[Supereroii Beesers]: Ștefan Madarasi, Asistent medical generalist – „Am încredere în dezvoltarea asistenţei medicale la domiciliu”

M-a surprins profesia lui dublă, deşi nu-mi dau seama de ce; în fond, are sens ca o persoană care se ocupă cu alinarea spirituală să ofere şi alinare fizică. Supereroul Beesers pe care-l cunoaştem astăzi este Ștefan Madarasi din Oradea, preot şi asistent medical generalist.

 

Celui care e obişnuit să asculte îi e greu să vorbească despre sine. Ștefan Madarasi se regăseşte adesea la capătul de receptare a comunicării, acolo unde e nevoie de deschidere şi de compasiune.

 

„Asistenţa medicală e a doua vocaţie pentru mine”, spune acesta. Pentru că a ajuns să lucreze în sănătate abia după ce a absolvit teologia. Ștefan Madarasi este voluntar pe ambulanţă şi îl interceptez în drum spre un pacient; găseşte totuşi câteva minute în care să vorbească despre cele două vocaţii care îi umplu viaţa:

„Sunt preot, iar cele două profesii mă fac să-i vizitez pe bolnavi ca pe membri ai propriei mele familii: rezonez cu ei, cu grijile lor, încerc să-i ajut în problemele lor fizice şi spirituale. De fapt cele două aspecte se îmbină: dacă oamenii capătă mai multă încredere în ei printr-o discuţie de natură spirituală, ei devin mai liniştiţi şi mai deschişi la tratament”, spune Ștefan Madarasi.

 

Încrederea nu se capătă însă uşor, când grijile privind sănătatea te copleşesc. 

„Încerc să le deviez grijile în altă parte, să nu se mai gândească la boală. Oamenii au o oarecare teamă de cel care îi îngrijeşte la domiciliu, dar odată ce le-am câştigat încrederea, relaţia cu pacienţii e mai armonioasă”, dezvăluie Ștefan Madarasi.

 

Omul nu e însă numai un canal prin care grijile altora pot trece, fără să lase urme:

„Cel mai dificil este să îngrijeşti persoanele cu afecţiuni oncologice, aflate în stadiu terminal. Acolo, pe lângă asistența medicală care să le aline durerea fizică (de vindecat nu mai poate fi vorba), îi ajut să accepte situația în plan emoțional. Până la urmă, cea mai dificilă este întâlnirea cu suferinţa umană: ceva care te marchează, dar te şi întăreşte”, consideră Ștefan Madarasi.

 

Eram curioşi să aflăm cum vede viitorul o persoană cu înclinaţii spirituale atât de profunde. Ștefan Madarasi ne-a surprins iar, fiind mai optimist decât ne-am imaginat:

„Am încredere în dezvoltarea asistenţei medicale la domiciliu. Altfel se recuperează omul când e îngrijit în sânul familiei, în mediul pe care îl cunoaşte; un lucru de care oamenii îşi vor da seama tot mai mult, de aceea cred că vor fi tot mai multe posibilităţi în acest domeniu”, spune Ștefan Madarasi.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
Doar în filme este perfect drept drumul unui supererou. Doar pe ecran el ştie ce are de făcut încă de la început, iar fiecare pas nu face decât să-i împlinească destinul. Marius Duță avea 34 de ani câ...

[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
Suntem nişte ciudaţi. Da, aţi citit bine. De ce? Păi cântăm întruna despre cum ne doare inima, dar una din cele mai frecvente preconcepţii pe care le aude medicul cardiolog e aceea că inima nu doare. ...

[Supereroii Beesers]: Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
[Supereroii Beesers]:  Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
S-a specializat în chirurgia mâinii, dar crezul său este acela că medicul trebuie să încerce toate celelalte posibilităţi înainte de a ajunge la tratamentul chirurgical. Simplitatea contează foarte mu...