Lipsă apetit sexual

Este de obicei însoţită de o altă problemă fizică sau psihologică, în orice caz de un sentiment de vinovăţie de ambele părţi. De ce apare lipsa apetitului sexual şi ce putem face în privinţa asta?

 

Simptome

Conceptul de libido normal e unul artificial, apetitul sexual diferă de la o persoană la alta. Dar dacă lipsa de apetit sexual începe să-ţi afecteze relaţia sau te deranjează într-un fel, e o idee bună să ceri ajutor.

 

Apetitul sexual scăzut poate să apară oricând în viaţă. Uneori se manifestă din adolescenţă, fiind coroborat cu un nivel scăzut al fanteziilor sexuale; alteori însă persoane care s-au bucurat de o viaţă sexuală normală îşi pierd interesul pentru aceasta. Lipsa apetitului sexual poate fi situaţională (simţi dorinţă sexuală faţă de alte persoane, dar nu şi faţă de partener) sau generalizată (nu simţi dorinţă sexuală faţă de nimeni).

 

Cauze

Lipsa dorinţei sexuale poate avea cauze diferite, fie organice, fie psihologice:

– Tulburări hormonale şi probleme neuroendocrine;

– Boli metabolice;

– Boli cronice;

– Stresul;

– Problemele în cuplu: certuri frecvente, lipsă de comunicare;

– O dificultate de relaţionare emoţională;

– Probleme fiziologice: disfuncţie erectilă, uscăciune vaginală, durere la contact sexual.

 

Educaţia sexuală inadecvată (teama de păcat şi sexul asociat cu lucruri murdare), dar şi experienţele sexuale anterioare au un impact asupra apetitului sexual. Până la urmă însă, cel mai important e să-ţi pui relaţia sub lupă: există oare îndoieli, îngrijorări, nemulţumiri, probleme cu dinamica în cuplu care ţi-ar putea inhiba dorinţa sexuală?

 

Scăderea apetitului sexual nu e o consecinţă inevitabilă a înaintării în vârstă, dar cu aceasta se confruntă totuşi destule persoane din cauza schimbărilor hormonale. Interesul scăzut faţă de sex e foarte obişnuit în timpul sarcinii şi alăptării. Medicamentele pentru scăderea tensiunii, antidepresivele, anticonvulsivele şi antipsihoticele pot avea ca efect reducerea dorinţei sexuale, dar libidoul e afectat şi de consumul de droguri şi excesul de alcool.

 

Tratament

Există medicamente pe care medicul le poate prescrie dacă problema ce a cauzat lipsa de apetit sexual e una fiziologică; pe de altă parte în foarte multe cazuri blocajele psihologice pot fi identificate doar în cadrul unor şedinţe de terapie. Chiar dacă eşti de părere că un tratament pe care îl foloseşti îţi cauzează o scădere a libidoului, nu renunţa la el înainte de a discuta cu medicul care l-a prescris. Nu subestima efectul pe care îl are schimbarea stilului de viaţă (exerciţiile fizice, tehnicile de relaxare, experimentarea) în creşterea apetitului sexual.

 

Ai întrebări despre lipsa apetitului sexual? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
Doar în filme este perfect drept drumul unui supererou. Doar pe ecran el ştie ce are de făcut încă de la început, iar fiecare pas nu face decât să-i împlinească destinul. Marius Duță avea 34 de ani câ...

[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
Suntem nişte ciudaţi. Da, aţi citit bine. De ce? Păi cântăm întruna despre cum ne doare inima, dar una din cele mai frecvente preconcepţii pe care le aude medicul cardiolog e aceea că inima nu doare. ...

[Supereroii Beesers]: Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
[Supereroii Beesers]:  Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
S-a specializat în chirurgia mâinii, dar crezul său este acela că medicul trebuie să încerce toate celelalte posibilităţi înainte de a ajunge la tratamentul chirurgical. Simplitatea contează foarte mu...