Acnee

Apare când foliculii firelor de păr se umplu cu sebum şi celule cutanate moarte. Se manifestă cel mai des la tineri, dar nu e nemaiauzit să persiste şi odată cu înaintarea în vârstă. Acneea e o condiţie inestetică, dar nu e periculoasă.

Cauze

Atât la bărbaţi cât şi la femei, glandele suprarenale produc hormoni masculini. Aceştia stimulează producţia de sebum, care înfundă foliculii firelor de păr. Putem spune că acneea apare atunci când are loc una din următoarele situaţii de dezechilibru:

– Exces de hormoni, în special în adolescenţă;

– Exces de sebum;

– Înfundarea foliculilor firelor de păr;

– Activarea unor bacterii de pe piele, care devin mai agresive şi produc inflamarea foliculilor înfundaţi.

 

Factori de risc

Acneea se poate dezvolta la orice vârstă, dar e mai frecventă în adolescenţă. Din acelaşi motiv al dezechilibrului hormonal, condiţia apare adesea în timpul sarcinii sau ca efect secundar al contraceptivelor orale. Alimentele bogate în grăsime pot agrava acneea, dar şi presiunea repetată a unor obiecte pe piele (telefonul ţinut la ureche sau îmbrăcămintea restrictivă). Stresul are un rol în apariţia acestei condiţii, la fel şi obiceiurile de îngrijire personală.

 

Simptome

Acneea provoacă mai multe tipuri de leziuni:

– Puncte albe: sunt mici şi rămân sub piele;

– Puncte negre: sunt tot mici, dar la suprafaţa pielii;

– Papule: umflături mici şi dureroase la suprafaţa pielii;

– Coşuri: umflături dureroase şi roşii, care au papule cu puroi în vârf;

– Noduli: mari şi dureroşi, situaţi adânc sub piele;

– Chisturi: sunt dureroşi şi conţin puroi, pot provoca cicatrici.

 

Când ne adresăm unui medic?

Contactăm dermatologul dacă acneea nu se ameliorează după folosirea produselor de îngrijire obişnuite. La multe femei acneea apare cu o săptămână înainte de menstruaţie, o formă care va trece de la sine, fără tratament.La persoanele în vârstă, acneea severă poate fi semnul unei afecţiuni care necesită asistenţă medicală.

 

Tratament

Soluţiile de curăţare cu acid salicilic sunt cele mai eficiente tratamente topice pentru acnee. În cazurile mai grave medicii pot prescrie retinoizi orali sau topici (aceştia din urmă cresc sensibilitatea la soare, a se evita în timpul verii). Anumite antibiotice sub formă de cremă vor stopa răspândirea bacteriilor care cauzează acneea, iar anticoncepţionalele pot scădea nivelul hormonilor care activează glandele sebacee. Se recomandă spălatul pe faţă de 2 ori pe zi cu un săpun nonabraziv şi curăţarea regulată a ochelarilor, telefonului şi a altor obiecte care se ating de zona afectată de acnee.

 

Ai întrebări despre acnee? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

 

Articol scris de Sorin Tata
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
Doar în filme este perfect drept drumul unui supererou. Doar pe ecran el ştie ce are de făcut încă de la început, iar fiecare pas nu face decât să-i împlinească destinul. Marius Duță avea 34 de ani câ...

[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
Suntem nişte ciudaţi. Da, aţi citit bine. De ce? Păi cântăm întruna despre cum ne doare inima, dar una din cele mai frecvente preconcepţii pe care le aude medicul cardiolog e aceea că inima nu doare. ...

[Supereroii Beesers]: Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
[Supereroii Beesers]:  Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
S-a specializat în chirurgia mâinii, dar crezul său este acela că medicul trebuie să încerce toate celelalte posibilităţi înainte de a ajunge la tratamentul chirurgical. Simplitatea contează foarte mu...