Glaucom

Este o boală care afectează nervul optic, ca urmare a excesului de lichid din ochi. Glaucomul este principala cauză de orbire la persoanele peste 60 de ani, dar poate fi prevenit dacă e diagnosticat la timp:

 

Cauze

Ochiul produce constant umoare apoasă; dar pe măsură ce aceasta curge în ochi, o cantitate similară trebuie să fie drenată. Acest proces menţine stabilă presiunea în ochi. Dacă drenajul nu se produce corect, lichidul se acumulează în ochi, iar presiunea intraoculară creşte. Presiunea crescută distruge fibrele nervului optic, producând pete oarbe în câmpul vizual. Iar dacă un număr mare de fibre ale nervului optic sunt distruse, se ajunge la pierderea vederii.

 

Tipuri de glaucom

 

Există 2 tipuri principale de glaucom:

– Cu unghi deschis: apare treptat şi este nedureros; la început nu provoacă nicio modificare a vederii, poate fi detectat doar prin examene oftalmologice regulate;

– Cu unghi închis: apare când irisul blochează unghiul de drenaj, producând o creştere bruscă a presiunii; este semnalat prin vedere neclară, dureri oculare severe, dureri de cap, greaţă, vărsături, halou în jurul surselor de lumină.

 

Există şi o combinaţie a celor 2 tipuri: glaucomul cronic cu unghi închis, care se dezvoltă de asemenea treptat, simptomele apărând doar când deteriorarea este severă. Sunt şi persoane tensiune intraoculară normală, dar care prezintă simptome de glaucom, cum ar fi petele oarbe în câmpul vizual şi leziunile nervului optic. Pe de altă parte, unele persoane nu prezintă semne de deteriorare a nervului optic, dar au o presiune intraoculară mai mare; aceşti pacienţi sunt trataţi ca fiind în risc de a dezvolta glaucom.

 

Pigmentul care se desprinde din spatele irisului produce afecţiunea numită glaucom pigmentar. Pacienţii afectaţi de această condiţie au vederea înceţoşată sau văd halouri în jurul surselor luminoase după activităţi solicitante.

 

Factori de risc

Persoanele trecute de 40 de ani, cu hipermetropie sau miopie, cu o cornee subţiată, cu o îngustare a nervului optic, cu diabet, hipertensiune sau migrene prezintă un risc mai mare de a dezvolta glaucom.

 

Tratament

Daunele provocate de glaucom sunt ireversibile. Ele pot fi prevenite prin medicamente de reducere a presiunii intraoculare şi prin intervenţii chirurgicale, alternative despre eficienţa cărora în fiecare caz în parte va decide medicul oftalmolog.

 

Ai întrebări despre glaucom? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

Pneumonia la copii
Pneumonia la copii
Pneumonia o asociem cel mai adesea cu persoanele în vârstă; în realitate însă, e boala infecţioasă care provoacă cele mai multe decese la copii. În fiecare an, peste 800 de mii de copii sub vârsta de ...

[Supereroii Beesers]: Ioan Colin Teleianu – Medic specialist Medicină de Familie, Competență Homeopatie – „Contează foarte mult să înţelegem ce se întâmplă cu noi atunci când ne îmbolnăvim”
[Supereroii Beesers]: Ioan Colin Teleianu – Medic specialist Medicină de Familie, Competență Homeopatie – „Contează foarte mult să înţelegem ce se întâmplă cu noi atunci când ne îmbolnăvim”
Cu cele mai bune intenţii, dificultăţile în comunicare se ţin scai de relaţia dintre medic şi pacient. Adesea problema nu o reprezintă caracterul insuficient al explicaţiilor, ci limbajul în care aces...

[Supereroii Beesers]: Alina Bordea, medic specialist infertilitate – „Am reuşit să obţinem o sarcină acolo unde alţi medici nu au reuşit”
[Supereroii Beesers]: Alina Bordea, medic specialist infertilitate – „Am reuşit să obţinem o sarcină acolo unde alţi medici nu au reuşit”
Într-o bună zi, poate-şi va face timp pentru mai multe excursii: va vizita ţări îndepărtate, va schia, poate ne va face invidioşi cu fotografiile din călătoriile ei. Ziua aceea însă nu e prea aproape:...