[Supereroii Beesers]: Ștefan Madarasi, Asistent medical generalist – „Am încredere în dezvoltarea asistenţei medicale la domiciliu”

M-a surprins profesia lui dublă, deşi nu-mi dau seama de ce; în fond, are sens ca o persoană care se ocupă cu alinarea spirituală să ofere şi alinare fizică. Supereroul Beesers pe care-l cunoaştem astăzi este Ștefan Madarasi din Oradea, preot şi asistent medical generalist.

 

Celui care e obişnuit să asculte îi e greu să vorbească despre sine. Ștefan Madarasi se regăseşte adesea la capătul de receptare a comunicării, acolo unde e nevoie de deschidere şi de compasiune.

 

„Asistenţa medicală e a doua vocaţie pentru mine”, spune acesta. Pentru că a ajuns să lucreze în sănătate abia după ce a absolvit teologia. Ștefan Madarasi este voluntar pe ambulanţă şi îl interceptez în drum spre un pacient; găseşte totuşi câteva minute în care să vorbească despre cele două vocaţii care îi umplu viaţa:

„Sunt preot, iar cele două profesii mă fac să-i vizitez pe bolnavi ca pe membri ai propriei mele familii: rezonez cu ei, cu grijile lor, încerc să-i ajut în problemele lor fizice şi spirituale. De fapt cele două aspecte se îmbină: dacă oamenii capătă mai multă încredere în ei printr-o discuţie de natură spirituală, ei devin mai liniştiţi şi mai deschişi la tratament”, spune Ștefan Madarasi.

 

Încrederea nu se capătă însă uşor, când grijile privind sănătatea te copleşesc. 

„Încerc să le deviez grijile în altă parte, să nu se mai gândească la boală. Oamenii au o oarecare teamă de cel care îi îngrijeşte la domiciliu, dar odată ce le-am câştigat încrederea, relaţia cu pacienţii e mai armonioasă”, dezvăluie Ștefan Madarasi.

 

Omul nu e însă numai un canal prin care grijile altora pot trece, fără să lase urme:

„Cel mai dificil este să îngrijeşti persoanele cu afecţiuni oncologice, aflate în stadiu terminal. Acolo, pe lângă asistența medicală care să le aline durerea fizică (de vindecat nu mai poate fi vorba), îi ajut să accepte situația în plan emoțional. Până la urmă, cea mai dificilă este întâlnirea cu suferinţa umană: ceva care te marchează, dar te şi întăreşte”, consideră Ștefan Madarasi.

 

Eram curioşi să aflăm cum vede viitorul o persoană cu înclinaţii spirituale atât de profunde. Ștefan Madarasi ne-a surprins iar, fiind mai optimist decât ne-am imaginat:

„Am încredere în dezvoltarea asistenţei medicale la domiciliu. Altfel se recuperează omul când e îngrijit în sânul familiei, în mediul pe care îl cunoaşte; un lucru de care oamenii îşi vor da seama tot mai mult, de aceea cred că vor fi tot mai multe posibilităţi în acest domeniu”, spune Ștefan Madarasi.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...