[Supereroii Beesers]: Alexandra Moldovan, Asistent medical generalist – „Sunt foarte mulţi oameni care ar avea nevoie de un tratament adecvat, dar se îngrijesc după ureche”

Există oameni care, atunci când cei din jur au o problemă de sănătate, simt nevoia să se retragă; nu pentru că nu le-ar păsa, ci pentru că fac faţă greu sentimentului de neajutorare. Pentru alţii problemele de sănătate văzute la cei din jur ajung să le definească direcţia în viaţă. Din această categorie face parte Alexandra Moldovan din Cluj, care ne-a povestit cum e să faci medicină la domiciliu în mediul rural şi ne-a dat câteva sfaturi privind pregătirea pentru analizele de sânge.

 

Din 2019 lucrează la secţia de neurologie a Spitalului Clinic Municipal din Cluj-Napoca. E un loc agitat, plin de imprevizibil, pe care l-ar da pe un singur lucru: un job şi mai agitat.

„Ar fi două direcţii înspre care mi-ar plăcea să merg dacă aş avea ocazia: terapia intensivă şi medicina de urgenţă. Mi-ar plăcea să le aprofundez; activitatea constantă mă ţine în viaţă, îmi place să-mi testez capacitatea de a mă adapta la ceva nou”, mărturiseşte Alexandra Moldovan.

 

Recent acel „ceva nou” a fost îngrijirea la domiciliu; Alexandra Moldovan a căpătat repede o preferinţă pentru vizitele în mediul rural:

” Mi se pare super că reuşim să ne adresăm şi persoanelor din mediul rural, cu domicilii pe lângă Cluj, unde mergem pentru recoltări de sânge. E un important pas înainte, fiindcă sunt oameni care nu pot fi deplasaţi să stea la rând la un laborator pentru recoltare. Oamenii de la ţară sunt simpli, deschişi şi sinceri, nu păstrează cortina aceea de aparenţe ca la oraş. Până am pregătit şi am făcut manopera, am povestit cu ei şi am aflat destul de multe despre viaţa lor”, Alexandra Moldovan.

 

Mai mult decât ajutorul insuficient, lipsa de informaţii şi practic refuzul de a le primi face cel mai mult rău, consideră Alexandra Moldovan.

„Principalul factor care duce la probleme de sănătate e lipsa de informaţii sau informaţiile eronate. Sunt foarte mulţi oameni care ar avea nevoie de un tratament adecvat, dar se îngrijesc după ureche, cu tratamente din moşi-strămoşi, naturiste, pe bază de plante etc. Acestea nu le consider neapărat dăunătoare, ci pur şi simplu nu sunt de ajuns. De exemplu în loc să optăm pentru un tratament dermatologic pentru o infecţie de piele sau rană deschisă, tratăm cu băi cu oţet. În momentul în care e întipărit în mintea pacientului faptul  că acel tratament naturist îl ajută, e foarte greu să-l schimbăm cu orice altceva”, Alexandra Moldovan.

 

Dacă tot pomenirăm mai sus de recoltările de probe biologice: cum ne pregătim de analizele de sânge, ce avem voie şi ce nu? Ne spune Alexandra Moldovan:

„Având în vedere că în general recoltăm o baterie completă de analize, trebuie să avem grijă ce mâncăm înainte. Să nu mâncăm mâncăruri grase sau dulci, pentru că pot influenţa analizele, iar în dimineaţa respectivă ideal ar fi ca pacientul să nu mănânce absolut nimic. Dacă mâncăm cu o seară înainte ceva dulce – o prăjitură, o ciocolată, dimineaţa la 7, când are loc recoltarea, s-ar putea să obţinem un rezultat al glicemiei care să ne sperie, să ne ducă cu gândul la diabet. Aceeaşi situaţie e şi cu trigliceridele şi colesterolul. Dacă pacientul mănâncă gras în ziua dinaintea recoltării, vom avea nişte rezultate eronate”, Alexandra Moldovan.

 

Şi, pentru că omul e căutător de excepţii şi portiţe: faptul că un aliment e natural nu înseamnă că nu afectează analizele.

„Fructele au o cantitate naturală de zahăr. E un pic mai bine decât dacă am mânca dulciuri şi produse hiperprocesate pline de zahăr, dar se poate întâmpla să influenţeze şi acestea glicemia. În general nivelul maxim al glicemiei e la 2 ore după ce am mâncat fructele”, ne avertizează Alexandra Moldovan.

 

Atenţie aşadar la pere, cireşe şi struguri: sunt delicioase şi pline de vitamine, dar sezonul lor nu va trece o zi sau două, până ne încheiem socotelile cu analizele de sânge.

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...