[Supereroii Beesers]: Diana Ariton, Fiziokinetoterapeut – „Planul de recuperare medicală trebuie să fie perfect individualizat”

În cei aproape 10 ani de experienţă ca fizioterapeut, Diana Ariton din Bacău a acumulat o înţelegere profundă a procesului de recuperare şi a identificat anumite aspecte esenţiale care trebuie evitate după o şedinţă de fizioterapie. Împreună cu ea, am alcătuit o listă de sfaturi preţioase menite să maximizeze beneficiile terapiei şi să minimizeze riscurile.

 

De aproape 10 ani lucrează ca fizioterapeut, dar nu a devenit imună faţă de satisfacţia reuşitei, în special când îi ajută să meargă pe cei care nu puteau să facă nici câţiva paşi.

„Mă concentrez pe exerciţii care de obicei se adresează persoanelor cu probleme neurologice sau ortopedice după anumite operaţii. Apoi mai e partea de masaj, care ajută la ameliorarea durerii, precum şi exerciţiile pentru creşterea forţei musculare şi a amplitudinii de mişcare”, îşi descrie Diana Ariton activitatea.

 

Un aspect crucial subliniat de Diana Ariton este respectarea limitelor individuale:

„Să nu facem mişcări bruşte; să nu supraevaluăm ceea ce putem face în momentul respectiv, pentru că acest lucru va afecta întregul proces de recuperare.”, ne avertizează Diana Ariton. Încercarea de a face prea mult, prea repede implică multe riscuri, chiar dacă Diana a observat că, după ce pacienţii reuşesc civa paşi cu ajutorul terapeutului, presarea limitelor e foarte tentantă. 

„Sunt persoane care încearcă să facă prea mult; apoi obosesc foarte tare, le creşte tensiunea. Persoanele care nu puteau să meargă văd că acum pot să facă 2-3 paşi cu încă cineva, iar atunci au tendinţa să se ridice şi singuri. Ori acest lucru este foarte riscant.”, spune Diana Ariton. Astfel, este crucial să se respecte ritmul de recuperare şi să nu se depăşească limita de efort stabilite de către specialist.

 

Fiecare individ are un program personalizat de activităţi, adaptat afecţiunii sale specifice, iar abordarea acestuia trebuie să fie atent gestionată pentru a evita complicaţii şi a obţine rezultate:

„Uneori oamenii cunosc pe cineva aflat în proces de recuperare, de la care află de anumite exerciţii. Vor să le încerce şi ei, sperând la aceleaşi rezultate. Dincolo de faptul că riscul e foarte mare, asta nu duce decât la frustrare atunci când recuperarea nu va merge în acelaşi ritm. Fiecare are un program individual de activitate, în funcţie de afecţiunea pe care o are.”, explică Diana Ariton.

 

În concluzie, evitarea mişcărilor bruşte, respectarea limitelor individuale, menţinerea ritmului de recuperare şi conştientizarea importanţei unui program personalizat sunt elemente cheie pentru maximizarea beneficiilor fizioterapiei şi evitarea riscurilor asociate.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...