[Supereroii Beesers]: Teodora Șuhan, Asistent medical generalist – „Bolile cronice nu se pot trata nici de către salvare, nici în unitatea de primiri urgenţe”

Urmează o perioadă dificilă pentru serviciile medicale. În entuziasmul sărbătorilor, oamenii nu manifestă chiar cele mai înţelepte comportamente, ceea ce face ca luna decembrie să fie printre cele mai grele din an pentru medici şi asistenţi. Teodora Şuhan lucrează de 7 ani ca asistent medical pe ambulanţă, iar, de curând, s-a alăturat echipei BEESERS care oferă îngrijiri la domiciliu în Suceava. Am stat de vorbă despre situaţiile în care nu ar trebui să chemăm salvarea, pentru ca aceasta să fie disponibilă pentru alţii care au neapărată nevoie.

 

“Sunt asistent medical din 2016 şi de atunci lucrez pe ambulanţă. Pot să spun că serviciul e foarte solicitat, din păcate de multe ori pentru situaţii care nu ar trebui rezolvate în regim de urgenţă”, povesteşte Teodora Şuhan. E drept, apelăm la serviciile de urgenţă din instinct, un instinct cu care e greu să te lupţi când apare durerea la 2 noaptea. Totuşi, poate ar fi de ajutor să înţelegem care sunt cazurile în care ar fi mai bine să contactăm medicul de familie sau un medic specialist.

Bolile cronice

“Uneori putem trata simptomele precum durerea acută, dar asta nu e suficient. Bolile cronice nu se pot trata nici de către salvare, nici în unitatea de primiri urgenţe.”, ne avertizează Teodora Şuhan.

Bolile cronice precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială pot fi gestionate de regulă prin asistenţa medicală obişnuită, în cazul în care simptomele sunt stabilite şi nu prezintă complicaţii grave, precum durerile intense, sau dificultăţile respiratorii severe. Poate fi mai util să aşteptăm o programare la medicul de familie sau la specialist, care ne-ar putea ajuta cu mult mai multe informaţii. Totodată, pacienţii cu boli cronice ar putea beneficia de stabilirea unui plan de gestionare a simptomelor împreună cu medicii lor, pentru a înţelege ce e normal şi ce nu şi pentru a şti cum să reacţioneze în anumite situaţii.

Durerile dentare

”Ştii să o scoţi? Scoate-o!”, spunea personajul lui Caragiale. Care nu voia de fapt să-şi scoată măseaua: voia numai să o sperie puţin, până când dispare durerea. Problemele dentare nu se rezolvă însă cu astfel de metode, iar dispariţia durerii nu poate fi decât temporară. Putem trata afecţiunile dentare din timp, să nu le lăsăm să se agraveze până când durerea ne obligă să chemăm o ambulanţă.

 

Dismenoree

Dismenoreea (durerile menstruale) este o afecţiune comună şi recurentă în rândul femeilor, dar de regulă utilizarea analgezicelor over-the-counter, aplicarea de căldură locală şi odihna pot fi suficiente pentru ameliorarea simptomelor. Dismenoreea nu este, în general, asociată cu complicaţii medicale grave. Chiar dacă durerea poate fi intensă, nu există riscuri iminente pentru sănătatea pacientei, ceea ce face inutilă intervenţia de urgenţă. Medicul ginecolog poate recomanda terapii suplimentare, sau medicamente prescrise pentru a ajuta la controlul simptomelor în cazurile mai severe.

Excese

“Mâncărurile tradiţionale şi alcoolul cauzează cele mai multe apeluri la urgenţă în perioada aceasta”, ne spune Teodora Şuhan.

Bucuria sărbătorilor, a reuniunilor de familie, a celor câteva zile în care, în sfârşit, nu mai mergem la serviciu, ne pot face foarte uşor să pierdem simţul măsurii. Meniul tradiţional poate să însemne un consum de vreo 2000 de calorii la o masă, un exces pe care organismul nu îl tolerează bine. Iar dacă vă gândiţi că şi bunicii noştri mâncau la fel, amintiţi-vă de un lucru: faptul că după cina de Crăciun, bunicii plecau la colindat, umblând câte 7 km prin zăpadă. Nu ne va pedepsi nimeni dacă mai lăsăm mâncare în farfurie şi vin în sticlă, iar spiritul Crăciunului garantat nu va mai fi la fel dacă-l vom petrece la urgenţă.

Conflicte

“În perioada sărbătorilor lumea este probabil şi mai vulnerabilă: suntem chemaţi uneori chiar şi pentru conflicte în familie”,  ne spune Teodora Şuhan.

Este adevărat că, în perioada sărbătorilor, presiunea emoţională creşte din foarte multe direcţii: povara financiară e mai mare, fricţiunile în familie sunt mai intense, singurătatea e cumva chiar mai oprimantă. Ar fi nevoie de mai multe servicii de consiliere, din păcate însă serviciile de ambulanţă nu au posibilitatea de a îndeplini rolul acesta. Este important să ne păstrăm informaţi pentru a folosi în mod eficient serviciile de urgenţă, pentru ca acestea să poată fi disponibile în situaţiile cu adevărat critice.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...