[Supereroii Beesers]: Alina Bordea, medic specialist infertilitate – „Am reuşit să obţinem o sarcină acolo unde alţi medici nu au reuşit”

Într-o bună zi, poate-şi va face timp pentru mai multe excursii: va vizita ţări îndepărtate, va schia, poate ne va face invidioşi cu fotografiile din călătoriile ei. Ziua aceea însă nu e prea aproape: pentru ea munca e o pasiune mai mare ca oricare alta, iar aici şi acum simte că mai are multă treabă, ajutând cuplurile care doresc să aducă pe lume un copil. Discutăm astăzi cu Alina Bordea, medic specialist în obstetrică-ginecologie, specializată pe probleme de fertilitate:

 

„Tratamentul infertilităţii nu presupune doar fertilizare in vitro sau inseminare; presupune şi scheme de tratament pentru obţinerea sarcinii pe cale naturală, dar cu ajutor acolo unde este cazul”, explică aceasta.

 

Pe Alina Bordea o puteţi găsi la două clinici bucureştene, ori pe platforma noastră, în cadrul consultaţiilor prin teleemedicină. Îşi întâmpină pacienţii cu compoziţiile lui Mozart, a cărui muzică stimulează atenţia şi concentrarea. Despre pasiunea pentru tot ce ţine de fertilitate spune că a început în liceu, când avea doar o vagă idee despre ce putea să însemne specializarea în acest domeniu:

„Nu ştiam foarte bine ce înseamnă asta, dar aveam cazuri în familie sau prieteni care încercau de ani de zile să obţină o sarcină şi nu reuşeau; şi atunci m-am gândit că aş putea să fac eu ceva pentru a-i ajuta. Lucrurile au venit firesc, odată ce am devenit rezidentă, pentru că mi-am ales un spital din Franţa, unde se făcea reproducere umană asistată şi unde am putut să învăţ de la cei mai de renume specialişti în domeniu”, povesteşte Alina Bordea.

 

Pentru un prim contact cu un specialist în fertilitate consultaţia la distanță e suficientă, este de părere aceasta. Şi, pentru că ne-am gândit că vă veţi pune întrebări, ne-am interesat de subiectele care sunt discutate în timpul unei astfel de consultaţii:

„Sunt întrebări uşoare: despre istoricul medical, despre viaţa sexuală, despre dinamica cuplului, despre istoricul părinţilor ş.a.m.d. Dorinţa mea este să vină ambii membri ai cuplului, indiferent dacă sunt căsătoriţi sau nu. Sigur, la început există emoţii, există o anumită reticenţă de a discuta unele subiecte; dar atunci când vii la medicul ginecolog să-ţi îndeplineşti cel mai mare vis, acela de a fi părinte, nu trebuie să existe tabuuri”, consideră Alina Bordea.

 

Felul în care se lucrează la o clinică de fertilitate este unul extrem de controlat, ne asigură aceasta. I-am cerut mai multe detalii, pentru că rar avem ocazia să aruncăm o privire într-un mediu de lucru atât de sensibil:

„Sunt mereu minim doi embriologi prezenţi în laborator, care controlează probele primite atât de la pacientă, cât şi de la pacient, astfel încât nu se pot crea confuzii. Eprubetele sunt etichetate cu coduri de bare şi cu numele pacienţilor. Pe lângă embriologii care lucrează în laborator, există şi personalul auxiliar, care preia probele şi le trece prin mai multe verificări succesive”, Alina Bordea.

 

Fertilizarea in vitro nu garantează succesul la prima încercare, iar Alina Bordea a cunoscut destule cazuri în care disperarea creştea exponenţial de la o încercare la alta:

„Am avut o pacientă care avea 10-11 embriotransferuri făcute, cu proceduri de fertilizare in vitro făcute inclusiv în afara ţării. A venit la mine oarecum descurajată pentru o a doua opinie. Am reuşit să obţinem o sarcină acolo unde alţi medici nu au reuşit”, îşi aminteşte cu mândrie Alina Bordea.

 

Într-o zi, poate că va aloca o felie mai mare din timpul ei pentru scopurile personale. Aici şi acum însă, pentru cuplurile care doresc să aibă un copil, Alina Bordea e prezentă pentru a le aduce speranţă.

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...