Crampe menstruale

Se manifestă sub forma unui disconfort în abdomenul inferior, care variază de la durerile uşoare şi până la cele severe, care interferează cu activităţile zilnice. Crampele sunt un simptom normal al menstruaţiei şi se ameliorează odată cu înaintarea în vârstă, dar există câteva condiţii medicale care le exacerbează.

 

Simptome

Crampele încep cu până la 3 zile înainte de menstruaţie şi îşi ating vârful la 24 de ore după începerea menstruaţiei. Se manifestă sub formă de durere surdă, continuă, în partea inferioară a abdomenului, fiind însoţite în unele cazuri de greaţă şi ameţeală.

 

Cauze

În timpul menstruaţiei uterul se contractă pentru expulzarea mucoasei, o reacţie declanşată de substanţe asemănătoare cu hormonii, numite prostaglandine. Nivelurile mai mari de prostaglandine sunt asociate cu crampe menstruale mai intense. De asemenea, crampele menstruale sunt exacerbate de stres şi anxietate, de unele boli cu transmitere sexuală şi de sindromul premenstrual.

La unele femei, deschiderea către colul uterin este atât de îngustă încât împiedică fluxul menstrual, provocând o creştere dureroasă a presiunii în interiorul uterului. Crampele menstruale sunt mai intense şi în afecţiunile care presupun o disfuncţie în creşterea ţesutului uterin, precum endometrioza sau fibromul.

Crampele menstruale se întâlnesc mai des la persoanele sub 30 de ani şi la cele care au intrat în pubertate mai devreme, la 11 ani. De asemenea, se pare că antecedentele familiale sunt un factor în severitatea crampelor menstruale.

 

Când să contactezi un doctor

Discută cu un ginecolog dacă ai crampe neobişnuit de dureroase sau dacă acestea ţin mai mult de 2-3 zile.

 

Tratament

Pentru a ameliora durerea menstruală, poţi încerca:

– O pernă sau o sticlă încălzită aşezată pe abdomenul inferior;

– Tehnici de relaxare (yoga sau meditaţie);

– Mănâncă mai puţin şi mai des;

– Stai întinsă pe o parte, cu picioarele îndoite;

– Evită consumul de alcool.

Poţi încerca medicamente fără prescripţie medicală, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene, care reduc cantitatea de prostaglandine produse de uter şi severitatea crampelor.

Ai întrebări despre crampele menstruale? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

Pneumonia la copii
Pneumonia la copii
Pneumonia o asociem cel mai adesea cu persoanele în vârstă; în realitate însă, e boala infecţioasă care provoacă cele mai multe decese la copii. În fiecare an, peste 800 de mii de copii sub vârsta de ...

[Supereroii Beesers]: Ioan Colin Teleianu – Medic specialist Medicină de Familie, Competență Homeopatie – „Contează foarte mult să înţelegem ce se întâmplă cu noi atunci când ne îmbolnăvim”
[Supereroii Beesers]: Ioan Colin Teleianu – Medic specialist Medicină de Familie, Competență Homeopatie – „Contează foarte mult să înţelegem ce se întâmplă cu noi atunci când ne îmbolnăvim”
Cu cele mai bune intenţii, dificultăţile în comunicare se ţin scai de relaţia dintre medic şi pacient. Adesea problema nu o reprezintă caracterul insuficient al explicaţiilor, ci limbajul în care aces...

[Supereroii Beesers]: Alina Bordea, medic specialist infertilitate – „Am reuşit să obţinem o sarcină acolo unde alţi medici nu au reuşit”
[Supereroii Beesers]: Alina Bordea, medic specialist infertilitate – „Am reuşit să obţinem o sarcină acolo unde alţi medici nu au reuşit”
Într-o bună zi, poate-şi va face timp pentru mai multe excursii: va vizita ţări îndepărtate, va schia, poate ne va face invidioşi cu fotografiile din călătoriile ei. Ziua aceea însă nu e prea aproape:...