Insolația – cum o prevenim și cum o tratăm?

Nopţile de august sunt ele răcoroase, dar zilele parcă fac exces de zel în materie de căldură, în compensaţie. Cea mai gravă formă de vătămare termică este insolaţia, care apare atunci când temperatura corpului depăşeşte 40 de grade.

De unde ştii că ai făcut insolaţie?

O temperatură de peste 40 de grade este simptomul principal. Aceasta este însoţită de confuzie, agitaţie, vorbire neclară, iritabilitate sau delir. Pielea se poate înroşi pe măsură ce temperatura corpului creşte, iar respiraţia devine rapidă şi superficială. Pulsul creşte de asemenea semnificativ, pentru că stresul termic pune o povară enormă asupra inimii, pentru a te ajuta să-ţi răcoreşti corpul. Insolaţia este semnalată adesea de durere de cap şi greaţă. În cazuri extreme această condiţie poate cauza comă sau deces.

 

Care sunt factorii de risc?

Insolaţia apare fie după o expunere la un mediu cald, fie ca urmare a efortului fizic desfăşurat într-un astfel de mediu. În oricare din aceste două situaţii, aceştia sunt factorii de risc:

  • porţi prea multe haine, ceea ce împiedică evaporarea uşoară a transpiraţiei şi răcirea corpului;
  • ai consumat alcool, care poate afecta capacitatea de reglare termică a organismului;
  • nu ai băut suficientă apă, pentru a înlocui lichidele eliminate prin transpiraţie.

 

Bolile cardiace sau pulmonare pot creşte riscul de insolaţie. Apoi capacitatea de a face faţă căldurii extreme depinde de starea sistemului nervos central: la copii, unele mecanisme de reglare nu sunt pe deplin dezvoltate, iar la adulţii peste 65 de ani acestea încep să se deterioreze, făcând organismul mai puţin capabil să facă faţă schimbărilor de temperatură. Antrenamentul militar sau practicarea sporturilor, cum ar fi fotbalul sau alergarea la maratoane pe vreme caldă, sunt câteva dintre situaţiile în care poate apărea insolaţia. Oamenii sunt mai predispuşi la insolaţie în condiţiile care presupun expunerea bruscă, aşa cum ar fi un val de căldură la începutul verii sau călătoritul într-o zonă cu temperaturi ridicate. Există medicamente care afectează capacitatea organismului de a rămâne hidratat şi de a răspunde la căldură. Pe vreme caldă, fii atent la vasoconstrictoare, beta-blocante şi diuretice

 

Măsuri de prevenție

Bea multe lichide, foloseşte ochelari de soare şi o cremă cu factor de protecţie cu factor de protecție solară de minimum 15 atunci când eşti în aer liber. Nu lăsa niciodată pe nimeni într-o maşină parcată: nu, nici măcar 10 minute, cât timp intri până în mall; acele minute se pot lungi fără să-ţi dai seama, timp în care temperatura din maşină poate ajunge şi la 50 de grade.

 

Tratament

Insolaţia necesită tratament de urgenţă: temperatura ridicată poate afecta creierul, inima, rinichii şi muşchii, iar daunele se agravează cu cât întârzie mai mult tratamentul. Persoana afectată trebuie să fie dusă imediat la umbră, unde să fie răcorită prin orice mijloace disponibile. Contactează un medic BEESERS prin chat sau apel video. 

Vara şi festivalurile te-au lăsat fără rezerve de energie? În Beesers vei găsi personal calificat pentru perfuzia de hidratare la domiciliu de orice tip, indiferent dacă e singulară sau parte a unui tratament îndelungat. Administrarea oricărei perfuzii, inclusiv de hidratare, se face pe baza recomandărilor medicului de familie ori a medicului specialist. Orice condiţie care necesită acest mod de administrare se monitorizează prin analize de laborator, pe care ți le poate preleva un asistent medical BEESERS, acasă. Trebuie doar să descarci aplicația și să-l chemi.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...