Infecție urinară

Uneori trece pe neobservate, alteori însă e dureroasă şi inconfortabilă. Infecţia urinară e o condiţie care se tratează uşor, dar care poate avea consecinţe serioase dacă se extinde înspre rinichi.

 

Simptome

Infecţiile urinare nu provoacă întotdeauna simptome, dar atunci când apar, s-ar putea să observi:

– O nevoie urgentă şi constantă de a urina;

– O senzaţie de arsură la urinare;

– Urinări frecvente în cantităţi mici;

– Urină cu un aspect tulbure;

– Urină roşie, roz sau maronie;

– Dureri pelviene, în special la femei.

 

Poţi observa şi alte simptome, în funcţie de partea tractului urinar care e afectată:

– Rinichi (pielonefrită): dureri de spate, frisoane, greaţă, vărsături;

– Vezica urinară (cistită): presiune pelviană, disconfort în partea inferioară a abdomenului;

– Uretră (uretrită): senzaţie de arsură, secreţii.

 

Cauze

Infecţiile apar când bacteriile pătrund în tractul urinar şi încep să se înmulţească. Este vorba de obicei de bacteriile care se găsesc în tractul gastrointestinal, dar bolile cu transmitere sexuală pot cauza de asemenea infecţii urinare. Femeile sunt mai predispuse la cistită şi uretrită, din cauza distanţei mai scurte dintre uretră şi anus şi de la orificiul uretral la vezică.

 

Următorii factori cresc riscul de a avea o infecţie urinară:

– Diabetul;

– Vârsta avansată;

– Bolile care afectează obiceiurile de îngrijire (cum ar fi boala Alzheimer);

– Folosirea unui cateter vezical;

– Prostata mărită, uretra îngustă sau orice alt factor care blochează fluxul de urină;

– Imobilizarea la pat;

– Pietrele la rinichi;

– Sarcina;

– O intervenţie chirurgicală pe tractul urinar.

 

Infecţiile urinare netratate afectează rinichii şi, la persoanele cu un sistem imunitar deficitar, pot pune viaţa în pericol.

 

Când să contactezi un doctor?

Discută cu un medic dacă infecţia urinară apare în timpul sarcinii sau dacă simptomele nu se ameliorează în 2 zile. Contactează medicul dacă resimţi semne de infecţie urinară chiar şi după tratament.

 

Tratament

Medicul recomandă de obicei antibiotice pentru a trata o infecţie urinară, dar poţi să iei la rândul tău câteva măsuri pentru prevenţie. Bea multe lichide, astfel vei urina mai des, eliminând bacteriile care cauzează probleme; şi evită produsele cosmetice menite a fi utilizate în zona genitală – pudră, deodorante – care ar putea fi iritante.

 

Ai întrebări despre infecţia urinară? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
Doar în filme este perfect drept drumul unui supererou. Doar pe ecran el ştie ce are de făcut încă de la început, iar fiecare pas nu face decât să-i împlinească destinul. Marius Duță avea 34 de ani câ...

[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
Suntem nişte ciudaţi. Da, aţi citit bine. De ce? Păi cântăm întruna despre cum ne doare inima, dar una din cele mai frecvente preconcepţii pe care le aude medicul cardiolog e aceea că inima nu doare. ...

[Supereroii Beesers]: Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
[Supereroii Beesers]:  Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
S-a specializat în chirurgia mâinii, dar crezul său este acela că medicul trebuie să încerce toate celelalte posibilităţi înainte de a ajunge la tratamentul chirurgical. Simplitatea contează foarte mu...