[Supereroii Beesers]: Gabriela Aissiou, Asistent Medical Licențiat – „Cooperarea asistent-pacient este un factor cheie”

Din 1985 e asistentă, fiind martoră la multe schimbări prin care a trecut profesia ei. Consideră că o comunicare insuficientă pune cele mai multe beţe în roate în relaţia dintre pacienţi şi cadrele medicale, de aceea i-am propus să ne ajute cu nişte recomandări. De la Gabriela Aissiou din Paşcani aflăm la ce să fim atenţi pentru a avea o bună relaţie cu cei care au grijă de sănătatea noastră.

 

Poate că aspectele de bază ale profesiei ei au rămas neschimbate; totuşi în timpul care a trecut au apărut atâtea adăugiri, încât adaptarea cere un pic de efort:

 

Este un pic mai greu acum. Pe când am început eu să lucrez, mă ocupam doar cu aspectele medicale; acum însă un asistent trebuie să facă IT, contabilitate, administraţie, de toate”, povesteşte Gabriela Aissiou.

 

Provocarea cea mai mare cu care se confruntă e lipsa de cooperare, laolaltă cu o stranie ostilitate din partea pacienţilor:

„Boala îl face pe om să fie reticent. Apoi, poate că mulţi au avut experienţe nemulţumitoare cu cadrele medicale, ceea ce pe oameni îi face nemulţumiţi”, crede Gabriela Aissiou.

 

Am întrebat-o ce greşeli ar trebui să evităm noi, pacienţii, în relaţia cu cadrele medicale, iată aşadar câteva lucruri pe care să le avem în minte:

 

Să fim cooperanţi

„Lipsa de cooperare am observat-o atât în spital cât şi la domiciliu. Îi sfătuiesc pe pacienţi să asculte şi să respecte recomandările pe care le fac cadrele medicale, pentru că nu le vrem răul”, Gabriela Aissiou.

 

Să fim atenţi

„În momentul în care le explicăm aspectele privind consimţământul informat, să se gândească bine la lucrurile pe care le spunem. Oamenii sunt presaţi pentru că trebuie să-şi facă tratamentul, ceea ce îi face să semneze repede tot felul de acte; dar această grabă poate să dea naştere ulterior la neînţelegeri şi surprize neplăcute”, Gabriela Aissiou.

 

Să fim rezonabili

„S-a întâmplat de mai multe ori ca la încheierea tratamentului, un pacient să-mi reproşeze că acesta nu a fost eficient. Oamenilor le e mai uşor să discute genul acesta de lucru cu asistentul medical; totuşi noi facem ceea ce ni se spune, conform schemei de tratament pe care o primim. Despre eficienţa unui tratament doar medicul care l-a prescris poate să aibă o părere avizată”, Gabriela Aissiou.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...