[Supereroii Beesers]: Bogdan Stoica, Asistent medical generalist – „Pentru ce procedură eşti solicitat, trebuie să acorzi timp dialogului”

De 8 ani lucrează pe cele mai grele secţii, de la chirurgia vasculară la chirurgia oncologică. Totuşi niciodată nu a fost omul care să stea doar la spital, de aceea a căutat să lucreze în îngrijirea la domiciliu sau pe o ambulanţă privată. Revenim în Braşov pentru a vă face cunoştinţă cu Bogdan Stoica:

 

Puţini bărbaţi alegeau să fie asistenţi medicali atunci când şi-a început el cariera. Alta e situaţia acum, mai ales în serviciile de urgenţă. Munca pe o ambulanţă a fost cea care l-a tentat iniţial pe Bogdan Stoica:

 

„Înainte să devin asistent medical, am lucrat ca şofer în Germania. Îmi făceam meseria pe care o aveam, dar când treceam pe lângă un spital, mă gândeam că tare mult mi-ar plăcea să lucrez acolo. Chiar mai mult decât atât mă atrăgea partea de servicii de ambulanţă, de prim ajutor”, spune Bogdan Stoica.

 

A lucrat aproape numai în mediul privat, ceea ce, consideră el, l-a făcut să cunoască o variantă mai bună a sistemului medical. Totuşi o astfel de evaluare nu se poate face dacă nu ai un termen de comparaţie:

„Nu spun că la stat nu se poate face meserie, mulţi îşi încep cariera în sistemul public de sănătate. Am încercat şi eu pentru o perioadă de 6 luni, la începutul pandemiei, dar lipsurile te fac să fii foarte frustrat. De toate lipseau: mobilier, materiale, un personal educat”, mărturisește Bogdan Stoica.

 

Găseşte o anumită frumuseţe în chirurgia cardiovasculară, în cât de mult îi ajută aceasta pe pacienţi. Totuşi şi în îngrijirea la domiciliu întâlneşte cazuri tot mai dificile:

„Majoritatea celor cărora le trecem pragul acum sunt pacienţi oncologici. Aceştia au fost neglijaţi în timpul pandemiei, iar acum este o adevărată explozie a numărului de cazuri”, declară Bogdan Stoica.

 

Zilele-i sunt foarte încărcate; de aceea e ciudat că şi-a găsit relaxarea în şi mai multă concentrare:

„Profit că stau într-o zonă montană şi merg adesea să schiez. E o activitate la care trebuie să mă concentrez intens; paradoxal asta mă deconectează, cred că pentru că nu mai rămân resurse pentru alte griji”, spune Bogdan Stoica.

 

În interacţiunea cu pacienţii pe care-i întâlneşte la ei acasă, consideră că etapa cea mai sensibilă e la început, atunci când un procent semnificativ al timpului trebuie să fie investit în construirea unei relaţii de încredere:

„Omul nu are încredere, durează un pic până să-şi dea seama cine eşti. De aceea, indiferent pentru ce procedură eşti solicitat, trebuie să acorzi timp dialogului. Lucrând cu omul, este o muncă grea în sine. Dar contează foarte mult ca tu să-ţi păstrezi optimismul, să gândeşti pozitiv şi să simți că ceea ce faci, faci cu mare plăcere”, Bogdan Stoica.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...