[Supereroii Beesers]: Maria Silvia Trandafir, Medic Primar Psihiatru – „Nimic în lumea asta nu aş fi făcut decât medicină, nici pentru tot aurul din lume”

Există oameni în fața cărora, atunci când le vedem parcursul profesional, ne blocăm un pic: oare ce am putea să-i întrebăm? Cum s-ar putea transmite în câteva fraze esenţa unei cariere de peste 30 de ani? O astfel de persoană este Maria Silvia Trandafir, medic primar psihiatru la Spitalul Clinic Alexandru Obregia din Bucureşti.

 

„Nimic în lumea asta nu aş fi făcut decât medicină, nici pentru tot aurul din lume”, spune Maria Silvia Trandafir. A devenit medic psihiatru în 1991. Şi-a cultivat încă de atunci un interes pentru rolul familiei în recuperarea pacienţilor săi, un interes pe care l-a transpus în zeci de studii de specialitate.

 

„De când eram mică îmi doream să fac ceva să ajut oamenii. Am avut provocări – toţi avem parte de ele, dar nimic nu m-a putut întoarce din drum”, adaugă aceasta.

 

Ba din contră: drumul s-a tot lărgit, pe măsură ce călătoria s-a îmbogăţit cu experienţe conexe, precum cea de cadru didactic.

„Am muncit din greu şi am contat doar pe mine. Nu regret nimic; dar uitându-mă în dreapta şi în stânga, observ acum că lucrurile se pot rezolva şi cu un pic de ajutor, nu numai contând doar pe tine”, declară Maria Silvia Trandafir.

 

Pe ambele planuri, niciun efort nu i se pare prea mare pentru obţinerea celui mai bun rezultat:

„Tot timpul în domeniul meu citesc, învăţ, mă updatez”, spune aceasta. Preocuparea pentru toate aspectele ce ţin de profesia ei, de pacienţii ei, a convins-o să ofere consultaţii medicale prin telemedicină.

„În profesia mea sunt importante cuvintele, dar şi limbajul nonverbal, care-ţi spune multe lucruri. Apoi mai există ceva pe care l-aş numi fler clinic, care mă poate susţine atunci când decid modalitatea în care să ajut un pacient. A intervenit însă pandemia, când trebuia să-mi continui activitatea, cu toate că întâlnirile faţă în faţă erau reduse. Sunt foarte receptivă la nou, aşa că m-am adaptat condiţiilor actuale”, ne spune Maria Silvia Trandafir.

 

Îi place să urmărească filme istorice în timpul liber, dar cred că v-aţi dat seama până acum: se întâmplă rar ca Maria Silvia Trandafir să-şi acorde timp liber.

 

„Trebuie să fac în permanenţă ceva nobil, inteligent, folositor, frumos. În accepţiunea mea asta înseamnă să munceşti, să-ţi îmbogăţeşti cultura personală, să găseşti modalităţi de a te dezvolta”, declară Maria Silvia Trandafir.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...