Durere măsea

Apare uneori din cauza unei iritaţii de moment, dar mult mai adesea necesită tratament. Tendinţa e să amânăm vizita la dentist cât de mult se poate, dar efectiv nu are rost, pentru că durerea de măsea nu trece nici de la sine, nici prin remedii casnice:

 

De ce dor măselele atât de tare?

Pulpa dentară – partea din interior a dintelui – e aglomerată cu nervi şi vase de sânge. Avem acolo cei mai sensibili nervi din corp, care, la orice sursă de iritaţie sau infecţie bacteriană, cauzează durere intensă.

 

Cauze

Durerile de măsea pot fi cauzate de:

– O carie;

– O infecţie bacteriană cu puroi;

– Un dinte rupt;

– O plombă defectă;

– Mişcarea repetitivă, precum mestecatul de gumă;

– Scrâşnirea dinţilor;

– Infecţii ale gingiilor;

– Extracţii dentare.

 

Simptome

Durerea de măsea poate fi constantă sau intermitentă, continuă sau pulsantă. Uneori apare doar la presiune; alteori e însoţită de umflarea gingiei, febră, dureri de cap, gust neplăcut de la dintele cariat.

 

Când să mergi la medic?

Fă o programare la stomatolog dacă:

– Durerea de măsea nu a trecut în 2 zile;

– Durerea e intensă;

– E însoţită de febră sau dureri de urechi;

– Măseaua dureroasă e umflată.

 

Tratament

Durerile de măsea provenite în urma unei iritaţii, de exemplu de la o bucată de popcorn blocată între 2 măsele, vor trece în câteva zile de la îndepărtarea elementului iritant. În acest timp încearcă să mănânci alimente moi şi să le eviţi pe cele prea reci sau prea fierbinţi. Pentru durerile de măsea provenite din alte cauze, clătirea gurii cu apă uşor sărată va reduce inflamaţia şi poţi apela la antiinflamatoare fără prescripţie medicală, dar nicio metodă de diminuare a durerii la domiciliu nu poate înlocui vizita la dentist. Igiena orală corectă previne multe din afecţiunile care cauzează dureri de măsea: spală-te regulat pe dinţi şi vizitează dentistul de 2 ori pe an pentru o curăţare profesională.

 

Ai întrebări despre durerea de măsea? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
Doar în filme este perfect drept drumul unui supererou. Doar pe ecran el ştie ce are de făcut încă de la început, iar fiecare pas nu face decât să-i împlinească destinul. Marius Duță avea 34 de ani câ...

[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
Suntem nişte ciudaţi. Da, aţi citit bine. De ce? Păi cântăm întruna despre cum ne doare inima, dar una din cele mai frecvente preconcepţii pe care le aude medicul cardiolog e aceea că inima nu doare. ...

[Supereroii Beesers]: Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
[Supereroii Beesers]:  Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
S-a specializat în chirurgia mâinii, dar crezul său este acela că medicul trebuie să încerce toate celelalte posibilităţi înainte de a ajunge la tratamentul chirurgical. Simplitatea contează foarte mu...