[Supereroii Beesers]: Cristian Jianu, Medic Primar Cardiolog – „Pentru sănătatea cardiovasculară, alimentaţia de tip mediteranean este cea mai bună”

Activează ca medic de peste 4 decenii, a salvat mii de vieţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Mehedinţi. Îşi găseşte însă timp pentru lectură, relaxare şi reflecţie, pentru că stresul e motiv de îngrijorare, nu de laudă. De la dr. Cristian Jianu, medic primar cardiolog în Turnu Severin, avem 7 mituri şi un sfat privind sănătatea cardiovasculară.

 

Mitul #1: Statinele se iau doar până când se reglează colesterolul

Un mit des întâlnit este acela că statinele, medicamentele folosite pentru reglarea colesterolului, se iau doar temporar. Situaţia stă însă în felul următor, spune dr. Cristian Jianu: medicina ne face să avem vieţi mai lungi, dar după vârsta de 55-60 de ani, medicamentele care ni se prescriu nu mai sunt doar musafiri temporari.

 

„Din momentul în care ai început să le iei, ele sunt cu tine pe toată viaţa. Pentru că dacă le opreşti, creşte colesterolul brusc şi poţi să faci un accident vascular cerebral. De aceea creşte numărul AVC-urilor, pentru că oamenii nu iau în serios tratamentele prescrise”, avertizează dr. Cristian Jianu.

 

Mitul # 2: Dacă bei alcool, trebuie să întrerupi medicamentele pentru tensiune

Veşnica dilemă: ce alegi, un pahar de vin sau medicamentele pentru tensiune?

 

„În principiu alcoolul nu e indicat când ai tensiune ridicată; dar dacă bei, totuşi (nu foarte mult: un pahar la o masă), medicamentele pentru tensiune trebuie să le iei în continuare”, ne sfătuiește dr. Cristian Jianu.

 

Mitul #3: e bine să mai faci pauze în luarea medicamentelor pentru tensiune

Un alt mit periculos este că medicamentele pentru tensiune pot fi întrerupte din când în când. Dr. Cristian Jianu avertizează că, odată ce ai început tratamentul, acesta trebuie să fie continuu pentru a preveni riscul de accident vascular cerebral.

 

„Odată ce ai început să iei medicamente pentru tensiune, le iei toată viaţa, altfel rişti un AVC. Iar un AVC, aş vrea să reamintesc, poate avea ca efect paralizia”, avertizează dr. Cristian Jianu.

 

Mitul #4: Dacă ai tensiunea ridicată, trebuie să mănânci complet fără sare

Desigur, restricţia de sare este importantă pentru sănătatea inimii, dar eliminarea totală a sării din dietă nu este sustenabilă pe termen lung.

 

„Consumul de sare trebuie să fie drămuit, dar nicidecum eliminat complet. Avem nevoie de sodiu, iar absenţa lui provoacă dezechilibre în organism. Problema e că, odată cu alimentele hiperprocesate, ajungem să consumăm 15-20 de grame de sare pe zi, când ar trebui să consumăm sub 5 grame”, declară dr. Cristian Jianu.

 

Mitul #5: Există medicamente care ne pot scăpa rapid de problemele cardiovasculare

Mulţi sunt atraşi de promisiunile medicamentelor miraculoase găsite pe internet. Vestea proastă e că ce s-a construit în ani de zile nu se va demola printr-un medicament minune.

 

„Internetul e plin de medicamente, cică recomandate de nu ştiu care autoritate în domeniu. Practic, pun în gura unor profesori universitari arhicunoscuţi tot felul de afirmaţii mincinoase. Am văzut de pildă că ar exista un medicament care desfundă vasele de sânge 100%, după care nu mai trebuie să iei nimic. Nu există medicamente care să facă asta. Cât despre suplimentele pentru inimă, acestea sunt o păcăleală; în primul rând ca să-şi facă efectul, ar trebui să iei un camion pe zi din ele”, declară dr. Cristian Jianu.

 

Mitul #6: Un pahar de vin roşu face bine organismului

Ideea că un pahar de vin ar fi benefic pentru sănătatea inimii este răspândită. Cu toate acestea, Dr. Jianu avertizează că orice cantitate de alcool este periculoasă şi poate afecta negativ sănătatea, în special în cazul unor afecţiuni preexistente.

 

„Alcoolul în orice doză e periculos: un pahar de vin roşu face la fel de mult rău ca orice altă băutură alcoolică. Dacă eşti sănătos, un pahar de vin să zicem că te relaxează, să nu mai fii atât de stresat seara; dar în condiţiile în care eşti bolnav (ai diabet, ai avut un AVC, ai făcut un infarct, ai nişte stenturi) este absolut dăunător”, ne previne dr. Cristian Jianu.

 

Mitul #7: Cafeaua afectează negativ inima

Ca să încheiem pe o notă pozitivă: pentru o cafeluţă pe zi nu trebuie să ai mustrări de conştiinţă.

 

„Cafeaua provoacă o creştere temporară a tensiunii, dar aceasta scade pe urmă şi nu face rău. Face rău dacă bei 6 cafele pe zi; dar dacă bei până în 3 cafele pe zi, nu se întâmplă nimic”, ne liniștește dr. Cristian Jianu.

 

💡 Sfat: cum arată o alimentaţie prietenoasă cu sănătatea inimii 

„Pentru sănătatea cardiovasculară, alimentaţia de tip mediteranean după mine este cea mai apropiată de adevăr. Adică o alimentaţie bazată pe fructe, legume, carne în conţinut moderat. Nu prea putem spune că unele cărnuri sunt mai bune ca altele: carnea de vită are la fel de multă grăsime precum cea de porc; iar de la carnea de porc depinde ce mănânci, că dacă mănânci muşchi, acesta nu are foarte multă grăsime. Peştele ar fi bun în mod normal, dar am rezerve din cauza poluării oceanelor, care face ca peştele să fie plin de metale grele şi de microplastic. Sfatul meu este acesta: să nu te ridici niciodată sătul de la masă; să-ţi pui în farfurie cam 80% din cât ai vrea să mănânci”, ne transmise dr. Cristian Jianu.

 

Îngrijirea inimii noastre nu trebuie să se bazeze pe lucruri auzite într-o doară, pe wishful thinking şi pe promisiunea unor miracole. Apelează mereu la profesioniştii de pe platforma Beesers pentru informaţii şi recomandări medicale.

 

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...