Despre stomă, fără jenă. Mituri şi adevăruri

Despre stomă, fără jenă. Mituri şi adevăruri

După o intervenţie chirurgicală în care tractul intestinal a devenit inutilizabil, medicul trebuie să efectueze o deschidere în peretele abdominal. Practic, rezidurile sistemului digestiv nu vor mai fi eliminate prin orificiul anal, ci printr-o pungă colectoare. Aceasta este stoma, care poate fi de mai multe tipuri, în funcţie de zona din intestin care e afectată. Dacă ai o stomă, ar părea util să consulţi oamenii care sunt în aceeaşi situaţie; totuşi stoma e şi aşa un subiect sensibil, fără să mai intre pe felie miturile şi sfaturile – unele periculoase – care circulă pe forumuri. Hai să vorbim fără jenă despre stomă, că poate acest lucru te va ajuta să fii mai puţin îngrijorat:

Mit: e ok să foloseşti doar tipul de pungă colectoare cu care ai ieşit din spital.
Realitate: Corpul tău se schimbă, la fel şi nevoile lui. Se poate întâmpla să ai nevoie de un alt tip de stomă la câteva săptămâni după o intervenţie chirurgicală.

Mit: Toate stomele sunt la fel.
Realitate: Sigur; şi toate sunt aduse de Moş Crăciun. În funcţie de necesităţi diferă protezele, seringile, tuburile, sondele; aşa că bineînţeles că stomele sunt diferite.

Mit: E normal ca pielea din jurul stomei să fie iritată.
Realitate: Nu e normal. Pielea iritată indică o leziune, iar leziunea poate provoca durere şi se poate infecta. Prevenţia e cheia în îngrijirea unei stome.

Mit: O stomă miroase urât.
Realitate: Există alimente, precum peştele sau varza, care vor produce mai mult miros. Dar pe măsură ce te vei obişnui cu stoma şi cu îngrijirea pungii colectoare, vei învăţa să-i gestionezi capacitatea de a reţine mirosurile neplăcute.

Mit: Acum că am o stomă, trebuie să renunţ la mâncărurile preferate.
Realitate: Ok, poate că nu e indicat ca imediat după intervenţie să sari pe mici şi cartofi prăjiţi. Adaugă încet-încet alimente noi în meniul tău de regim şi fii atent la cum reacţionează corpul tău la ele. Atenţie: dacă alegi alimente cu multe fibre, nu uita să consumi suficiente lichide pentru a evita un blocaj.

Mit: Am o ileostomă sau o coleostomă, deci prin rect nu va mai trece nimic.
Realitate: Colonul şi rectul vor produce mucus chiar şi după montarea unei stome.

Mit: Nu voi mai putea purta haine ca lumea, toţi vor vedea că am o stomă.
Realitate: Stomele din ziua de azi sunt foarte discrete, oamenii nu vor şti dacă nu le spui. Există lenjerie de corp specială pentru a acoperi stoma şi a te scăpa de această anxietate.

Mit: E ok dacă spăl şi refolosesc punga colectoare.
Realitate: componentele unei stome sunt de unică folosinţă. În plus, dacă foloseşti un sistem cu filtru, se poate întâmpla să strici filtrul în timpul spălării.

Mit: Cei cu o stomă nu pot zbura cu avionul, pentru că presiunea îi afectează.
Realitate: Persoanele cu o stomă pot zbura, pot conduce, pot folosi orice mijloc de transport.

Mit: Cu o stomă, nu mai poţi face exerciţii
Realitate: Ridicatul de greutăţi trebuie să-l uiţi pentru o vreme, dar exerciţiul regulat e chiar recomandat.

Mit: Stoma îţi va afecta relaţiile.
Realitate: E important să fii deschis cu partenerul de viaţă dacă te temi de asta. Aminteşte-ţi că a avea o stomă nu e ceva de care să te jenezi. La viaţă sexuală nu trebuie să renunţi, cu câteva precauţii (nu strică să goleşti punga sau să o schimbi cu una mai mică).

Stomele au nevoie de o atenţie specială, pentru a le fi asigurată asepsia şi permeabilitatea. În cazul în care observi sângerări, dureri, pete de roşeaţă sau orice alte modificări în jurul deschiderii, poţi solicita prin Beesers îngrijirea stomelor la domiciliu începând de la preţul de 100 de lei.

 

Articol scris de Sorin Tata
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
Doar în filme este perfect drept drumul unui supererou. Doar pe ecran el ştie ce are de făcut încă de la început, iar fiecare pas nu face decât să-i împlinească destinul. Marius Duță avea 34 de ani câ...

[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
Suntem nişte ciudaţi. Da, aţi citit bine. De ce? Păi cântăm întruna despre cum ne doare inima, dar una din cele mai frecvente preconcepţii pe care le aude medicul cardiolog e aceea că inima nu doare. ...

[Supereroii Beesers]: Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
[Supereroii Beesers]:  Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
S-a specializat în chirurgia mâinii, dar crezul său este acela că medicul trebuie să încerce toate celelalte posibilităţi înainte de a ajunge la tratamentul chirurgical. Simplitatea contează foarte mu...