Durere de genunchi

Este o cauză frecventă a vizitelor la medic şi afectează persoane de toate vârstele. Durerea de genunchi poate fi consecinţa leziunii unui ligament, tendon sau cartilaj, dar poate fi şi simptomul unei afecţiuni mai grave.

 

Simptome

Uneori debutează brusc, după o accidentare sau o sesiune de exerciţii fizice. Alteori însă apare ca un disconfort uşor, care se intensifică treptat.

 

Cauze

Localizarea corectă a durerii de genunchi ajută în identificarea problemei:

– Durerea din partea anterioară a genunchiului poate fi cauzată de bursită, artrită sau înmuiere a cartilajului rotulian;

– Durerea laterală a genunchilor este legată de leziuni ale ligamentelor colaterale, artrită sau rupturi de menisc;

– Durerea din spatele genunchilor poate fi cauzată de artrită sau chisturi;

– Durerea larg răspândită poate fi semn de bursită, artrită, ruptură de ligament, osteoartrita articulaţiei sau infecţie.

 

Excesul de greutate creşte riscul durerii de genunchi, la fel şi suprasolicitarea acestei articulaţii. Genunchiul dureros este de asemenea un simptom care apare în caz de lupus, infecţie sau cancer al sistemului osos. Fracturile, luxaţiile, îngenuncherea prelungită sau pur şi simplu o cădere nefericită sunt situaţii care pot cauza dureri de genunchi.

 

Prevenţie

Iată câteva recomandări pentru a evita leziunile rotulei:

– Evită alergatul pe suprafeţe în pantă;

– Foloseşte genunchiere în activităţile în care există riscul unor lovituri directe, cum ar fi fotbalul;

– Nu sări peste încălzire înainte de activităţile sportive şi alocă timp învăţării tehnicilor specifice activităţii respective;

– Evită tocurile.

 

Când contactăm un medic?

Discută cu un medic dacă durerea de genunchi a fost cauzată de un impact foarte puternic sau dacă:

– Genunchiul e mai sensibil;

– Genunchiul s-a umflat, s-a înroşit;

– Pielea în jurul genunchiului e mai caldă;

– Durerea e însoţită de febră;

– Durerea nu s-a diminuat în 2 zile;

– Durerea e însoţită de un pocnet la îndoirea genunchiului.

 

Dacă suferi de dureri de genunchi de mai mult timp, ar trebui să contactezi un doctor în cazul în care disconfortul s-a intensificat până în punctul în care afectează somnul sau activităţile de zi cu zi.

 

Tratament

Tratamentul primit depinde de cauza şi de severitatea durerii, dar pasul care va fi recomandat cu certitudine e odihna, pentru a preveni deteriorarea ulterioară a articulaţiei. Uneori se recomandă aplicarea de pungi cu gheaţă în sesiuni de 10-15 minute pentru a reduce inflamaţia, iar în timp se va trece la exerciţii de recuperare pentru întărirea muşchilor şi ligamentelor. Imediat după o accidentare la genunchi evită duşurile fierbinţi şi băile prelungite, pentru că acestea pot creşte inflamarea articulaţiei; iar în timpul fazei acute, ori dacă există lichid în interiorul genunchiului, evită acţiunile precum ghemuirea, aplecatul şi îndoirea genunchiului în mod repetat (alergatul, fotbalul, dansul), activităţi care cresc presiunea în genunchiul afectat.

 

Ai întrebări despre durerea de genunchi? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
Doar în filme este perfect drept drumul unui supererou. Doar pe ecran el ştie ce are de făcut încă de la început, iar fiecare pas nu face decât să-i împlinească destinul. Marius Duță avea 34 de ani câ...

[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
Suntem nişte ciudaţi. Da, aţi citit bine. De ce? Păi cântăm întruna despre cum ne doare inima, dar una din cele mai frecvente preconcepţii pe care le aude medicul cardiolog e aceea că inima nu doare. ...

[Supereroii Beesers]: Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
[Supereroii Beesers]:  Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
S-a specializat în chirurgia mâinii, dar crezul său este acela că medicul trebuie să încerce toate celelalte posibilităţi înainte de a ajunge la tratamentul chirurgical. Simplitatea contează foarte mu...