Nu e doar pentru oase: tot ce nu ştiai despre calciu

99% din calciu se găseşte în oase în organismul nostru, asocierea e aşadar naturală. Pe de altă parte se merită să facem un pas în plus în documentare, pentru că are şi alte funcţii importante:

Informaţii despre calciu pentru tocilari

Calciul este al 20-lea element din sistemul periodic, apărând în tabel imediat sub magneziu. A fost izolat pentru prima oară în 1808, de chimistul britanic sir Humphry Davy. Calciul este solid la temperatura camerei, punctul de topire fiind undeva la 842 de grade Celsius.

Cât calciu?

Necesarul de calciu nu e acelaşi pentru toată lumea. În cazul adulţilor vorbim de 800-1000 mg; femeile însărcinate vor urca la un necesar de 1200 mg pe zi, iar odată cu înaintarea în vârstă pentru doamne e mai bine să consume 1500 mg.

La ce mai e bun?

Calciul e important pentru producţia unor hormoni (vorbim de exemplu de melatonină, care e responsabilă pentru somn). Apoi ajută în coagulare şi în reglarea tensiunii.

Ce mai trebuie?

Absorbţia de calciu e facilitată de cantitatea de magneziu şi vitamina D din organism. De aceea atunci când cumperi un supliment de calciu, e posibil să îl găseşti în combinaţie cu alte vitamine sau minerale.

De unde ştiu că am nevoie de calciu?

Deficitul de calciu se observă pe unghiile care se rup uşor, pe părul fragil şi lipsit de strălucire şi pe dinţii deterioraţi. Apoi sunt simptome mai subtile care arată o scădere treptată a nivelului de calciu din organism, cum ar fi tulburările de memorie sau de dispoziţie. Există în fine efecte mai grave, când e deja nevoie de intervenţie medicală, cum ar fi degetele amorţite şi crampele musculare în membre.

De ce apare lipsa de calciu?

Lipsa de calciu poate să apară în urma unei dereglări hormonale, a slabei absorbţii (vezi menţiunea privind vitamina D) sau a inflamării pancreasului. Pentru că este absorbit prin pereţii intestinului, e important să acordăm atenţie florei intestinale sănătoase. În caz de constipaţie, înainte chiar de a ne repezi la un tratament medicamentos să avem grijă să consumăm multe lichide şi alimente bogate în fibre.

Calciul pentru persoanele în vârstă

Oasele, chiar dacă sunt dure, sunt totuşi ţesuturi vii, care se modifică de-a lungul întregii noastre vieţi. Schimbările endocrinologice din organism asociate cu menopauza cauzează o degradare accelerată. De aceea e important să facem analize regulate, pentru a ne asigura că e suficient calciu în organism pentru a ţine sub control acest proces.

Calciul pentru femeile însărcinate

Nu doar că un consum de calciu al mamei are un efect direct asupra oaselor bebeluşului, Dar ocurenţa sarcinii toxice a fost asociată cu o alimentaţie deficitară în calciu.

Nu uita: în perioada iernii, când tendinţa firească e de a te retrage în bârlog şi de a vedea soarele doar într-un serial TV, e foarte greu să menţii în mod natural nivelul de vitamina D necesar absorbţiei calciului în organism. Dacă observi simptome care te pun pe gânduri, comandă-ţi prin Beesers un set de analize la domiciliu.

 

Articol scris de Sorin Tata
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

Pneumonia la copii
Pneumonia la copii
Pneumonia o asociem cel mai adesea cu persoanele în vârstă; în realitate însă, e boala infecţioasă care provoacă cele mai multe decese la copii. În fiecare an, peste 800 de mii de copii sub vârsta de ...

[Supereroii Beesers]: Ioan Colin Teleianu – Medic specialist Medicină de Familie, Competență Homeopatie – „Contează foarte mult să înţelegem ce se întâmplă cu noi atunci când ne îmbolnăvim”
[Supereroii Beesers]: Ioan Colin Teleianu – Medic specialist Medicină de Familie, Competență Homeopatie – „Contează foarte mult să înţelegem ce se întâmplă cu noi atunci când ne îmbolnăvim”
Cu cele mai bune intenţii, dificultăţile în comunicare se ţin scai de relaţia dintre medic şi pacient. Adesea problema nu o reprezintă caracterul insuficient al explicaţiilor, ci limbajul în care aces...

[Supereroii Beesers]: Alina Bordea, medic specialist infertilitate – „Am reuşit să obţinem o sarcină acolo unde alţi medici nu au reuşit”
[Supereroii Beesers]: Alina Bordea, medic specialist infertilitate – „Am reuşit să obţinem o sarcină acolo unde alţi medici nu au reuşit”
Într-o bună zi, poate-şi va face timp pentru mai multe excursii: va vizita ţări îndepărtate, va schia, poate ne va face invidioşi cu fotografiile din călătoriile ei. Ziua aceea însă nu e prea aproape:...