[Supereroii Beesers]: Bogdan Stoica, Asistent medical generalist – „Pentru ce procedură eşti solicitat, trebuie să acorzi timp dialogului”

De 8 ani lucrează pe cele mai grele secţii, de la chirurgia vasculară la chirurgia oncologică. Totuşi niciodată nu a fost omul care să stea doar la spital, de aceea a căutat să lucreze în îngrijirea la domiciliu sau pe o ambulanţă privată. Revenim în Braşov pentru a vă face cunoştinţă cu Bogdan Stoica:

 

Puţini bărbaţi alegeau să fie asistenţi medicali atunci când şi-a început el cariera. Alta e situaţia acum, mai ales în serviciile de urgenţă. Munca pe o ambulanţă a fost cea care l-a tentat iniţial pe Bogdan Stoica:

 

„Înainte să devin asistent medical, am lucrat ca şofer în Germania. Îmi făceam meseria pe care o aveam, dar când treceam pe lângă un spital, mă gândeam că tare mult mi-ar plăcea să lucrez acolo. Chiar mai mult decât atât mă atrăgea partea de servicii de ambulanţă, de prim ajutor”, spune Bogdan Stoica.

 

A lucrat aproape numai în mediul privat, ceea ce, consideră el, l-a făcut să cunoască o variantă mai bună a sistemului medical. Totuşi o astfel de evaluare nu se poate face dacă nu ai un termen de comparaţie:

„Nu spun că la stat nu se poate face meserie, mulţi îşi încep cariera în sistemul public de sănătate. Am încercat şi eu pentru o perioadă de 6 luni, la începutul pandemiei, dar lipsurile te fac să fii foarte frustrat. De toate lipseau: mobilier, materiale, un personal educat”, mărturisește Bogdan Stoica.

 

Găseşte o anumită frumuseţe în chirurgia cardiovasculară, în cât de mult îi ajută aceasta pe pacienţi. Totuşi şi în îngrijirea la domiciliu întâlneşte cazuri tot mai dificile:

„Majoritatea celor cărora le trecem pragul acum sunt pacienţi oncologici. Aceştia au fost neglijaţi în timpul pandemiei, iar acum este o adevărată explozie a numărului de cazuri”, declară Bogdan Stoica.

 

Zilele-i sunt foarte încărcate; de aceea e ciudat că şi-a găsit relaxarea în şi mai multă concentrare:

„Profit că stau într-o zonă montană şi merg adesea să schiez. E o activitate la care trebuie să mă concentrez intens; paradoxal asta mă deconectează, cred că pentru că nu mai rămân resurse pentru alte griji”, spune Bogdan Stoica.

 

În interacţiunea cu pacienţii pe care-i întâlneşte la ei acasă, consideră că etapa cea mai sensibilă e la început, atunci când un procent semnificativ al timpului trebuie să fie investit în construirea unei relaţii de încredere:

„Omul nu are încredere, durează un pic până să-şi dea seama cine eşti. De aceea, indiferent pentru ce procedură eşti solicitat, trebuie să acorzi timp dialogului. Lucrând cu omul, este o muncă grea în sine. Dar contează foarte mult ca tu să-ţi păstrezi optimismul, să gândeşti pozitiv şi să simți că ceea ce faci, faci cu mare plăcere”, Bogdan Stoica.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
Doar în filme este perfect drept drumul unui supererou. Doar pe ecran el ştie ce are de făcut încă de la început, iar fiecare pas nu face decât să-i împlinească destinul. Marius Duță avea 34 de ani câ...

[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
Suntem nişte ciudaţi. Da, aţi citit bine. De ce? Păi cântăm întruna despre cum ne doare inima, dar una din cele mai frecvente preconcepţii pe care le aude medicul cardiolog e aceea că inima nu doare. ...

[Supereroii Beesers]: Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
[Supereroii Beesers]:  Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
S-a specializat în chirurgia mâinii, dar crezul său este acela că medicul trebuie să încerce toate celelalte posibilităţi înainte de a ajunge la tratamentul chirurgical. Simplitatea contează foarte mu...