Colică biliară

Un rol important în digestia grăsimilor îl are bila – sau fierea – o substanţă galben-verzuie secretată de celulele hepatice. Aceasta este stocată în colecist, de unde este evacuată atunci când mâncăm. Uneori însă colecistul e inflamat sau blocat cu calculi biliari, o situaţie pe care pacientul o resimte printr-o durere de tip colicativ.

 

Simptome

Calculii biliari sunt acumulări solide la nivelul vezicii biliare şi se dezvoltă treptat, fără să creeze simptome. Colica biliară apare atunci când un calcul se deplasează, blocând ductele de evacuare a bilei. Simptomul principal e o durere în partea dreaptă a abdomenului, fiind însoţită de vărsături, eructaţii şi, în cazuri avansate, de o colorare a pielii. O treime din pacienţi manifestă febră şi frisoane. Criza de bilă durează de la câteva minute la câteva zile.

 

Blocajul produs de un calcul poate cauza colecistită, : o inflamare a vezicii biliare, care se manifestă prin durere severă şi febră. Persoanele cu calculi biliar prezintă un risc mai mare de cancer al vezicii biliare, această formă de cancer este însă foarte rară

 

Cauze

Cauzele formării calculilor biliari sunt oarecum eluzive, dar se ştie că apariţia lor e favorizată de un exces de colesterol sau de bilirubină. Persoanele de peste 40 de ani sunt mai predispuse la colică biliară, de asemenea condiţia apare mai des la femei, la cei care duc o viaţă sedentară şi la cei a căror alimentaţie e bogată în grăsimi.

 

Când contactăm un medic?

Se recomandă să contactăm un medic gastroenterolog la primele semne de colică biliară. Acesta va efectua o ecografie abdominală pentru a confirma prezenţa litiazei biliare.

 

Prevenţie

Riscul de colică biliară se poate reduce prin:

– Pierderea lentă în greutate: nu mai mult de 1 kg pe săptămână, pentru că o pierdere mai mare în greutate creşte riscul de litiază biliară;

– Nu sări peste mese, încearcă să-ţi stabileşti un program regulat;

– Consumă alimente bogate în fibre, precum fructele, legumele sau cerealele integrale.

 

Tratament

Colica biliară dispare de regulă de la sine, odată ce a fost eliminat calculul care a cauzat blocajul. Atunci când acest lucru nu se întâmplă, este nevoie de o intervenţie chirurgicală pentru eliminarea calculului. Chiar şi când blocajul a fost îndepărtat, colica biliară poate să reapară, exceptând situaţiile în care medicul a recomandat îndepărtarea completă a colecistului.

 

Ai întrebări despre colica biliară? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
Doar în filme este perfect drept drumul unui supererou. Doar pe ecran el ştie ce are de făcut încă de la început, iar fiecare pas nu face decât să-i împlinească destinul. Marius Duță avea 34 de ani câ...

[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
Suntem nişte ciudaţi. Da, aţi citit bine. De ce? Păi cântăm întruna despre cum ne doare inima, dar una din cele mai frecvente preconcepţii pe care le aude medicul cardiolog e aceea că inima nu doare. ...

[Supereroii Beesers]: Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
[Supereroii Beesers]:  Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
S-a specializat în chirurgia mâinii, dar crezul său este acela că medicul trebuie să încerce toate celelalte posibilităţi înainte de a ajunge la tratamentul chirurgical. Simplitatea contează foarte mu...