Hipertensiunea arterială

Tensiunea arterială este o măsură a forţei exercitate împotriva pereţilor arterelor, pe măsură ce inima pompează sângele în corpul tău. Hipertensiunea este termenul folosit pentru a descrie tensiunea arterială ridicată. Puteţi avea hipertensiune ani de zile fără a avea vreun simptom, dar dacă rămâne netratată, poate duce la multe afecţiuni medicale.

Ce înseamnă?

Rezultatele măsurării tensiunii arteriale sunt redate prin două valori:

– Tensiunea sistolică: este numărul mai mare, care indică presiunea din artere atunci când inima bate;

– Tensiunea diastolică: este numărul mai mic, care indică presiunea din artere între bătăile inimii.

Cauze

Cauzele hipertensiunii rămân de multe ori necunoscute. 1 din 20 de cazuri de hipertensiune arterială are la bază o condiţie cronică preexistentă sau apare ca efect secundar al unui medicament. Insuficienţa renală cronică este cea mai răspândită cauză a hipertensiunii arteriale.

Factori de risc

Hipertensiunea este mai răspândită la pacienţii de peste 60 de ani, pe măsură ce arterele devin mai rigide şi mai înguste. Persoanele care nu sunt active fizic tind să aibă un ritm cardiac crescut: cu cât ritmul e mai mare, cu atât inima va lucra mai mult la fiecare contracţie, crescând presiunea asupra arterelor. Alimentaţia bogată în sodiu şi în grăsimi animale creşte riscul hipertensiunii, la fel şi cantitatea insuficientă de potasiu. Stresul va provoca o creştere temporară a tensiunii, dar – paradoxal – acelaşi efect îl au şi unele metode de a-l diminua, cum ar fi alcoolul şi tutunul. De asemenea, pot duce la hipertensiune arterială condiţii precum diabetul, bolile cardiovasculare sau renale, obezitatea şi nivelurile ridicate de colesterol. Hipertensiunea arterială are acelaşi procentaj de răspândire printre bărbaţi şi femei, dar bărbaţii sunt mai predispuşi să se confrunte cu această condiţie la o vârstă timpurie.

Simptome

Hipertensiunea arterială poate să nu prezinte niciun simptom pe care pacientul să-l poată observa, doar monitorizarea regulată a tensiunii arteriale o poate detecta. Unele persoane cu hipertensiune arterială pot avea dureri de cap, dificultăţi de respiraţie sau sângerări nazale, dar aceste simptome nu sunt universale şi de obicei nu apar până când afecţiunea ajunge într-un stadiu grav.

Complicaţii

Hipertensiunea arterială necontrolată poate duce la complicaţii precum:

– Infarct miocardic sau accident vascular cerebral;

– Anevrism, care este o porţiune slăbită a vaselor de sânge; un anevrism care se rupe poate fi fatal.

– Insuficienţă cardiacă şi renală;

– Distrugerea vaselor de sânge în ochi, ceea ce duce la pierderea vederii.

– Probleme de memorie, demenţă.

Alimentaţie

Unele tipuri de hipertensiune pot fi gestionate prin modificări ale stilului de viaţă, cum ar fi exerciţiile fizice, evitarea consumului de alcool şi tutun sau scăderea consumului de sare sub 5 g pe zi (conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii). Persoanele cu hipertensiune arterială sunt sfătuite să mănânce cât mai puţine grăsimi saturate sau trans. Se recomandă cât mai multe alimente bogate în fibre, fructe, legume, peşte bogat în Omega3 şi produse lactate degresate. Pierderea în greutate este de obicei însoţită de o scădere a tensiunii arteriale.

Pentru că semnele bolii sunt eluzive, controalele regulate sunt vitale. Ai întrebări despre hipertensiunea arterială? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...