Alunițe

Sunt foarte comune în special în copilărie, dar majoritatea se estompează de-a lungul timpului. Aluniţele sunt excrescenţe ale pielii care nu sunt periculoase, dar monitorizarea dimensiunii şi a coloraţiei lor e importantă în detectarea unui melanom.

 

Cum arată?

Aluniţele pot prezenta o gamă largă de culori, forme şi texturi:

– Culoare: aluniţele pot fi maronii, negre, albastre, roşii sau roz.

– Textură: ele pot fi plane sau în relief, fine sau ridate, cu sau fără păr.

– Formă: majoritatea aluniţelor sunt rotunde sau ovale.

– Mărime: dimensiunea lor e în jur de 6 mm (cam cât radiera de la un creion); cele congenitale sunt mai mari, acoperind o parte din faţă, piept sau membre.

 

Unde pot apărea?

Putem avea aluniţe oriunde: pe scalp, la subsuori, sub unghii sau între degete. Majoritatea oamenilor au cel puţin 10, dar numărul şi înfăţişarea lor variază în perioade de intense schimbări hormonale, precum adolescenţa.

Este normal ca:

– Un copil să se nască cu aluniţe;

– Aluniţele să dispară pe măsură ce înaintăm în vârstă;

– Aluniţele să devină mai închise la culoare în timpul sarcinii;

– Să apară aluniţe pe care nu le aveam anterior.

 

Aluniţe neobişnuite

Unele aluniţe trebuie monitorizate mai îndeaproape, pentru că pot semnala un cancer al pielii. Ne adresăm medicului dacă avem o aluniţă care este:

– Asimetrică: cele două jumătăţi ale sale arată diferit.

– Are margini neregulate;

– Şi-a schimbat culoarea ori nu e uniformă cromatic;

– A crescut în ultima vreme;

– A început să sângereze sau provoacă mâncărimi.

 

Aluniţele care devin canceroase sunt foarte variate: unele prezintă toate semnele de maisus, altele doar câteva dintre ele.

 

Prevenţie

Ultravioletele în exces pot face ca aluniţele să devină canceroase. Dacă avem un număr mai mare de aluniţe, e bine să nu ieşim la soare între 11.00-15.00, să folosim o cremă de protecţie solară cu un factor de cel puţin 30, să purtăm mâneci lungi, pălărie şi ochelari de soare şi, desigur, să ne programăm controale dermatologice regulate.

 

Cum se tratează?

Aluniţele inofensive nu necesită tratament; ele pot să fie totuşi îndepărtate într-o intervenţie de chirurgie estetică, dacă înfăţişarea lor ne deranjează. În cazul celor canceroase, singura modalitate de tratament este intervenţia chirurgicală imediată.

 

Ai întrebări despre aluniţe? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Anișoara Mihai, Consultant de Alăptare acreditat internațional – E foarte emoţionant să simţi că faci bine, iar bebeluşii îţi dau o energie extraordinară
[Supereroii Beesers]: Anișoara Mihai, Consultant de Alăptare acreditat internațional – E foarte emoţionant să simţi că faci bine, iar bebeluşii îţi dau o energie extraordinară
Comunicativă, răbdătoare, altruistă; aşa ar arăta rezultatul unui test de personalitate pentru Anişoara Mihai, consultant de alăptare acreditat internaţional.  "Zi de zi mă distrez cu bebeluşi; îi ...

Problemele cardiace: factori de risc pe care îi putem controla
Problemele cardiace: factori de risc pe care îi putem controla
Nu alegi în ce familie te naşti. Ai auzit deja asta de la medicul căruia i-ai povestit despre problemele cardiace din familia ta. Există însă factori pe care îi poţi controla: Conform Centrului ame...

Gugălitul simptomelor e o idee proastă
Gugălitul simptomelor e o idee proastă
Nu-i nimic rău în a căuta pe Google numele unor medicamente pentru crampe abdominale sau pentru un nas înfundat. Problema apare când, indiferent de simptom, reuşeşte omul să se convingă că are o boală...