[Supereroii Beesers]: Iulia Negrea, Medic Primar Pediatru – „Mi-aș dori ca oamenii să caute surse de informaţii pertinente când se autodocumentează”

Erau puţine sursele de informaţii când şi-a început cariera, cu 30 de ani în urmă. Despre ce înseamnă să aduci pe lume un copil, omul afla din vorbă-n vorbă, din soacră-n noră. Astăzi însă, când surse de informaţii există la tot pasul, abundenţa lor îi aduce aminte de o nuvelă de Stanislaw Lem. Am stat de vorbă cu dr. Iulia Negrea din Galaţi, la care puteţi apela în platforma noastră cu întrebări legate de pediatrie.

„Un personaj malefic doreşte informaţii nealterate, îşi doreşte comori de cunoaştere adevărată. Este binecuvântat însă cu o sursă continuă de informaţii nefiltrate, pe care pur şi simplu nu le poate opri.”, îmi rezumă o povestire din Ciberiada de Stanislaw Lem. Aşa sunt astăzi oamenii, consideră Iulia Negrea: cu diferenţa că mulţi nici nu încearcă să facă ordine în şuvoiul de date.

 

„Aş vrea ca oamenii să caute nişte surse de informaţii pertinente; de fapt nici să nu aştepte sarcina sau naşterea, ci să se documenteze înainte. Există şi site-uri cu informaţii de calitate, numai să fie căutate. Din păcate mulţi nici nu fac efortul acesta, ci se trezesc în momentul naşterii picaţi din nori. Nu sunt pregătiţi afectiv şi cognitiv, nu ştiu ce înseamnă a aduce pe lume un copil”, mărturisește Iulia Negrea.

 

De 30 de ani lucrează în neonatologie şi, admite cinstit, i-a trecut de câteva ori prin minte gândul unui alt orizont:

„Nu mă văd făcând altceva, cred că de când eram mică mi-am dorit să lucrez cu copiii. S-a întâmplat de câteva ori să-mi doresc să părăsesc acest domeniu, dar niciodată din cauza copiilor; relaţia cu ei m-a făcut de fiecare dată să rămân”, declară Iulia Negrea.

 

Încearcă să rămână deschisă, să-şi menţină antenele extinse pentru cei din jur şi pentru profesia ei. Totuşi în privinţa viitorului nu are o perspectivă prea roz:

„Singurul lucru pe care mi-l doresc este să rămânem sănătoși. Cel puţin în zona în care profesez eu, nu văd cum s-ar putea îmbunătăţi lucrurile, din contră”, spune Iulia Negrea.

 

Din 2002, maternităţile din România sunt clasificate în funcţie de dotări şi competenţe, cele de gradul 3 fiind dotate pentru a trata cazurile cele mai grave. Cel puţin teoretic: întregul sistem suferă, consideră Iulia Negrea, indiferent de gradul în care e încadrată instituţia de sănătate:

„Sunt atâtea lucruri care lipsesc, atâtea reţele de profesionişti destructurate, încât te apucă disperarea. Ar trebui să se facă o debirocratizare, pentru că este o povară imensă, care mereu creşte. Iar sistemele acestea informatice nu sunt făcute pe măsură, nu sunt făcute de nişte oameni care să înţeleagă domeniul; or măcar cei care le achiziţionează să înţeleagă, să ştie ce caută când fac un caiet de sarcini cu calităţile pe care trebuie să le aibă acele programe. Nu cred că a fost întrebat nimeni dintre profesionişti”, afirmă Iulia Negrea.

 

Am fost curioși ce le preocupă pe mămici în primele zile de viaţă ale unui copil: ce au citit pe Google sau pe forumuri, ce au prins de la mătuşi şi vecine:

„Mă întâlnesc în primul rând cu teorii anti vaccin, apoi cu tot felul de mituri fără nicio acoperire legate de alăptare, de alimentaţia copiilor. Nu ştiu câte viitoare mame caută informaţii care sunt într-adevăr relevante; ori mai degrabă sunt preocupate de vergeturi, de când le pot pune cercei fetiţelor”, Iulia Negrea.

 

Îi place să asculte balade rock, să călătorească, să citească. Ce anume, nu ar trebui să ne surprindă după rezumatul nuvelei lui Stanislaw Lem:

„Citesc şi cărţi de specialitate, pentru că trebuie să ţii pasul, dar şi literatură fantasy. Mi-a plăcut enorm de mult Jocurile foamei: eu copilărind prin anii ’80, atmosfera mi s-a părut cunoscută. Apoi am aflat că una din sursele de inspiraţie a fost o vizită a tatălui autoarei în Coreea de Nord. Din păcate, vizitele în Asia l-au inspirat şi pe Ceauşescu”, amintește cu tristețe Iulia Negrea.

Bula informaţională are o particularitate: faptul că omul nici măcar nu-şi doreşte să iasă din ea. Totuşi, pentru ce e relevant, pertinent şi important merită întotdeauna să depunem efort, așa cum ne îndeamnă dr. Iulia Negrea.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...