Greaţă

Este adesea numită rău de stomac, deşi poate fi cauzată de multe alte lucruri, fără nicio legătură cu tractul digestiv. Este senzaţia de disconfort în partea din spate a gâtului, care induce dorinţa foarte puternică de a vomita. De ce apare greaţa şi ce putem face în privinţa ei?

Cauze

Cauzele acestui disconfort sunt diferite pentru copii şi adulţi. La adulţi, greaţa poate fi provocată de:

– Tulburări în tractul digestiv: ulcer peptic, obstrucţii intestinale, gastroenterită, reflux gastroesofagian;

– Tulburări în funcţionarea ficatului, pancreasului sau căilor biliare;

– Tulburări ale sistemului nervos central, care cresc presiunea intracraniană;

– Migrene, meningită sau hipotensiune arterială;

– Sarcină;

– Rău de mişcare;

– Tumorile maligne în tractul digestiv;

– Chimioterapie şi alte medicamente.

Greaţa mai e cauzată de consumul frecvent de alimente foarte grase, care îngreunează digestia. De asemenea, toxiinfecţia alimentară sau intoleranţa la orice componentă a unui aliment, cum ar fi intoleranţa la lactoză sau la gluten, va provoca greaţă, pe lângă alte simptome. Din cauza deshidratării cauzate de alcool şi a dificultăţii ficatului în eliminarea toxinelor, greaţa este un simptom recurent şi în caz de mahmureală.

În cazul copiilor, greaţa poate fi cauzată de imaturitatea mecanismelor cerebrale care reglează mişcările regulate ale tractului digestiv, de infecţii sau de o disfuncţie a sfincterului esofagian inferior.

Ce poţi face când ţi-e greaţă?

Pe lângă identificarea cauzei, există lucruri pe care le poţi face pentru a te simţi mai bine:

– Bea multe lichide; dar nu alcool, pentru că acesta va duce la deshidratare;

– Mănâncă alimente moi; evită alimentele picante, grase sau sărate;

– Mănâncă mai des, în cantităţi mici;

– Evită mirosurile puternice, care pot declanşa greaţa;

– Greţurile matinale din timpul sarcinii pot fi diminuate mâncând biscuiţi dimineaţa.

Ai întrebări despre greaţă? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Sorin Tata
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
Doar în filme este perfect drept drumul unui supererou. Doar pe ecran el ştie ce are de făcut încă de la început, iar fiecare pas nu face decât să-i împlinească destinul. Marius Duță avea 34 de ani câ...

[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
Suntem nişte ciudaţi. Da, aţi citit bine. De ce? Păi cântăm întruna despre cum ne doare inima, dar una din cele mai frecvente preconcepţii pe care le aude medicul cardiolog e aceea că inima nu doare. ...

[Supereroii Beesers]: Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
[Supereroii Beesers]:  Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
S-a specializat în chirurgia mâinii, dar crezul său este acela că medicul trebuie să încerce toate celelalte posibilităţi înainte de a ajunge la tratamentul chirurgical. Simplitatea contează foarte mu...