[Supereroii Beesers]: Marius Mihai Nenciu, Medic Specialist Chirurgie Generală – „Deocamdată nu cred că tehnologia are capacitatea să substituie chirurgul, în schimb să-l complementeze, cu siguranţă”

Corpul uman e complicat, nicio ştiinţă nu a reuşit până acum să-l reproducă în întreaga lui complexitate. Există însă conexiuni logice între mecanismele sale, iar dacă stai să despici firul în patru, vei înţelege principiile din spatele lor. Chirurgul are o perspectivă unică asupra acestor conexiuni; mai are în plus satisfacţia de a vedea cea mai rapidă îmbunătăţire, practic de la o zi la alta, în starea pacienţilor săi, spune Marius Mihai Nenciu din Braşov, specialist în chirurgia oncologică.

 

„La sfârşitul clasei a XI-a am avut de luat o decizie; la momentul respectiv aveam două pasiuni, informatica şi medicina. Chirurgia mă atrăgea pentru că e un domeniu în care pacientul ajunge la tine într-o stare foarte gravă, dar în câteva zile, dacă e operat, îl vezi că înfloreşte”, ne spune Marius Mihai Nenciu.

 

Având în vedere aceste pasiuni ale sale, era neapărat să-l întreb despre ceva ce pare să îi îngrijoreze pe tot mai mulţi: crede oare că ar putea fi înlocuit în sala de operaţie?

„Deocamdată nu cred că tehnologia are capacitatea să substituie chirurgul, în schimb să-l complementeze, cu siguranţă”, este de părere Marius Mihai Nenciu.

 

Sociabil şi deschis, acesta îşi încurajează mereu pacienţii să pună întrebări, să-şi înţeleagă cât mai bine starea de sănătate:

„Citisem la un moment dat că în Occident se fac cursuri de educare a pacienţilor, astfel că majoritatea bolilor cronice ajung să fie foarte bine înţelese de aceştia. De exemplu un pacient cu diabet în străinătate, după 20 de ani de tratament, ajunge să aibă mai multe informaţii decât medicul lui curant, care poate să fie la început de carieră. Iar pacienţii sunt învăţaţi cum să-şi adapteze regimul, cum să-şi îngrijească membrele inferioare, la ce aspecte trebuie să fie atenţi în ceea ce priveşte neuropatia ş.a.m.d. E în afara domeniului meu, dar mi-a plăcut foarte mult ideea aceasta. Şi eu, făcând chirurgie oncologică, am tendinţa să le explic pacienţilor: să înţeleagă ce înseamnă un tratament multidisciplinar al cancerului, să înţeleagă că nu se opreşte totul la chirurgie; că se află doar la început de drum şi că se vor împrieteni cu oncologul, pe o perioadă de minim 5 ani”, spune Marius Mihai Nenciu.

 

Cam 50% din activitatea lui se desfăşoară în regim de urgenţă, restul timpului fiind dedicat chirurgiei oncologice. În acest context, atât de intens definit de prezenţa fizică, iată cum vede rolul telemedicinei în domeniul său:

„Telemedicina are un rol de ghidaj: în cadrul unui apel video, de exemplu, pot să evaluez situația pacientului și să vin cu sfaturi, recomandări, atenționări dacă starea lui necesită tratament urgent; astfel, pacientul primește informaţii medicale care pot fi continuate fie prin investigații, care se pot face tot acasă, fie prin consult fizic”, declară Marius Mihai Nenciu.

 

Este pasionat de sporturile de iarnă, iar dacă are o oră liberă, preferă să o petreacă pe o motocicletă, pe un drum cu serpentine. În tot ceea ce face energia este cea care-l defineşte, laolaltă cu o experienţă în creştere şi dorinţa de a oferi ceva valoros pacienţilor săi:

„Vreau să cred că am şi o doză de altruism în mine şi mă gândesc la cât bine pot să le fac pacienţilor. Dar bineînţeles că nu există un chirurg care să nu aibă un ego: nu sunt absurd să spun că sunt cel mai bun chirurg; dar peste câţiva ani voi fi unul dintre cei mai buni”, își propune Marius Mihai Nenciu.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...