Insomnia

Îţi este greu să adormi, iar când o faci totuşi, te trezeşti după câteva ore şi aştepţi frustrat să treacă noaptea. Ca urmare eşti obosit la serviciu, îţi vine greu să te concentrezi în sarcinile mai complexe. Insomnia poate fi de 2 tipuri: cronică sau acută, fiind diferenţiată în funcţie de cauză şi de durată:

 

Cine e mai predispus la insomnii?

Oricine poate suferi de insomnie, însă femeile sunt mai des afectate de această tulburare decât bărbaţii. Studiile arată că femeile de toate vârstele au raportat o calitate mai slabă a somnului decât bărbaţii, că au nevoie de mai mult timp pentru a adormi şi somnul lor durează mai puţin, simţindu-se mai obosite la trezire. Insomnia apare mai des odată cu înaintarea în vârstă, riscul fiind cu atât mai crescut în cazul persoanelor care:

– Sunt foarte stresate;

– Suferă de depresie;

– Au program neregulat de somn;

– Parcurg distanţe mari, cu schimbare de fus orar;

– Suferă de apnee, astm sau fibromialgie;

– Au un stil de viaţă sedentar.

 

Simptome

Nu toate insomniile se manifestă la fel, cei afectaţi de această condiţie prezintă unul sau mai multe din simptomele de mai jos:

– Dificultate de a adormi;

– Dormit doar pentru perioade scurte;

– Statul treaz o mare parte din noapte;

– Senzaţia de a nu fi dormit deloc;

– Trezitul prea devreme.

 

Insomnia provoacă somnolenţă sau lipsă de energie în timpul zilei, iar uneori cel afectat se simte anxios, deprimat sau iritabil. În doar câteva zile, insomnia îngreunează concentrarea şi afectează memoria, făcând dificilă îndeplinirea sarcinilor mai complexe.

 

Cauze

Înaintarea în vârstă produce modificări ale somnului: o creştere a somnolenţei în timpul zilei va produce o reducere a orelor şi a calităţii somnului nocturn. Schimbările constante ale programului, fie din cauza muncii sau a călătoriilor, provoacă tulburări de ritm circadian, dar somnul e afectat şi de medicamente precum antihipertensive, stimulente, hormoni, steroizi, antidepresive, bronhodilatatoare, decongestionante sau antineoplazice. Tulburările cardiovasculare, pulmonare sau de alimentaţie au fost asociate cu insomnia, la fel şi tulburările endocrine şi neurologice.

 

Când să te adresezi unui specialist?

E vremea să ceri ajutor profesionist dacă insomnia persistă mai mult de 4 săptămâni (sau chiar mai repede, dacă te împiedică în activităţile zilnice). Discută cu un medic dacă insomnia a apărut după ce ai început să iei un medicament sau dacă o durere fizică e ceea ce te ţine treaz.

 

Tratament

Schimbarea stilului de viaţă ajută uneori în ameliorarea simptomelor insomniei. Terapia cognitiv-comportamentală reduce anxietatea legată de insomnia cronică, iar în cazurile severe există diverse medicamente care intervin în restabilirea unui program regulat de somn.

 

Ai întrebări despre insomnie? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

Pneumonia la copii
Pneumonia la copii
Pneumonia o asociem cel mai adesea cu persoanele în vârstă; în realitate însă, e boala infecţioasă care provoacă cele mai multe decese la copii. În fiecare an, peste 800 de mii de copii sub vârsta de ...

[Supereroii Beesers]: Ioan Colin Teleianu – Medic specialist Medicină de Familie, Competență Homeopatie – „Contează foarte mult să înţelegem ce se întâmplă cu noi atunci când ne îmbolnăvim”
[Supereroii Beesers]: Ioan Colin Teleianu – Medic specialist Medicină de Familie, Competență Homeopatie – „Contează foarte mult să înţelegem ce se întâmplă cu noi atunci când ne îmbolnăvim”
Cu cele mai bune intenţii, dificultăţile în comunicare se ţin scai de relaţia dintre medic şi pacient. Adesea problema nu o reprezintă caracterul insuficient al explicaţiilor, ci limbajul în care aces...

[Supereroii Beesers]: Alina Bordea, medic specialist infertilitate – „Am reuşit să obţinem o sarcină acolo unde alţi medici nu au reuşit”
[Supereroii Beesers]: Alina Bordea, medic specialist infertilitate – „Am reuşit să obţinem o sarcină acolo unde alţi medici nu au reuşit”
Într-o bună zi, poate-şi va face timp pentru mai multe excursii: va vizita ţări îndepărtate, va schia, poate ne va face invidioşi cu fotografiile din călătoriile ei. Ziua aceea însă nu e prea aproape:...