Imagine ilustrativă pentru articolul "La ce este bună urocultura ?"

La ce e bună urocultura?

Ustură, arde, te sâcâie. Are el, sistemul de tuburi de la ieşirea din organism, un stil de a-ţi aduce aminte că există. Dar tocmai asta ar trebui să fie ideea, că nu ar fi rău să-ţi programezi câte o recoltare de urocultură în fiecare an, înainte să apuce să-ţi facă tractul urinar necazuri. Bine, ştim şi noi că multe ar trebui, dar puţine se şi fac, aşa că astăzi o să încercăm să te convingem să pui urocultura pe lista cu „musai”.

Ce este urocultura?

Este o analiză de laborator, prin care se detectează infecţiile tractului urinar, precum cistita (bacterii care-şi fac de cap în vezica urinară), nefrita (aceleaşi bacterii, dar la rinichi) şi pielonefrita (infecţie pe căile urinare superioare). Practic, se ia un ml din proba colectată şi se analizează cantitatea şi tipul germenilor care sunt în ea. Senzaţiile neplăcute la urinare sunt de multe ori cauzate de infecţii, iar infecţiile, bineînţeles, de bacterii. Dacă simptomele nu sunt serioase, avem tendinţa să o lălăim, să aşteptăm să treacă de la sine. Dar atenţie: infecţiile tractului urinar, dacă rămân netratate, îţi afectează uretra şi rinichii. Pe de altă parte uneori ele chiar sunt asimptomatice, iar urocultura e singura metodă de a le prinde la timp.

Ce factori favorizează infecţiile tractului urinar?

Principalul factor favorizant e cam acelaşi ca pentru orice altă infecţie: imunitatea scăzută dintr-un motiv sau altul. La acestea se mai adaugă şi actul sexual neprotejat.

Cine e mai predispus la infecţii ale tractului urinar?

Asta depinde de vârstă. La bebeluşi, băieţii sunt mai predispuşi la infecţiile urinare, la adulţi însă incidenţa e mai mare în rândul femeilor. Situaţia se schimbă din nou după 50 de ani, când la bărbaţi apar afecţiunile prostatei.

Cum mă pregătesc de recoltare?

Urocultura se programează dimineaţa devreme pentru că trebuie să treacă cel puţin 4 ore de când ai fost ultima dată la baie. Dacă urmezi un tratament cu antibiotice, medicul îţi va recomanda să-l întrerupi cu 24 de ore înaintea recoltării de urocultură.

De unde iau recipientul pentru urocultura?

Recipientul pentru recoltarea de urocultură se poate cumpăra din orice farmacie. Dacă ai solicitat o recoltare la domiciliu acest aspect nu trebuie să te preocupe: recipientul e inclus în preţul recoltării. Atenţie: dacă ai un recipient cumpărat de tine, nu îl desface, nu lăsa copilul să se joace cu el; recipientele pentru recoltare trebuie să rămână sterile.

Nu e nevoie să te trezeşti cu noaptea-n cap pentru a sta la coadă la laborator. În aplicaţia Beesers, recoltarea de urocultură la domiciliu este disponibilă începând de la preţul de 80 de lei.

Articol scris de Sorin Tata
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

Pneumonia la copii
Pneumonia la copii
Pneumonia o asociem cel mai adesea cu persoanele în vârstă; în realitate însă, e boala infecţioasă care provoacă cele mai multe decese la copii. În fiecare an, peste 800 de mii de copii sub vârsta de ...

[Supereroii Beesers]: Ioan Colin Teleianu – Medic specialist Medicină de Familie, Competență Homeopatie – „Contează foarte mult să înţelegem ce se întâmplă cu noi atunci când ne îmbolnăvim”
[Supereroii Beesers]: Ioan Colin Teleianu – Medic specialist Medicină de Familie, Competență Homeopatie – „Contează foarte mult să înţelegem ce se întâmplă cu noi atunci când ne îmbolnăvim”
Cu cele mai bune intenţii, dificultăţile în comunicare se ţin scai de relaţia dintre medic şi pacient. Adesea problema nu o reprezintă caracterul insuficient al explicaţiilor, ci limbajul în care aces...

[Supereroii Beesers]: Alina Bordea, medic specialist infertilitate – „Am reuşit să obţinem o sarcină acolo unde alţi medici nu au reuşit”
[Supereroii Beesers]: Alina Bordea, medic specialist infertilitate – „Am reuşit să obţinem o sarcină acolo unde alţi medici nu au reuşit”
Într-o bună zi, poate-şi va face timp pentru mai multe excursii: va vizita ţări îndepărtate, va schia, poate ne va face invidioşi cu fotografiile din călătoriile ei. Ziua aceea însă nu e prea aproape:...