[Supereroii Beesers]: Lucia Blendea, Psihoterapeut – „Întâi de toate trebuie să ne acceptăm pe noi înşine aşa cum suntem”

Cunoaşte multe, dar nu şi cuvântul trebuie; cel puţin nu când vine vorba de activităţile cu care să-şi ocupe viaţa. În platforma BEESERS, Lucia Blendea răspunde la mesajele dumneavoastră legate de domeniul psihoterapiei:

 

„Am avut momente de supraîncărcare la facultate, dar nu în muncă. Asta pentru că nu am mers niciodată pe ideea de a face ceva doar pentru bani. Toate activităţile de care m-am apucat au fost din pasiune, abia apoi a urmat şi partea financiară”, ne dezvăluie crezul ei Lucia Blendea.

 

Până acum a izbutit să nu se abată de la această cale, deşi nu a fost scutită de detururi şi de provocări.

„Provocările vin oricum, trebuie să acceptăm asta. Întâi de toate însă trebuie să ne acceptăm pe noi înşine aşa cum suntem: pentru că dacă nu facem asta, degeaba vin provocările, că nu reuşim să ne dezvoltăm în urma lor. E drept că eu le mai şi caut uneori”, admite Lucia Blendea.

 

A absolvit Facultatea de Psihologie, căreia i-a urmat un master în consiliere educaţională. Ne-am fi aşteptat ca după facultate să-şi găsească locul într-o şcoală; Lucia Blendea s-a gândit însă că talentul ei poate fi valorificat mult mai bine într-un alt domeniu:

„Momentan sunt farmacistă în formare. Consider că se potriveşte foarte bine consilierea cu farmacia, în fond farmacistul consiliază pacientul. Este ceva foarte important, care cam lipseşte în multe farmacii: în ziua de azi, când te duci la farmacie e ca şi cum te-ai duce la piaţă! Sunt puţine farmacii în care pacientul este efectiv consiliat. Nu mă gândesc să facem o anamneză a pacientului, dar măcar să vedem ce afecţiuni colaterale mai are, ca să nu interacţioneze medicamentele între ele”, își propune Lucia Blendea.

 

E totuşi o direcţie diferită față de formarea ei iniţială; nu am putut să ne învingem curiozitatea privind felul în care a ajuns la această decizie:

 

„Cu psihologia poţi să faci foarte multe lucruri: să faci consiliere, psihoterapie, psihometrie; poţi să lucrezi ca terapeut ABA cu copii cu autism, e foarte larg şi foarte căutat domeniul în ziua de azi. M-am reprofilat însă pentru că mi-am schimbat un pic viziunea şi consider că am făcut bine. Mă trag dintr-o familie de medici, asta e deja o bază. Mi-am dat seama că mi-ar plăcea mai mult să lucrez în acest domeniu, să vorbesc despre medicină”, declară Lucia Blendea.

 

Când voinţă este, se găsesc şi căi până la urmă; ce nu apucă să spună în interacţiunea directă cu pacienţii, Lucia Blendea transmite pe Internet, pentru a ajunge la cât mai mulţi oameni:

„În timpul liber sunt blogger. Bine, nu e chiar timp liber, dar a pornit dintr-o pasiune şi mi-am făcut un job din asta”, mărturisește Lucia Blendea.

 

Ca psiholog, recunoaşte totuşi că nu e sănătos să-şi transforme omul toate activităţile în muncă: indiferent de cât de pasionantă e o carieră, nu trebuie să o lăsăm să se transforme într-o capcană.

„Eu am încercat să joc tenis, mi-am luat la un moment dat nişte rachete. Acest sport mi-a plăcut dintotdeauna, dar din păcate nu am prea avut timp de el. E important totuşi să avem şi activităţi în afara jobului. S-a discutat într-o vreme destul de mult de problema asta în rândul cadrelor medicale din România, chiar am participat la o conferinţă despre burnout. Este un moment care doar cu ajutor psihologic se poate depăşi”, Lucia Blendea.

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
Doar în filme este perfect drept drumul unui supererou. Doar pe ecran el ştie ce are de făcut încă de la început, iar fiecare pas nu face decât să-i împlinească destinul. Marius Duță avea 34 de ani câ...

[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
Suntem nişte ciudaţi. Da, aţi citit bine. De ce? Păi cântăm întruna despre cum ne doare inima, dar una din cele mai frecvente preconcepţii pe care le aude medicul cardiolog e aceea că inima nu doare. ...

[Supereroii Beesers]: Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
[Supereroii Beesers]:  Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
S-a specializat în chirurgia mâinii, dar crezul său este acela că medicul trebuie să încerce toate celelalte posibilităţi înainte de a ajunge la tratamentul chirurgical. Simplitatea contează foarte mu...