Deviație de sept

Septul nazal este un cartilaj acoperit de mucoase, situat între fluxurile de aer din cele două nări. Serveşte tot odată ca suport pentru dorsul nazal, astfel încât influenţează estetica nasului. Un sept deviat înseamnă că acest ţesut s-a deplasat într-o parte: un simptom comun, dar când deviaţia este severă, aceasta blochează o parte din nas şi cauzează dificultăţi în respiraţie.

 

Simptome

Deviaţiile uşoare de sept nu provoacă simptome, e posibil să nici nu observi că ai aşa ceva. Deformările mai accentuate provoacă următoarele simptome:

– Obstrucţia uneia sau a ambelor nări: blocajul face ca respiratul pe nas să fie dificil. E posibil să observi asta doar când eşti răcit şi se produce o congestie a căilor nazale.

– Sângerări nazale: suprafaţa septului se usucă, crescând riscul de sângerări;

– Durere la nivelul feţei;

– Apnee: un sept deviat poate fi motivul pentru care sforăi;

– Preferinţa pentru a dormi pe o anumită parte, pentru a optimiza respiraţia în timpul nopţii.

 

Cauze

Septul deviat poate fi o condiţie congenitală, alteori însă se produce din cauza unei leziuni a nasului. La bebeluşi, leziunea e posibil să fi apărut în timpul travaliului, în timp ce la copii şi adulţi o întreagă varietate de accidente (sporturi de contact, accidente de maşină) produc o deplasare a acestui cartilaj sensibil. Procesul de îmbătrânire afectează structurile nazale, agravând în timp un sept deviat, iar o infecţie poate îngusta şi mai mult căile nazale, ducând la un blocaj.

 

Tratament

Tratamentul iniţial al unui sept deviat are ca scop reducerea simptomelor, pentru care medicul va prescrie decongestionante sub formă de comprimate sau spray; foloseşte-le pe cele sub formă de spray cu prudenţă, pentru că utilizarea lor frecventă va crea dependenţă. Nasul înfundat din cauza unei alergii va reacţiona bine la antihistaminice, dar medicamentele vor trata numai mucoasa nazală inflamată. Septul deviat se va corecta cu o intervenţie de septoplastie, care presupune îndreptarea şi repoziţionarea septului în centrul nasului. După o astfel de intervenţie obstrucţia nasului poate să dispară complet; pe de altă parte orice alte afecţiuni nazale care afectează mucoasa, cum ar fi alergiile sau sinuzita, nu pot fi vindecate numai prin intervenţie chirurgicală.

 

Ai întrebări despre deviaţia de sept? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
Doar în filme este perfect drept drumul unui supererou. Doar pe ecran el ştie ce are de făcut încă de la început, iar fiecare pas nu face decât să-i împlinească destinul. Marius Duță avea 34 de ani câ...

[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
Suntem nişte ciudaţi. Da, aţi citit bine. De ce? Păi cântăm întruna despre cum ne doare inima, dar una din cele mai frecvente preconcepţii pe care le aude medicul cardiolog e aceea că inima nu doare. ...

[Supereroii Beesers]: Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
[Supereroii Beesers]:  Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
S-a specializat în chirurgia mâinii, dar crezul său este acela că medicul trebuie să încerce toate celelalte posibilităţi înainte de a ajunge la tratamentul chirurgical. Simplitatea contează foarte mu...