Ana Maria Vlas, Asistent medical

[Supereroii Beesers] Ana Maria Vlas, Asistent medical: „Trebuie să ieşim puţin din obiceiul acesta de a chema doar cunoştinţe pentru a ne îngriji la domiciliu, în locul profesioniştilor care oferă servicii verificate şi de calitate.”

Cu lipsa de încredere, cu desconsiderarea colegilor de breaslă, cu birocraţia interminabilă se confruntă un asistent medical tânăr, care-şi pune pe picioare propria afacere.  Ana Maria Vlas de la Asistenţă Domus Med din Timişoara îşi abordează însă parcursul profesional în mod metodic. Să visezi la viitorul pe care ţi-l doreşti nu e suficient: trebuie să te mobilizezi într-un plan de bătaie, în care să investeşti apoi toată energia.

Este nevoie ca profesioniştii din domeniul medical să-şi unească forţele în crearea unei reţele cu specialişti de calitate, consideră Ana Maria Vlas:

„Trebuie să ieşim puţin din obiceiul acesta de a chema doar cunoştinţe pentru a ne îngriji la domiciliu, în locul profesioniştilor care oferă servicii medicale verificate şi de calitate. Ceea ce face un asistent medical pregătit şi recunoscut are într-adevăr un cost, dar oferă pe de altă parte o garanţie şi o continuitate. Beesers mi s-a părut o idee foarte bună şi accesibilă în crearea acestei reţele”, spune aceasta.

A făcut facultatea în Italia şi a căpătat acolo experienţa pentru începutul de drum. A revenit în România cu dorinţa de a se lansa imediat în proiectul pe care îl avea în minte, propria ei firmă de îngrijiri la domiciliu:

„Sunt o persoană tânără, căreia îi place foarte mult ceea ce face. Îmi place contactul cu oamenii şi îmi place să lucrez la domiciliu. În jurul meu am avut foarte multe exemple de persoane care lucrează în această profesie, de aceea am ales să fiu asistent medical”, spune Ana Maria.

Încrederea e baza relaţiei dintre specialist şi pacient. Cu atât mai mult în îngrijirea la domiciliu, unde acesta poate să observe nu doar starea noastră de sănătate, ci şi mediul în care trăim:

„Partea cea mai dificilă e să câştigi încrederea oamenilor, pentru că foarte mulţi vârstnici sunt reticenţi faţă de necunoscuţii care le intră în casă. Apoi mai e faptul că se lucrează destul de mult prin cunoştinţe şi prin recomandări, iar experienţele nu au fost tot timpul plăcute, ceea ce face ca mulţi să fie reticenţi şi faţă de specialiştii care sunt autorizaţi în îngrijirea la domiciliu”, spune Ana Maria.

Odată trecută această etapă, de la pacienţi primeşte multă apreciere; dar recunoaşterea vine greu de la colegii de breaslă:

„Nu este uşor să câştigi încrederea profesioniştilor cu care lucrezi, în prima etapă vârsta te dezavantajează. Acest lucru l-am observat ca fiind altfel în străinătate, unde contează şcoala pe care ai făcut-o şi cunoştinţele pe care le ai, odată ce ai absolvit, sunt apreciate la adevărata lor valoare. Aş dori ca medicii şi ceilalţi profesionişti să înţeleagă mesajul că suntem colegi, că fiecare din noi e responsabil pentru partea lui”, consideră Ana Maria.

Visează uneori la timp liber pentru călătorii, dar cel mai mult Ana Maria îşi doreşte o echipă de colaboratori dedicaţi, alături de care să se dezvolte din punct de vedere profesional:

„Stabilitatea e conceptul meu cheie pentru următorii 5 ani. Nu visez la lucruri care să fie neapărat noi în viaţa mea, ci să aprofundez ce am acum: din tot ceea ce există, să fie un pic mai mult.”

De ce să chemăm un specialist în îngrijirea la domiciliu? Ana Maria Vlas are destule argumente:

„Banii pe care i-am fi dat pe taxi, pe combustibil sau pe taxa de parcare sunt deja incluşi în tariful specialistului la domiciliu. Câştigi mai mult timp, eşti mai relaxat, iar tratamentul merge şi el mai bine dacă eşti expus la mai puţin stres. Eşti mai protejat de bacterii şi viruşi. Şi, de multe ori, personalul care vine acasă este mai plăcut, faţă de cel dintr-un mediu în care, din păcate, din oboseală, din suprasolicitare, rişti să nu fii tratat cu empatie și răbdare”, rezumă Ana Maria Vlas.

 

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...