Durere la contact sexual

Scenele de sex din filme sunt atât de impulsive şi de incitante, încât te întrebi ce e în neregulă cu viaţa ta personală dacă nu e la fel şi cu partenerul tău. Dar problemele sexuale rămân în continuare foarte private, nu ne place să le expunem şi să căutăm explicaţii. Cu toate acestea, senzaţia de durere în timpul penetrării e o problemă mai comună decât ai crede.

 

Simptome

Nu este exclusiv o problemă feminină, dar afectează femeile într-o măsură mai mare decât bărbaţii: 3 din 4 femei au experimentat un act sexual dureros la un moment dat în viaţă, dar printre motivele vizitei la ginecolog acest simptom abia de atinge 15%. Durerea la contact sexual poate apărea:

– În timpul penetrării sexuale;

– În timpul oricărei penetrări, chiar şi la introducerea unui tampon;

– După contactul sexual (durere pulsantă).

 

Cauze

Cauzele fizice ale durerii în timpul actului sexual variază în funcţie de momentul apariţiei durerii (la intrarea penisului în vagin sau la penetrarea profundă). Durerea la penetrare poate fi cauzată de:

– Lubrifierea insuficientă;

– Scăderea nivelului de estrogen la menopauză sau în timpul alăptării;

– Leziuni, traume sau iritaţii;

– Infecţii în zona genitală sau a tractului urinar;

– Probleme congenitale, precum ageneza vaginală.

 

Durerea care apare la penetrarea profundă poate fi cauzată de:

– Endometrioză, fibrom uterin, prolaps uterin, cistită, sindromul colonului iritabil, hemoroizi, chisturi ovariene;

– Cicatrici de pe urma unor intervenţii chirurgicale.

 

Factorii emoţionali ar putea fi tot odată responsabili pentru un contact sexual dureros:

– Probleme psihologice: anxietatea, depresia, preocupări legate de aspect, teama de intimitate, probleme în relaţie;

– Istoric de abuz sexual.

 

Prevenţie

– Dacă durerea apare în timpul penetrării, încearcă să schimbi poziţia sexuală;

– Vorbeşte cu partenerul despre problemă;

– Foloseşte lubrifianţi pentru a face actul sexual mai confortabil.

 

Când să apelezi medicul

Discută cu un medic dacă durerea se înrăutăţeşte, sau dacă e însoţită de sângerări, răni genitale, menstruaţie neregulată sau secreţii. Gândeşte-te la câteva şedinţe de psihoterapie dacă durerea nu are la bază nicio condiţie fizică.

 

Tratament

În cazul unui dezechilibru hormonal sau a lipsei de lubrifiere, soluţia constă în folosirea de estrogeni vaginali, lubrifianţi în timpul actului sexual şi creme hidratante. Pentru hipertonie sau vaginism, opţiunea principală este relaxarea muşchilor în cadrul unor şedinţe de kinetoterapie, dar de multe ori este nevoie de tratament medicamentos, kinetoterapie şi psihoterapie într-o abordare combinată, multidisciplinară.

 

Ai întrebări despre durerea la contactul sexual? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

Pneumonia la copii
Pneumonia la copii
Pneumonia o asociem cel mai adesea cu persoanele în vârstă; în realitate însă, e boala infecţioasă care provoacă cele mai multe decese la copii. În fiecare an, peste 800 de mii de copii sub vârsta de ...

[Supereroii Beesers]: Ioan Colin Teleianu – Medic specialist Medicină de Familie, Competență Homeopatie – „Contează foarte mult să înţelegem ce se întâmplă cu noi atunci când ne îmbolnăvim”
[Supereroii Beesers]: Ioan Colin Teleianu – Medic specialist Medicină de Familie, Competență Homeopatie – „Contează foarte mult să înţelegem ce se întâmplă cu noi atunci când ne îmbolnăvim”
Cu cele mai bune intenţii, dificultăţile în comunicare se ţin scai de relaţia dintre medic şi pacient. Adesea problema nu o reprezintă caracterul insuficient al explicaţiilor, ci limbajul în care aces...

[Supereroii Beesers]: Alina Bordea, medic specialist infertilitate – „Am reuşit să obţinem o sarcină acolo unde alţi medici nu au reuşit”
[Supereroii Beesers]: Alina Bordea, medic specialist infertilitate – „Am reuşit să obţinem o sarcină acolo unde alţi medici nu au reuşit”
Într-o bună zi, poate-şi va face timp pentru mai multe excursii: va vizita ţări îndepărtate, va schia, poate ne va face invidioşi cu fotografiile din călătoriile ei. Ziua aceea însă nu e prea aproape:...