Mâncărimi la ochi

Îşi face apariţia de obicei în sezonul de primăvară-vară, sau ca urmare a unor afecţiuni oculare. Prima reacţie e să ne frecăm la ochi pentru a scăpa de mâncărime, dar de fapt prin asta nu facem decât să-i înrăutăţim cauza.

 

Cauze

Cea mai răspândită cauză a mâncărimii ochilor este deshidratarea. Senzaţia apare des la persoanele mai în vârstă, precum şi în medii uscate, cu aer condiţionat. Mâncărimea ochilor poate fi provocată şi de schimbările hormonale din timpul sarcinii sau menopauzei, dar şi prin utilizarea greşită a lentilelor de contact. Mâncărimea la ochi din cauza unei alergii este de asemenea destul de comun. Contactul direct cu substanţe chimice precum clorul, uleiurile sau săpunul va cauza mâncărimi, dar simptomul poate semnala şi o inflamaţie sau infecţie, în acest caz fiind însoţit de secreţii. 

 

De ce să nu frecăm ochii?

Dacă frecăm ochii pentru a înlătura mâncărimea, favorizăm eliberarea de histamine, ceea ce va intensifica de fapt senzaţia neplăcută. În plus, mişcarea energică va produce leziuni pe scleră sau chiar pe cornee.

 

Când ne adresăm medicului?

Pacientul trebuie să consulte un specialist dacă mâncărimea este severă sau constantă, dacă e însoţită de secreţii care produc lipirea pleoapelor sau dacă se produce o degradare a vederii.

 

Tratament

O izolare parţială de agenţii care produc mâncărimea ochilor se poate face purtând ochelari de soare. Răcorirea zonei ochilor va reduce inflamaţia, ceea ce va ameliora senzaţia de mâncărime. Se pot folosi în acest scop plicuri de ceai, felii de castravete sau comprese reci. Igiena ochilor se asigură prin clătirea cu un disc de vată înmuiată în apă călduţă.

 

Ai întrebări despre mâncărimea ochilor? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
Doar în filme este perfect drept drumul unui supererou. Doar pe ecran el ştie ce are de făcut încă de la început, iar fiecare pas nu face decât să-i împlinească destinul. Marius Duță avea 34 de ani câ...

[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
Suntem nişte ciudaţi. Da, aţi citit bine. De ce? Păi cântăm întruna despre cum ne doare inima, dar una din cele mai frecvente preconcepţii pe care le aude medicul cardiolog e aceea că inima nu doare. ...

[Supereroii Beesers]: Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
[Supereroii Beesers]:  Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
S-a specializat în chirurgia mâinii, dar crezul său este acela că medicul trebuie să încerce toate celelalte posibilităţi înainte de a ajunge la tratamentul chirurgical. Simplitatea contează foarte mu...