Ce este sindromul de burnout și cum îl depășim

Ce este sindromul de burnout și cum îl depășim?

Te simţi epuizat în fiecare zi, tot mai cinic şi nemotivat de muncă. Cauza nu e o boală în sine, totuşi starea ta – cunoscută ca sindromul burnout – poate fi un declanşator pentru alte probleme fizice şi emoţionale.

 

Cum apare?

Sindromul burnout este un proces progresiv şi continuu. Nu-ţi dai seama imediat ce se întâmplă, doar că încet-încet îţi dispare optimismul, dormi prost şi ai frecvente dureri de cap. Principalul declanşator este mediul de lucru: angajatul care e expus continuu la un volum excesiv de muncă, autonomie redusă, relaţii precare la locul de muncă şi lipsă de sprijin va suferi de stres cronic care provoacă epuizarea.

Există aşadar o legătură puternică între stres şi sindromul burnout, cele două nu sunt însă sinonime. Probabil că ai întâlnit şi tu persoane care produc rezultate bune când sunt expuse la stres: care termină mai rapid un proiect sau au note mai mari la examen, care îşi mobilizează toate resursele pentru un maxim de eficienţă atunci când apare şi un oarecare grad de stres. Sindromul burnout e mai complex decât stresul obişnuit: este o nepotrivire continuă între cerinţele şi capacităţile unui om, rezultatul fiind întotdeauna negativ. Prin urmare, la origine există de obicei solicitări excesive, care sunt exacerbate de aceşti factori de risc:

  • Organizarea: birocratizarea excesivă, care face ca angajaţii să nu poată pleca niciodată la timp de la serviciu.
  • Aşteptările personale: niciun loc de muncă nu e de o perfecţiune absolută şi incontestabilă, avem cu toţii aşteptări care nu se aliniază la realitatea cotidiană. Dacă aceste aşteptări sunt foarte mari şi constant nu sunt îndeplinite, se poate să cauzeze apatie, anxietate sau tristeţe.
  • Caracteristici personale: nu există un profil al persoanei care poate suferi de sindromul burnout, sunt însă trăsături care implică o mai mare vulnerabilitate.Astfel, persoanele conformiste, nesigure şi dependente sunt mai predispuse să fie afectate de depresie sau anxietate în situaţii stresante. La fel, cei cu o stimă de sine scăzută ori prea perfecţionişti sunt predispuşi la a dezvolta acest sindrom.

 

Simptome

Iată care sunt semnele care-ţi indică faptul că te apropii de sindromul burnout:

  • lipsa de energie, descurajare la începutul fiecărei zile de lucru;
  • frustrare continuă pentru că nu ai atins anumite rezultate, în ciuda efortului depus;
  • stare de spirit iritabilă, ironică, nerăbdătoare, indiferenţă faţă de colegii de muncă;
  • dificultăţi în a te concentra la serviciu şi a te relaxa la sfârşitul programului;
  • senzaţia de detaşare în faţa cerinţelor emoţionale ale celor din jur;
  • dureri fizice frecvente: oboseală vizuală, dureri de cap şi dureri musculare, ameţeli, dificultăţi de somn, pierdere în greutate şi alte tulburări gastro-intestinale, afecţiuni ale pielii sau infecţii.

 

Cum să acţionezi împotriva sindromului burnout?

Trebuie în primul rând să conştientizezi situaţia în care te afli, să-ţi dai seama că, în condiţiile actuale, nu-ţi poţi îndeplini în mod adecvat sarcinile atribuite. Încearcă să ţii cont de aceste recomandări:

  • Nu depăşi programul de lucru, respectă timpul pentru pauze şi mâncare.
  • Învaţă să spui nu: stabileşte-ţi limite în situaţiile în care există un exces de sarcini, un interval prea scurt pentru a le îndeplini sau deficienţe în mijloacele disponibile.
  • Învaţă despre propriile tale limite: evaluează munca pe care o poţi face şi nu te supraîncărca, delegând sarcini atunci când este necesar.
  • Separă locul de muncă de viaţa personală: asigură-te că, la sfârşitul zilei, ai destule activităţi care să te deconecteze de lucrurile care-ţi ocupă mintea la serviciu.
  • Nu-ţi fie jenă să ceri sprijin din partea unui psiholog, care să te ajute să identifici cauzele stresului, apoi să dezvolţi strategii pentru a le ameliora.

Dacă observi semnele epuizării emoţionale din cauza stresului de la locul de muncă, în Beesers există specialişti cu care poţi discuta, prin chat medical sau apel video.

Suntem aici pentru tine

🆘Te confrunți cu sindromul burnout? Psihoterapeuţii din platforma BEESERS îţi stau la dispoziţie, prin chat medical sau apel video.
🙌Ai nevoie de suport? Sună-ne la telefon 0752 546 249, de luni până vineri, în intervalul 10-19.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...