Sindromul ovarului polichistic

Ai menstruaţii rare sau prelungite şi a cam început să te deranjeze părul facial excesiv? S-ar putea ca de vină să fie o chestie care afectează multe femei la o vârsta reproductivă, sindromul ovarului polichistic.

 

Cauze

Cauza exactă a sindromului de ovar polichistic este necunoscută, dar sunt câţiva factori care îi influenţează apariţia:

  • Excesul de insulină. Insulina este hormonul produs în pancreas care permite celulelor să folosească zahărul, principala sursă de energie a organismului. Dacă celulele devin rezistente la acţiunea insulinei, nivelul glucozei din sânge creşte, iar corpul poate produce mai multă insulină. Prea multă insulină poate creşte producţia de androgeni, cauzând dificultăţi cu ovulaţia.
  • Puţină inflamaţie. Acest termen este folosit pentru a descrie producţia de substanţe de către celulele albe din sânge pentru a lupta împotriva infecţiilor. Cercetările au arătat că femeile cu sindrom de ovare polichistice au un tip de inflamaţie de grad scăzut care stimulează sindromul să producă androgeni, ceea ce poate duce la probleme cu inima şi vasele de sânge.
  • Moştenirea genetică. Cercetările sugerează că anumite gene pot fi legate de sindromul de ovare polichistice.
  • Excesul de androgeni. Ovarele produc din start niveluri anormal de ridicate de androgeni, ducând la hirsutism şi acnee.

 

Simptome

Simptomele se dezvoltă de obicei în timpul pubertăţii, la primele menstruaţii. Totuşi nu e chiar nemaiauzit să apară şi mai târziu, de exemplu ca răspuns la o creştere semnificativă în greutate. Simptomele sunt mai severe la persoanele supraponderale și variază de la o persoană la alta, dar diagnosticul se pune dacă observi cel puţin două dintre aceste simptome:

  • Perioade menstruale rare sau neregulate:

Este cel mai frecvent simptom al sindromului ovarului polichistic. S-ar putea să ai mai puţin de 9 menstruaţii pe an, mai mult de 35 de zile între menstruaţii şi menoragie (menstruaţii anormal de grele).

 

  • Excesul de androgeni:

Nivelurile ridicate de hormoni masculini pot provoca semne fizice, cum ar fi hirsutismul (excesul de păr corporal şi facial), acnee severă şi calviţie masculină.

 

  • Ovare polichistice:

Ovarele tale se pot mări şi pot dezvolta foliculi în jurul ovulelor, ceea ce le afectează funcţionarea normală.

 

Când ar trebui să te vadă un medic?

Discută cu un medic dacă ai îngrijorări cu privire la perioadele menstruale şi de fertilitate, sau dacă ai observat semnele unui exces de androgeni.

 

Complicaţii

  • infertilitate.
  • diabet gestaţional sau hipertensiune arterială cauzată de sarcină.
  • avort spontan sau naştere prematură.
  • steatohepatită non-alcoolică: o inflamaţie gravă a ficatului cauzată de acumularea de grăsime în ficat.
  • diabet de tip 2 sau prediabet.
  • apnee de somn.
  • depresie, anxietate şi tulburări de alimentaţie.
  • sângerare uterină anormală.
  • cancer al mucoasei uterine (cancer endometrial).
  • obezitatea este asociată cu sindromul ovarelor polichistice şi poate agrava complicaţiile tulburării.

 

Tratament

Tratamentul pentru sindromul ovarelor polichistice se concentrează pe abordarea preocupărilor tale personale, cum ar fi infertilitatea, hirsutismul, acneea sau obezitatea. Tratamentul specific poate necesita modificări ale stilului de viaţă sau medicamente. Chiar şi pierderea moderată în greutate (a 5% din greutatea corporală) poate îmbunătăţi starea. Pierderea în greutate îmbunătăţeşte, de asemenea, eficacitatea medicamentelor recomandate pentru sindromul ovarelor polichistice şi poate ajuta la tratarea infertilităţii.

 

Suntem aici pentru tine:

  • poți intra în legătură cu un medic ginecolog pentru un consult la distanță folosind  secțiunea Consult prin apel video
  • asistenții medicali din aplicația BEESERS vin acasă la tine când ai nevoie pentru investigații ecografice, analize, tratamente. Îi poți chema oricând ai nevoie, folosind secțiunea Vizită acasă din aplicație.
  • orice nelămuriri ai avea, poți cere sfat medical de urgență prin chat, folosind secțiunea Sfat medical prin chat din aplicație
  • nu găsești în aplicație serviciul dorit sau un specialist disponibil pentru a veni la tine sau la cineva drag? Sună-ne la telefon 0752 546 249, de luni până vineri, în intervalul 10-19.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...