazis versicolor

Este o micoză superficială, produsă de o ciupercă asemănătoare drojdiei. Nu este contagioasă, ci profită de anumite condiţii de pe pielea gazdei – căldură, umiditate, transpiraţie – pentru a deveni patogenă. Nu se manifestă cu mâncărime şi inflamaţie, dar produce pete vizibile pe gât, piept şi braţe. Partea rea că absoarbe într-un mod specific radiaţia solară; ceea ce înseamnă că, dacă stai mai mult la soare, aceste pete vor deveni mai vizibile. Tratamentul constă de regulă în geluri şi loţiuni cu administrare locală, însoţite, dacă leziunile sunt extinse, de antimicotice cu administrare orală pe perioade scurte.

 

Piciorul de atlet

Se numeşte aşa pentru că se crede că afectează mai mult sportivii. De fapt oricine poate contacta această infecţie, care se manifestă prin roşeaţă, mâncărime şi cojirea pielii. Pe lângă tratamentul cu unguente antifungice, medicul va recomanda să încerci să ţii piciorul uscat pentru a scăpa mai repede de această ciupercă.

 

Candidoza

Afectează pielea şi mucoasele şi poate provoca micoze sistemice mai serioase. Candida albicans este specia cel mai des asociată cu dermatomicoza, pentru că este mai predispusă în a se răspândi agresiv. Candida se află adesea în mod inofensiv în organism; faptul că devine patogenă este favorizat de factori precum diabetul, disfuncţia tiroidiană, seboreea, hiperhidroza, obezitatea, tratamentul cu antibiotice sau corticosteroizi şi scăderea imunităţii.

 

Tinea capitis

Apare adesea la copii, infecţia fiind semnalată de zone roşii şi solzoase pe scalp. Medicul va recomanda folosirea de şampoane antifungice, dar şi de medicamente cu administrare orală.

 

Onicomicoza

Este o infecţie a unghiilor, atât la mâini cât şi la picioare. Îţi pot da de bănuit unghiile decolorate, care se rup uşor. Din păcate uneori medicamentele nu sunt destul de eficiente, iar atunci medicul va recomanda îndepărtarea unghiei pentru stoparea infecţiei fungice.

 

Sfaturi pentru prevenţie

  • Evită să mergi desculţ în locuri umede, cum ar fi piscine, duşuri de la sala de sport, vestiare. Ai grijă să-ţi ştergi mereu foarte bine pielea, acordând o atenţie specială zonelor cu pliuri (de exemplu între degetele de la picioare). Nu împărţi un prosop, un burete sau un pieptene nici măcar cu un alt membru al familiei. Schimbă şosetele de mai multe ori pe zi şi evită lenjeria de corp din fibre sintetice.
  •  Nu folosi parfum pe zonele infectate, pentru că s-ar putea să-ţi dea iritaţii şi erupţii cutanate. Acordă o atenţie specială dietei: evită alimentele hiperprocesate şi îndeosebi pe cele cu mult zahăr, care vor încetini procesul de vindecare.

Ai o infecţie fungică recurentă, cu plăgi care se vindecă greu? Nu ignora acest simptom, care s-ar putea să semnaleze diabetul. Dacă ai întrebări sau ai nevoie de interpretarea unor analize, specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau consult prin apel video.

Ai nevoie de asistență medicală acasă? Descarcă aplicația, selectează adresa și vezi specialiștii BEESERS disponibili în intervalul ales de tine.

 

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Marius Mihai Nenciu, Medic Specialist Chirurgie Generală – „Deocamdată nu cred că tehnologia are capacitatea să substituie chirurgul, în schimb să-l complementeze, cu siguranţă”
[Supereroii Beesers]: Marius Mihai Nenciu, Medic Specialist Chirurgie Generală – „Deocamdată nu cred că tehnologia are capacitatea să substituie chirurgul, în schimb să-l complementeze, cu siguranţă”
Corpul uman e complicat, nicio ştiinţă nu a reuşit până acum să-l reproducă în întreaga lui complexitate. Există însă conexiuni logice între mecanismele sale, iar dacă stai să despici firul în patru, ...

[Supereroii Beesers]: Laura Davidescu, Medic specialist nutriție și siguranță alimentară – „Există mitul să nu mănânci după ora 18.00. De ce oare?”
[Supereroii Beesers]: Laura Davidescu, Medic specialist nutriție și siguranță alimentară – „Există mitul să nu mănânci după ora 18.00. De ce oare?”
Ca în orice meserie, în calendarul unui medic există perioade aglomerate şi altele mai libere. Acum, peste vară, nutriţioniştii se simt ca în vacanţă: nimeni nu vrea să slăbească în concediu! Dar reve...

[Supereroii Beesers]: Steliana Maria Dolana, Medic Specialist Medicină de Familie – „Încearcă să fii o poveste frumoasă pentru cei care rămân în urma ta”
[Supereroii Beesers]: Steliana Maria Dolana, Medic Specialist Medicină de Familie – „Încearcă să fii o poveste frumoasă pentru cei care rămân în urma ta”
E o poveste frumoasă şi tristă cea a Stelianei Maria Dolana; aşa cum sunt, de altfel, poveştile care ajung cel mai lesne la sufletul nostru, care apreciază finalul fericit dacă e muncit. Dar oare a în...