Ințepături sau mușcături de insecte: cum acționăm corect și cum ne protejăm?

Te bucuri că e vară? Să ştii că nu eşti singur, pentru că şi insectele se bucură; mandibule muşcătoare şi ace cu venin abia aşteaptă să ţintească pielea ta sensibilă. Majoritatea înţepăturilor de insecte se pot trata la domiciliu, deşi tot mai dese sunt cazurile în care acestea fie că provoacă o reacţie alergică severă, fie răspândesc boli de care e mai greu să scapi.

 

Ce insectă m-a înţepat?

Toate insectele înțepătoare provoacă roşeaţa pielii şi o senzaţie de arsură, dar muşcăturile diferitelor insecte au câteva trăsături specifice.

Muşcăturile de păianjen nu prezintă niciun risc, cel puţin când vorbim de speciile din România. Ele se pot identifica uşor, deoarece în locul muşcăturii va apărea o pată roşie, cu două puncte în centru. Dacă te muşcă un păianjen, spală zona cu apă şi săpun şi aplică un pic de gheaţă dacă umflătura ţi se pare foarte inestetică.

Înţepătura de albină este printre cele mai frecvente în timpul verii. Principalele sale simptome sunt durerea, umflarea, mâncărimea şi roşeaţa. Ideal este să îndepărtezi imediat acul cu ajutorul unei pensete, apoi să cureţi zona cu apă şi săpun. Totuşi, există riscul ca înţepătura de albină să rămână dureroasă în următoarele 2 ore.

Există o tendinţă de a confunda înţepăturile de albină cu cele de viespe, însă acestea nu sunt la fel. Viespea nu-şi lasă în urmă acul cu venin (ceea ce-i permite să înţepe iar şi iar). Înţepătura se poate identifica după pata albă, cu un punct în centru. Spală zona şi eventual aplică un antiseptic, te vei simţi mai bine în 30 de minute.

Un nodul umflat şi roşu semnalează muşcătura de ţânţar. Centrul American pentru Boli Infecţioase (CDC) recomandă spălarea zonei cu apă şi săpun, aplicarea de gheaţă timp de 10 minute, apoi un amestec de bicarbonat şi apă sau o cremă anti mâncărime.

Furnicile roşii pot fi agresive şi te pot muşca, injectând un venin care provoacă o senzaţie de arsură. După curăţarea zonei, aplică gheaţă sau comprese reci pentru ameliorarea mâncărimii.

 

Tratamentul muşcăturilor de insecte

Primul pas este extragerea acului, dacă acesta a fost lăsat în urmă. Zona trebuie să fie curăţată cu apă şi săpun, eventual chiar cu un antiseptic, pentru a evita infecţiile. Dacă umflătura persistă, poţi aplica o cremă cu hidrocortizon, iar mâncărimea persistentă poate fi ameliorată cu antihistaminice uşoare.

 

Dacă sunt alergic?

În caz de dificultăţi în respiraţie, umflarea feţei, ameţeli, puls accelerat şi greaţă, ai nevoie de ajutorul unui medic în regim de urgență. Dacă ştii că eşti alergic, ia mereu cu tine un autoinjector de epinefrină şi asigură-te că membrii familiei tale ştiu să-l folosească. Un autoinjector se aplică de obicei prin apăsarea pe coapsă timp de câteva secunde.

 

Cum pot evita insectele?

Produsele repelente pot diminua probabilitatea să fii înţepat, dar eficacitatea lor nu este 100%. Atenţie: utilizează-le în conform cu instrucţiunile de ambalaj, pentru că o doză mai mare decât cea recomandată nu înseamnă mai multă eficienţă, ba chiar s-ar putea să te alegi cu reacţii alergice. Nu aplica niciodată un produs contra insectelor pe o tăietură sau pe o rană deschisă şi evită contactul lor cu alimentele: repelenţii pentru insecte conţin compuşi chimici, care sunt toxici dacă sunt ingeraţi.

Ai nevoie de un sfat medical de urgență? Contactează un medic BEESERS prin chat.

Ai nevoie de un consult medical? Medici cu peste 40 de specializări îți stau la dispoziție pentru un consult medical prin apel video.

Ai nevoie de asistență medicală acasă? Descarcă aplicația, selectează adresa și vezi specialiștii BEESERS disponibili în intervalul ales de tine.

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Steliana Maria Dolana, Medic Specialist Medicină de Familie – „Încearcă să fii o poveste frumoasă pentru cei care rămân în urma ta”
[Supereroii Beesers]: Steliana Maria Dolana, Medic Specialist Medicină de Familie – „Încearcă să fii o poveste frumoasă pentru cei care rămân în urma ta”
E o poveste frumoasă şi tristă cea a Stelianei Maria Dolana; aşa cum sunt, de altfel, poveştile care ajung cel mai lesne la sufletul nostru, care apreciază finalul fericit dacă e muncit. Dar oare a în...

[Supereroii Beesers]: Ștefan Madarasi, Asistent medical generalist – „Am încredere în dezvoltarea asistenţei medicale la domiciliu”
[Supereroii Beesers]: Ștefan Madarasi, Asistent medical generalist – „Am încredere în dezvoltarea asistenţei medicale la domiciliu”
M-a surprins profesia lui dublă, deşi nu-mi dau seama de ce; în fond, are sens ca o persoană care se ocupă cu alinarea spirituală să ofere şi alinare fizică. Supereroul Beesers pe care-l cunoaştem ast...

[Supereroii Beesers]: Anișoara Mihai, Consultant de Alăptare acreditat internațional – E foarte emoţionant să simţi că faci bine, iar bebeluşii îţi dau o energie extraordinară
[Supereroii Beesers]: Anișoara Mihai, Consultant de Alăptare acreditat internațional – E foarte emoţionant să simţi că faci bine, iar bebeluşii îţi dau o energie extraordinară
Comunicativă, răbdătoare, altruistă; aşa ar arăta rezultatul unui test de personalitate pentru Anişoara Mihai, consultant de alăptare acreditat internaţional.  "Zi de zi mă distrez cu bebeluşi; îi ...