Durere de coloană vertebrală

Anatomia coloanei vertebrale este o combinaţie fantastică de oase, ligamente, tendoane flexibile, muşchi mari şi nervi foarte sensibili. Este puternică pentru a proteja nervii, dar în acelaşi timp flexibilă, permiţând mişcarea în mai multe direcţii. Dar atunci, de ce apar durerile de spate şi ce trebuie să facem pentru a le calma?

 

Cauze

Diverse structuri ale coloanei vertebrale pot provoca dureri de spate, atunci când:

– Sunt iritaţi nervii conectaţi la picioare sau la braţe;

– Sunt încordaţi muşchii mari ai spatelui;

– Apare o leziune a oaselor sau ligamentelor.

 

Segmentele coloanei vertebrale sunt căptuşite cu structuri cartilaginoase numite discuri. Deteriorarea acestor structuri, dar şi reducerea spaţiului dintre ele cauzează dureri de spate. Hernia de disc care apasă pe un nerv provoacă o durere ascuţită, care se deplasează prin fese şi pe spatele piciorului, iar osteoartrita provoacă dureri articulare, de şold şi de spate.

 

Rănile, fracturile sau căderile cauzează o durere de coloană, dar şi anumite tipuri de efort (cum ar fi o mişcare bruscă şi incomodă ori ridicarea unui obiect greu). Atunci când coloana vertebrală se curbează într-un mod neobişnuit pot apărea dureri de spate; un exemplu este scolioza, în care coloana vertebrală se curbează într-o parte. Sunt situaţii în care cauza durerii de spate rămâne incertă, simptomul fiind corelat indirect cu stresul, postura greşită sau, mai rar, o infecţie sau cancer al coloanei vertebrale.

 

Activităţi de zi cu zi care cauzează dureri de spate

Durerile de spate asociate cu postura greşită apar în urma unor activităţi precum:

– Aplecatul pentru perioade lungi;

– Statul aşezat perioade lungi de timp;

– Încordarea gâtului, la volan sau în faţa calculatorului;

– Dormitul pe o saltea care nu susţine coloana.

 

Factori de risc

Persoanele cu o tulburare de somn suferă mai des de dureri ale coloanei, dar sunt afectaţi şi cei cu un stil de viaţă sedentar. Durerea de spate tinde să apară mai des la femei decât la bărbaţi, posibil din cauza factorilor hormonali.

 

Când contactăm un medic?

Consultaţi un medic dacă durerea a apărut în urma unei leziuni a spatelui; de asemenea, dacă nu dispare după o perioadă de odihnă, sau dacă e însoţită de:

– Pierdere în greutate;

– Febră;

– Inflamaţie;

– Dureri de picioare;

– Incontinenţă urinară sau dificultate la urinare;

– Amorţirea organelor genitale.

 

Tratament

Durerea de spate se tratează de obicei cu odihnă şi cu medicamente fără prescripţie medicală. Dacă durerile nu răspund bine la analgezicele obişnuite, poate fi necesar un medicament mai puternic, eliberat doar cu prescripţie, care poate fi administrat doar pe perioade scurte, cu o monitorizare atentă de către medic. Aplicarea de căldură, gheaţă, ultrasunete şi stimulare electrică, precum şi unele tehnici de relaxare a muşchilor spatelui pot ajuta în ameliorarea durerii, iar mai apoi kinetoterapeutul poate introduce exerciţii de flexibilitate şi de întărire a muşchilor. Pacientul va fi sfătuit să aplice în mod regulat tehnici de îmbunătăţire a posturii, chiar şi după ce durerea s-a diminuat. Dacă aceste soluţii nu sunt eficiente, medicul va recomanda injecţiile cu cortizon sau, foarte rar, o intervenţie chirurgicală.

 

Ai întrebări despre durerea de coloană vertebrală? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...