Frisoane

Semnalează faptul că organismul luptă împotriva a ceva, punând muşchii în mişcare pentru a creşte temperatura. Se manifestă prin tremurături, dinţi care clănţăne şi piele de găină, fiind însoţite uneori de febră. De ce avem frisoane şi cum putem să le tratăm?

Cauze

Tremuratul e util în caz de hipotermie; muşchii se contractă şi se relaxează rapid când tremurăm, iar această mişcare involuntară creşte temperatura corpului. Dar dacă senzaţia de frig nu e cauzată de temperatura ambientală scăzută, atunci frisoanele pot fi asociate cu următoarele condiţii medicale:

– Gastroenterită bacteriană sau virală;

– Infecţii bacteriene: pneumonie, listeria, infecţie urinară, faringită streptococică;

– Infecţii virale: gripă, meningită, malarie, Covid-19;

– Sevraj, mahmureală;

– Hipoglicemie

– Oscilări de temperatură în timpul menopauzei.

2 din 3 persoane care au trecut prin anestezie generală au raportat frisoane. De asemenea, acestea pot apărea în urma unor accidente sau alte evenimente traumatice.

Tratament

În esenţă, dacă nu mai există alte simptome, iar temperatura corpului nu depăşeşte 38 de grade, este de ajuns să stăm la pat şi să bem multe lichide. Atât la adulţi cât şi la copii, se recomandă să evităm plăpumile grele şi înfofolitul în haine groase în caz de frisoane şi febră. Medicamentele fără prescripţie precum aspirina sau ibuprofenul ar putea fi de folos, cu respectarea strictă a indicaţiilor de pe cutie privind administrarea. Atenţie: aspirina nu poate fi folosită în cazul copiilor, pentru că în prezenţa unei infecţii virale poate cauza complicaţii.

Când să contactăm un medic?

Apelăm la asistenţă medicală dacă frisoanele nu dispar în 48 de ore. De asemenea, contactăm doctorul dacă acestea sunt însoţite de simptome precum confuzie, tuse, respiraţie şuierătoare, durere abdominală, durere la urinare, vomă, sensibilitate neobişnuită la lumină. Medicul nu va trata frisoanele în sine, ci va trece la investigarea cauzei acestora.

Ai întrebări despre frisoane? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
Doar în filme este perfect drept drumul unui supererou. Doar pe ecran el ştie ce are de făcut încă de la început, iar fiecare pas nu face decât să-i împlinească destinul. Marius Duță avea 34 de ani câ...

[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
Suntem nişte ciudaţi. Da, aţi citit bine. De ce? Păi cântăm întruna despre cum ne doare inima, dar una din cele mai frecvente preconcepţii pe care le aude medicul cardiolog e aceea că inima nu doare. ...

[Supereroii Beesers]: Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
[Supereroii Beesers]:  Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
S-a specializat în chirurgia mâinii, dar crezul său este acela că medicul trebuie să încerce toate celelalte posibilităţi înainte de a ajunge la tratamentul chirurgical. Simplitatea contează foarte mu...