Tot ce trebuie să ştii despre electrocardiogramă (EKG)

Tot ce trebuie să ştii despre electrocardiogramă (ECG)

Ţi-a spus vreodată cineva că prezenţa ta îl electrizează? Să ştii că nu e mare lucru: inima produce impulsuri electrice oricum, pur şi simplu pentru că bate. Această activitate e măsurată şi înregistrată într-o electrocardiogramă(sau ECG pe scurt). Este un test rapid şi nu doare, de fapt mult mai puţin intimidant decât sună, care de acum se poate face şi la domiciliu. Iată tot ce trebuie să ştii dacă faci un ECG:

Electrocardiogramă: scurt istoric

Activitatea electrică a inimii a fost observată încă din 1843. Prima electrocardiogramă a fost realizată 39 de ani mai târziu, când fiziologul Augustus Desiré Waller şi-a testat astfel câinele, pe Jimmy. Trăiască Jimmy!

Instrumentele pentru electrocardiogramă au fost semnificativ îmbunătăţite de Willem Einthoven, iar din anul 1903 au fost întroduse pentru diagnosticare în clinici. Tehnologia introdusă de el se foloseşte si în prezent.

Întrebări frecvente despre electrocardiogramă

Î: De ce aş avea nevoie de un ECG?
R: Electrocardiograma ajută medicul să identifice sursa unor probleme precum durerea în piept, dificultatea în respiraţie sau palpitaţiile. Dar aşteaptă un moment înainte de a apăsa pe butonul de panică: medicul cere un ECG şi ca parte a controalelor de rutină; care, asta e, se înmulţesc după o anumită vârstă.

Î: Cum se face o electrocardiogramă?
R: Câţiva senzori mici şi rotunzi îţi vor fi plasaţi pe piept, pe braţe şi pe picioare, senzori care sunt de asemenea conectaţi la un aparat. Pe măsură ce inima ta bate, aparatul îi măsoară activitatea electrică şi o înregistrează sub forma unei linii ondulate.

Î: Există efecte secundare dacă fac un ECG?
R: Nu te va durea nimic nici în timpul, nici după încheierea testului. Bine, poate dezlipirea senzorilor de pe piept va fi un pic neplăcută, ca şi cum ţi-ai fi pus bandă scoci pe piele. Nu trebuie să-ţi faci griji, aparatul nu introduce niciun fel de curent în corpul tău, doar măsoară ceea ce e deja acolo.

Î: Ce deduce medicul din graficul unei electrocardiograme?
R: Dacă ai avut un atac de cord, dacă ai un ritm cardiac anormal, dacă inima ta nu primeşte suficient oxigen, dacă pereţii musculari ai inimii nu sunt cum trebuie, dacă există zone slăbite; toate acestea le dezvăluie o electrocardiogramă.

Î: Trebuie să păstrez o copie după un ECG?
R: Dacă ai mai avut probleme cardiace, nu strică să ai la tine o copie. Astfel, dacă apar probleme noi, medicul poate compara o electrocardiogramă nouă cu cea veche.

Î: Cât durează să faci o electrocardiogramă?
R: Un ECG durează între 5 şi 10 minute, iar rezultatul îl vei avea aproape instant.

Î: Ce trebuie să fac?
R: Va trebui să stai relaxat în timpul unui ECG; exceptând situaţia în care medicul vrea să vadă tocmai reacţia la efort, pentru că atunci va trebui să faci câteva exerciţii.

Î: E neapărat să merg la spital pentru o electrocardiogramă?
R: Electrocardiograma e o procedură noninvazivă, se poate efectua oricând şi oriunde. De aceea, descărcând aplicaţia Beesers din App Store sau Google Play, vei găsi printre servicii posibilitatea de a efectua o electrocardiogramă la domiciliu.

Dacă ai orice alte întrebări despre electrocardiograma la domiciliu, nu ezita să ne contactezi.

Articol scris de Sorin Tata
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
Doar în filme este perfect drept drumul unui supererou. Doar pe ecran el ştie ce are de făcut încă de la început, iar fiecare pas nu face decât să-i împlinească destinul. Marius Duță avea 34 de ani câ...

[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
Suntem nişte ciudaţi. Da, aţi citit bine. De ce? Păi cântăm întruna despre cum ne doare inima, dar una din cele mai frecvente preconcepţii pe care le aude medicul cardiolog e aceea că inima nu doare. ...

[Supereroii Beesers]: Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
[Supereroii Beesers]:  Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
S-a specializat în chirurgia mâinii, dar crezul său este acela că medicul trebuie să încerce toate celelalte posibilităţi înainte de a ajunge la tratamentul chirurgical. Simplitatea contează foarte mu...